Foci

A focimeccs, ami egyszerűen nem akart véget érni

Az angol futballban folyamatosan visszatérő téma, hogy a hosszú idény többet árt, mint használ, az edzők is többször felszólaltak már amiatt, hogy a decemberi és januári ünnepi időszakban játszott meccsek teljesen kizsigerelik a játékosokat.

De ismerjük az angolokat, a hagyományok tisztelete számukra alapvetés, így aztán az FA-kupában sem került megváltoztatásra az a rendszer, hogy ha a két csapat döntetlenre végez, akkor megismételt meccs következik – csak fordított pályaválasztással.

Nem volt ez mindig így, az 1940-es években, a második világháború alatt szervezett kupasorozatokban ugyanis azt a szabályt vezették be, hogy

ha a 90 perc után döntetlen az állás, addig kell játszaniuk a csapatoknak, míg valamelyik be nem talál, eldöntve ezzel a csatát.

Ami azt eredményezte, hogy néha hosszú időn át gyűrték egymást a csapatok, 1945-ben a War Cup, vagyis Háború Kupa nevű sorozatban a Cardiff City és a Bristol City összecsapása 3 óra 20 percig tartott, ekkor szerezte a győztes gólt a kapus hibáját kihasználva Bill Rees.

A meccsre kilátogató 20 ezer néző nagy része a pályára rohant, hogy a vállukon vigye a krimibe illő izgalmak után a hősöket, a Western Mail pedig azt írta tudósításában, hogy ez egy olyan állóképességi teszt volt, amely örökre bekerül a rekordok könyvébe.

A meccsről beszámoló tudósító azonban tévedett, mert egy évvel később sikerült egy ennél is hosszabb meccset játszani.

1946. március 30-án, vagyis napra pontosan 72 évvel ezelőtt a League III North Cup nevű sorozatban a Stockport County a Doncaster Roverst fogadta. Ez egy oda-visszavágós párharc volt, ahol az első után a második meccs is 2-2-re végződött, így jöhetett a hosszabbítás.

Majdnem három órája tartott a meccs, amikor Les Cocker, a Stockport csatára gólt szerzett, a közönség azonban hiába ünnepelt, mivel a játékvezető kezezést jelzett, így folytatódott a szenvedés.

A meccs utolsó perceiben a játékosok a fáradtság miatt egymás után estek össze, a nézők pedig kérlelték a bírót, hogy fújja le a találkozót.

Nem elég, hogy szürkület volt, de egy közelben pöfögő vonat miatt füstbe borult a pálya, így végül a játékvezető úgy döntött, a pocsék látási viszonyok miatt véget vet a meccsnek – 203 perc gyürkőzés után.

Mivel nem született döntés, pénzfeldobással választották ki, hogy a harmadik felvonásnak ki legyen a házigazdája, így négy nappal később a Doncaster otthonában jöhetett a végső leszámolás.

Ralph Maddison mesterhármasával a Doncaster 4-0-val varrta el a szálakat az összesen 383 percig tartó párharcban, a győztes gólig tartó hosszabbítás pedig rövid időn belül eltűnt a süllyesztőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik