Foci

Fantasztikus gesztus miatt véd 11-es mezben a Wolves kapusa

Pénteken beindult a Premier League és az angol élvonalbeli csapatoknak le kellett adniuk a végleges névsorukat, mezszámmal együtt. Az élesszemű drukkerek pedig rögtön föl is fedeztek egy furcsaságot a frissen feljutó Wolverhampton keretében: Rui Patrício kapus a 11-es mezszámot kapta.

A szokatlan mezszám hátterében azonban nem valamilyen babonát, szerencseszámot, vagy tizenegyeseket kell keresni. A Wolves korábbi játékosa, Carl Ikeme számított az első számú kapusnak hosszú éveken át. A nigériai játékosról érdemes tudni, hogy egész pályafutását a Wolverhamptonban töltötte, 17 éves kora óta szolgálta a klubot – igaz, kilencszer kölcsönadták más csapatoknak.

Ikeme azonban 2017 tavaszán olyan vérmintát produkált egy rutinellenőrzésen, amely komolyabb vizsgálatért kiáltott. Az eredmény lesújtónak bizonyult, rákot diagnosztizáltak a 31 éves játékosnál. Végül orvosi tanácsra abba kellett hagynia a futballt a nigérai kapusnak 2017 júliusában és megkezdődött a kezelése. A Wolves azonban nem feledkezett meg kapusa hűségéről:

a klub bejelentette, hogy hivatalosan Carl Ikeme lesz a csapat egyes mezszámú játékosa a továbbiakban is.

Ikeme ugyanis nem sokkal az idény vége előtt 2020-ig szóló megállapodást kötött klubjával, amely nem bontotta azt föl a hír hallatán. Sőt, az egyesület vezetősége úgy határozott, nem adja oda senkinek a mezszámát, míg a szerződését “ki nem tölti” a kapus. Így aztán, bár hivatalosan nincs visszavonultatva a mezszám, még két szezonon át nem kapja meg senki.

A Wolves játékosai Ikemét támogató pólóban melegítettek be, miután kiderült, a kapus daganatos betegséggel küzd. Fotó: Jay Barratt – AMA/Getty Images

És miért választotta Rui Patrício a hagyományos csatároknak szánt 11-es számot? A klub mindhárom kapusa egyesre végződő számot kért Ikeme tiszteletére. Mivel a portugál Európa-bajnok véd majd, a legkisebbet ő kapta, másodikként John Ruddyé lett a 21-es és Will Norris pedig 31-es mezben szerepel majd.

Nyitóképen Carl Ikeme a Wolverhampton mezében. Fotó: Malcolm Couzens/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik