Foci

Gonzalo Higuaín, a 90 millió eurós kérdőjel

Megint bebizonyosodott, hogy Gonzalo Higuaín a végletek embere. A Juventus 90 millió eurós csatára a Tottenham elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben három góljával és egy gólpasszával főszerepet játszott az olasz továbbjutásban. Mégis: nem sokon múlt, hogy ő legyen a negatív hőse a párharcnak.

Ennél jobban semmi nem mutatja be Higuaínt.

2016 nyarán forgatta fel az olasz átigazolási piacot a Juventus azzal, hogy a Manchester Unitedtől Paul Pogbáért kapott 105 millió euró nagy részét kifizette a rivális Napolinak az argentin csatárért. Higuaín akkor épp 36 góllal lett gólkirály a Serie A-ban, a mai transzfereket nézve nem is tűnt túlzónak egy ekkora összeg a 28 éves csatárért.

Közben viszont mégis egy olyan játékosról beszélünk, aki el tudta érni, hogy a Real Madrid és az argentin drukkerek is megutálják. A spanyol csapatban évekig töltötte be azt a szerepet, amit most Karim Benzema: egy csatár, aki ugyan lő gólokat (121-ig jutott a Realban), de eltűnik a fontos pillanatokban. Az argentin válogatottban pedig, amit lehetett, azt elrontott:

  • a 2014-es vébén kihagyott egy ordító ziccert a fináléban,
  • a 2015-ös Copa América-döntőben is (bár Ezequiel Lavezzi passza nem volt az igazi), ráadásul hibázott a büntetőrúgásoknál is,
  • és a 2016-os kontinenstornán is egy az egyben állt a kapussal szemben, mégsem tudott gólt szerezni.

Mindháromszor ezüstérmes lett Argentína, az utóbbi után volt, hogy Lionel Messi csalódottságában lemondta a válogatottságot. Aztán visszatért, hogy megmentse a csapatot a vébéselejtezőben.

A kihagyott helyzetek videón:

Mindezek után igazolta le a Juve, úgyhogy a napolyiak személyében újabb utálókat szerzett, lévén a leggyűlöltebb riválishoz távozott. Némi túlsúllyal érkezett meg, vicces volt figyelni, hogy a sztárigazolás sokszor csak csereként áll be csapatába a bajnokság elején. Összességében aztán jó szezont futott, a Juve újabb bajnoki címéből 24 góllal vette ki a részét, bár a rangadókon csak elvétve talált be. A kupaelődöntőben viszont a Napoli ellen két meccsen három gólja volt, a torinóiak pedig 5-4-es összesítéssel jutottak fináléba – ahol aztán 2-0-ra verték a Laziót. Közben a Bajnokok Ligájában a lehető legjobbkor, a Monaco elleni elődöntő első meccsén sikerült véget vetnie rossz sorozatának,

négy év után volt ismét eredményes a BL egyenes kieséses szakaszában.

Két gólt szerzett az első meccsen, amivel lényegében el is dőlt a párharc, a Juventus bejutott a döntőbe. Ott korábbi csapata, a Real volt az ellenfél, Cristiano Ronaldo találatára még tudtak is válaszolni, Mario Mandzukic álomgóljához Higuaín adta a gólpasszt. Aztán a Juve összeomlott a második félidőre, a Real pedig a modern érában először megvédte a címét.

Mandzukic felejthetetlen ollózása:

A kritikusokat a mostani idény elején sem tudta elhallgattatni, nem nagyon jöttek a gólok, sérülések is hátráltatták és Massimiliano Allegri is azt nyilatkozta róla, hogy

nem érdekli, hány gólt lő, sokkal inkább azt várná tőle, hogy a fontos pillanatokban legyen nyerőember.

És akkor itt vissza is kanyarodhatunk a Tottenham elleni nyolcaddöntőre. Higuaín az első meccsen lőtt két gólt kilenc perc alatt, aztán kihagyott megint egy fontos ziccert, majd 2-1-nél a lécre bombázott egy büntetőt. Innen egyenlített a Spurs, a meccs után pedig a duplázó Higuaínt találták meg a drukkerek, mert a két gólja ellenére a hibái is kellettek ahhoz, hogy az angolok várják jobb helyzetből a visszavágót.

Amin aztán a vezetést is megszerezte a Tottenham és nagyon úgy tűnt, kiejtik Olaszország kirakatcsapatát már a 16 között. De maradt még egy fordulat, a semmiből fordított a Juve, Higuaín egyenlített, majd ő adta a gólpasszt Paulo Dybala továbbjutást érő találatánál. Pont olyan harcosan és eredményesen játszott, ahogyan azt egy 90 millió eurós játékostól várná az ember.

A Juventus így talpon maradt a Bajnokok Ligájában és készülhet a negyeddöntőre. Gonzalo Higuaín pedig továbbra is hatalmas kérdőjel: jelenleg csapata szezonjának megmentője, de bármikor negatív hőssé válhat. Újra.

A Tottenham – Juventus mérkőzés összefoglalója:

Nyitókép: MB Media/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik