Foci

Kidobtak 250 gyereket az utcára a Vasas Akadémiánál

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2018. 05. 18. 14:43

Korábban a témában:

Az újabb magyarfoci-mélypontnak nem Andorra, vagy Luxemburg a helyszíne, hanem a Vasas utánpótlásrészlege. A történet háromszereplős, és kiderül belőle:

három Vasas is van.

  1. Vasas FC, felnőtt futball, többségi tulajdonos: Jámbor János (99%).
  2. Vasas Kubala Akadémia, utánpótlás futball, többségi tulajdonos: György Tamás (89%).
  3. Vasas SC, 24 sportággal rendelkező klub, elnök: Markovits László.

A vita eredője: két tulajdonos, eltérő üzleti érdekek

Az FC és az Akadémia – mindkettőben kisebbségi tulajdonos az SC – évek óta szerződésben áll egymással. Az NB I-es klublicenc megszerzéséhez szükséges az utánpótlásrészleg. A Vasas FC utánpótlását a Vasas Kubala Akadémia garantálja. Ez az intézmény egyike annak a nyolc akadémiának, régiós központnak, amely évi 200 millió forintos kiemelt állami támogatásban részesül 2012 óta.

Bő egy éve attól hangos a zuhanyhíradó, hogy György Tamás nem engedi a Vasas FC-be a tehetséges akadémistákat, mert legutóbbi két föllépő játékosa, Vida Máté és Berecz Zsombor külföldi értékesítését, így az értük járó akadémiai részesedést, a remélt euró százezreket, megtorpedózta Jámbor János, aki nem akarta eladni – vagy legalábbis csak még némi érlelés és válogatottságszám-növelés után – két húzóemberét.

Budapest, 2017. december 9.
A ferencvárosi Josip Paintsil (j) és az angyalföldi Vida Máté a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Vasas - Ferencváros mérkõzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2017. december 9-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
A ferencvárosi Josip Paintsil és az angyalföldi Vida Máté a labdarúgó OTP Bank Liga 19. fordulójában játszott Vasas – Ferencváros mérkõzésen a Szusza Ferenc Stadionban
Fotó: Illyés Tibor / MTI

György időközben többségi tulajdonrészt szerzett a Siófok FC NB II-es felnőtt csapatában, és azóta oda viszi a felnőtt futballra érett akadémistáit. Úgy hírlik, azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem kap tulajdonrészt a Vasas FC-ben, így nagyobb beleszólást a klub életébe, játékospolitikájába, fogja, és elköltözteti Siófokra az utánpótlás-játékosok játékjogával rendelkező Vasas Akadémia Kft.-t. Jámbor azt mondta, ad ő, ha cserébe ő is kap tulajdonrészt Györgytől.

Addig feszült a húr, míg el nem pattant; Jámbor decemberben, hat hónappal a szerződés lejárta előtt felmondta a FC és az Akadémia közti megállapodást.

A két tulajdonos a Vasas SC közvetítésével folytatta a tárgyalásokat, hátha megegyeznek az esetleges tulajdonrész adás-vételben a 2018/19-es klublicenc beadásig és elbírálásig, de úgy látszik nem jutottak dűlőre.

György Tamás tulajdonos a Vasas Kubala Akadémia panorámás busza mellett Fotó: Vasas Kubala László Akadémia

Nagyjából 250 gyereket „kidobtak az utcára”

Ezt követően a Vasas FC hétfőn stratégiai döntést jelentett be: a 2018/19-es évadra a Gerzoo Kft.-vel köt utánpótlás-szerződést, azaz nem György Kubala László nevét viselő akadémiájával működik együtt. A Vasas Kubala Akadémia válaszlépésként közleményben reagált, ebben jelezte: megtette a szükséges lépéseket.

Jámbor János és a Vasas SC, illetve György Tamás döntése azt jelenteti, hogy a Vasas Kubala Akadémiában futballozó mintegy 250 gyermek gyakorlatilag az utcára került. Sőt, a legtehetségesebbeket még rosszabb helyzetbe hozták.

Az akadémián szerda este szülői értekezletet tartottak, amelyen Szekeres Tamás ügyvezető bejelentette, György Tamás ahogy tavaly december óta lebegtette, Siófokra költözteti a Kft-jét, ezért a nyártól az U16-, U17-, U18-, U19-es korosztályba lépő gyerekeket – köztük vagy 15 korosztályos válogatottat – 110 kilométerrel arrébb, a Balaton partján várják edzésre. Kollégiumot és iskolát is biztosítanak nekik.

A többségükben a kerülethez kötődő, évek óta a Fáy utcában futballozó gyerekeknek és családjuknak három választási lehetőségük :

  1. Mennek Siófokra, iskolába járnak, fociznak és kollégiumban laknak.
  2. Ha nem vállalják a költözést, de kiemelt akadémián, vagy az országos bajnokság másodosztályában szereplő csapatban szeretnék folytatni, úgy az MLSZ átigazolási szabályzata szerint csak pénzért mehetnek. A nevelési költségtérítés összege a pár százezertől a tízmilliós nagyságrendig terjedhet.
  3. Esetleg maradhatnak a Vasas SC-ben, amely próbálja menteni az utánpótlását, és a Vasas FC-vel karöltve szerződést kötött a Geres Zoltán által működtetett Gerzzo Kft.-vel. Geres eddig Hegyvidék SE néven versenyeztette a gyerekeit, de jövőben ők adják az SC, így a piros-kékek felnőtt csapatának is, továbbá az NB I-es induláshoz szükséges klublicenchez az utánpótlást. Apró szépséghiba, így az elmúlt hét évben éves szinten mintegy 500 millió forintnyi állami forrásból – TAO és kiemelt akadémiai támogatás – működtetett akadémia maradást választó labdarúgói, az U15-ös korosztálytól felfelé 2018 nyarától csak alacsonyabb területi szintű bajnokságában versenyezhetnek. Ez sportszakmai szempontból nem megfelelő opció.

A játékosok és szüleik most pánikban vannak. Senki nem tudja mihez kezdjen. Várhatóan a teljes nyarat azzal töltik, hogy vagy olyan csapatot keresnek maguknak, amely hajlandó a tetemes nevelési költségtérítést kifizetni értük, vagy felhagynak a „futballistaálom” dédelgetésével, netán egy évre meghúzzák magukat az alacsonyabb osztályok valamelyikében, mert utána már díj nélkül igazolhatnak oda, ahol a tudásszintjüknek megfelelően futballozhatnak.

Szerencsés esetben és a gyerekek érdekében közbeszól az MLSZ, amelynek ilyen esetre nincs szabálya, azaz egyedi döntést kell hozzon.

Tovább is van, mondjam még?

A teljes történet megértéséhez hét évet kell visszamenni az időben. 2011. augusztusában súlyos betegséget követően, elhunyt Farkas Balázs az MKB-Euroleasing elnök-vezérigazgatója.

Az 51 évet élt korábbi atléta volt az a sportszerető mecénás, akiről minden klubvezető álmodik.

A Vasas SC neki köszönheti a Vasas Pasaréti Sportcentrum kialakítását, felújítását, amit még a tao-korszak előtt szín tiszta üzleti szemlélettel, saját és cége anyagi forrásainak bevonásával oldott meg.

A Vasas SC-vel közösen alapított  Vasas Pasarét Kft. 50-50 százalékos tulajdonosi megoszlással 2006-ban itt indította el kihelyezett labdarúgóbázisát. György Tamás ekkor lelkes futballapukaként szponzorálta az új utánpótlás klubot cégén, a HunGaston keresztül, amely nevével minden tavasszal nemzetközi utánpótlástornát rendeztek a II. kerületben.

A szakmai megvalósítást kezdetektől Siposné Lénárd Editre bízták, aki olyan színvonalon dolgozott, hogy a pasaréti futballutánpótlás 2010-re már masszívan felülmúlta a Fáy utcai csapatokat. Munkájának minőségét Vida Máté, Berecz Zsombor, Ádám Martin is dicséri a Vasas NB I-es csapatában.

Budapest, 2016. augusztus 17.
Berecz Zsombor, a Vasas elsõ góljának szerzõje az OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott Vasas FC - Budapest Honvéd FC labdarúgó-mérkõzésen a budapesti Illovszky Rudolf Stadionban 2016. augusztus 17-én. A Vasas hazai pályán 2-0-ra legyõzte a Honvédot.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Berecz Zsombor, a Vasas elsõ góljának szerzõje az OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott Vasas FC – Budapest Honvéd FC labdarúgó-mérkõzésen a budapesti Illovszky Rudolf Stadionban 2016. augusztus 17-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

2009 és 2011 között – tulajdonos hiányában – a Vasas SC működtette a felnőtt labdarúgást is. Míg az utánpótlás Pasaréten teljes anyagi és szakmai biztonságban működött, a Fáy utcában a futball csődközeli állapotba került. Az utánpótlás is.

A Farkas Balázs ezért előbb közös megegyezéssel 2010-től 100 százalékos egyesületi tulajdonba adta a Vasas Pasarét Kft., amely ettől kezdve Vasas Akadémia Kft. néven üzemelt azzal a kifejezett céllal, hogy Budán és Pesten is legyen utánpótlás részlege a Vasasnak, de immár egységes szakmai irányítással.

A felnőtt csapat anyagi helyzetének megoldására kerestek 2010 nyarától befektetőt találtak rá 2011. februárjára – a pasaréti szekciót támogató György Tamás révén – az azóta kétes hírnévre szert tevő Faragó Attilára, a Híd Akvizíciós Zrt. korábbi vezérigazgatójára.

Faragó 2011. februárjában a megállapodás szerin egy forintért lett 99 százalékos tulajdonosa a felnőtt futballcsapatot működtető Kft.-nek és Fáy utcai utánpótlásnak, de a Vasas Akadémia irányításában is szerepet kapott.

Két hónap múlva Faragó előbb a Fáy utcai utánpótlást adta át a György Tamás érdekeltségébe tartozó Hungast Holdingnak, majd Farkas Balázs halála után bő fél évvel, 2012-májusában György a Pasaréten működtetett Vasas Akadémia Kft-t ben is többségi tulajdonos lett.

A történet szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható módon 2011-12-ben még négy rendkívül fontos bejelentés történt:

  • az MLSZ 2011. áprilisban közzé tette, hogy 2,2 milliárd forinttal támogatja a labdarúgó-utánpótlást.
  • 2011. július 1-én kormányrendeletben jelent meg az tao-törvény, amely a vállalkozások társasági adókötelezettség legfeljebb 70 százalékának sportcélú felajánlásával oldotta meg a öt látványsportág finanszírozását.
  • Farkas Balázs halála után 2011. decemberében a Vasas Akadémia felvette a Kubala nevet.
  • 2012 május 17. – az Opten a cégbejegyzés szerint – Faragó Attila helyét többségi tulajdonosként György Tamás vette át a Kft-ben (Vasas Futball Club Kft. 1 %, Vasas-Pasarét Kft. 1 %, Vasas Sport Club 5 %, Rabatin József 4 %, György Tamás 89%) , aki korábban már a cégén, a 2011-ben még szerényebb közétkeztetési vállalatként számon tartott, azóta dinamikusan fejlődő HunGast Kft-n keresztül támogatta is az akadémiát.

Mondhatni, György Tamás Jókor volt jó helyen. A kiváló kormányzati kapcsolatrendszerű üzletember pont akkor  lépett előtérbe, amikor az állam megnyitotta a pénzcsapokat.

Kiemelt kép:  Vasas Kubala László Akadémia

György Tamás nem nyilatkozik:

Honlapunk telefonon megkereste György Tamást, aki nem kívánt reagálni arra a kérdésünkre, hogy miért tartja megfelelő megoldásnak a Kft. Balatonra költöztetését.

Információnk szerint azonban a szülők még reménykedhetnek. Úgy tudjuk, keddig még van esély arra, hogy minden félnek megfelelő megoldás szülessen, esetleg a Vasas Akadémia Kft. marad valahol Budapesten és más néven működik tovább.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.