Foci

Mindenkit elsöpörhet a jövő Barcelonája

Egy hetet sem kellett várni 2018. valószínűleg legfontosabb átigazolására: ahogy korábban a 24.hu is beszámolt róla, a 25 éves brazil válogatott Philippe Coutinho Liverpoolból a spanyol bajnokságot utcahosszal vezető FC Barcelonához igazolt. Az akadémiájára oly’ büszke katalán sztárcsapat az elmúlt három-négy évben láthatóan stratégiát váltott; a hangsúly már nem a spanyol vagy katalán fiatalokon, hanem a nemzetközi szinten már kipróbált, az adott menedzser adott rendszerébe könnyedén beilleszthető, a klub (közel)jövőjét meghatározó futballistákon van.

Felejtsük el, amit a Barcelonáról gondoltunk!
Erős katalán öntudat, és saját nevelésű zsenik helyett jelenleg globális márkát épít, és sztárokat igazol a Barcelona. A klub nem árulta el a múltját, csak lépést akar tartani az elittel.

Amikor Neymar 2017 nyarán 222 millió euróért a Paris Saint-Germainbe igazolt, azt írtuk, mindhárom fél jól jött ki az üzletből: Neymar kiléphetett Lionel Messi mérföldes árnyékából, a Barcelona megszabadult egy (ott) motiválatlanná vált, drága futballistától, a PSG pedig megszerezte azt az embert, akivel új fejezetet nyithatott a klub történelmében, és megcélozhatta a Bajnokok Ligája-győzelmet. Win-win-win – bár hogy mennyire járt jól Neymar valójában, azt senki sem tudja pontosan, annyi pletyka kering körülötte.

A Barcelona most lemásolta a PSG fél évvel ezelőtti kottáját, és valószínűleg még a Neymar-transzferből megmaradt pénzből (meg az apróból) sikerült megszereznie a világ egyik legjobb középpályását. Aki deklaráltan hozzájuk akart igazolni, ott akar történelmet írni.

Ha még hozzávesszük, hogy a nyáron 105 millió euróért megvették a 20 éves francia Ousmane Dembélét, rögtön érezzük: hiába a megszokottól eltérő út, a katalánok pontosan tudják, mit csinálnak. Elkezdték építeni a jövőt, csak most nem kinevelik, hanem importálják, majd rendszerbe építik a legjobbakat.

Kerüljenek bármibe.

Persze nem új keletű dolog, hogy a Barcelona nem annyira a saját utánpótlására támaszkodik, hanem a piacról erősít, mostanra azonban teljesen megfordult a trend. A Barcelona akadémiája, a La Masia – amelynek többek között olyan játékosokat köszönhetünk, mint Iniesta, Sergio Busquets, Lionel Messi, Xavi, Pedro vagy Carles Puyol – 2012 óta nem tudott kitermelni igazán meghatározó játékost a klub számára.

De miért pont most?

A 2008 és 2012 közötti Pep Guardiola vezette aranycsapatból nem sokan maradtak a felnőtt keretben. Sergio Busquets 29, Gerard Piqué és Lionel Messi 30, Andrés Iniesta és Javier Mascherano 33 éves. A sztárok, a vezérek kiöregedőfélben vannak, az ötszörös aranylabdás, mindig megújulni képes Messin kívül valamennyiükön érezhette már a laikus, hogy közel lehet már a barcelonai pályafutásuk vége.

Barcelonában ezt hamar észrevették, majd’ mindegyik posztra sikerült minőségi fiatalt szerződtetni; olyanokat, akik rövid időn belül képesek lehetnek a sztárokat pótolni. A 2018 nyarán minden bizonnyal távozó Javier Mascherano helyett már ott van a 24 éves francia Samuel Umtiti, akiről hamar kiderült, meg tud birkózni a feladattal, komoly tényező lehet a jövőben.Az építkezés jelenlegi szakaszában pedig az is kiderült, hogy noha Philippe Coutinho támadóbb felfogású, mint Andrés Iniesta, a Barcelona az ő pótlására hozta a brazilt.

Miután a világbajnok, kétszeres Európa-bajnok Xavi 2015-ben távozott, Iniesta „vette át a helyét”. Ezt tegyük vastagon idézőjelbe, mert itt inkább arra gondolunk, hogy anno a két kreatív közül Xavi mozgott kettejük közül kevesebbet. Ma ez már úgy néz ki, hogy ez a szerep Iniestáé, míg jelenlegi társa, Ivan Rakitic az, aki mozgékonyabb a két tizenhatos között, beszéljünk támadásról vagy védekezésről.

Fotó: Laurens Lindhout/Soccrates/Getty Images

Egyelőre nincs hír arról, hogy ez lesz Andrés Iniesta utolsó éve, de a jövőben úgy nézhet ki a Barcelona, hogy az osztogató szerepét végérvényesen átveheti Ivan Rakitic, az első hármas (Dembélé, Messi, Luis Suarez) mögé pedig odaléphet a támadótérfélen, a tizenhatos körül életveszélyes Coutinho.

Az összes Coutinho-gólpassz 2013 óta egy helyen!

A brazil egy hosszútávú projekt része, nem véletlen, hogy épp most bonyolították le az üzletet. Nyáron a Liverpool nem engedte el, mondván, hátha meg tudják győzni, hogy maradjon.

Nyáron mindenképpen itt akartuk tartani, hogy aztán hátha meg tudjuk győzni a maradásról a terveinkkel. Biztosíthatom a szurkolókat, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy bebizonyítsuk neki: itt is olyan szép jövő rá, mint Barcelonában. Ő azonban mindenképpen Barcelonába akart igazolni, nem tudtuk már mivel maradásra bírni

mondta a Liverpool német menedzsere, Jürgen Klopp.

A Barcának most kellett lépni, ugyanis megőrült a piac, így senki nem tudja pontosan, hogy egy sikeres tavasz, majd az oroszországi világbajnokság milyen magasságokba repítette volna a játékos árát. Benne van az is a pakliban, hogy relatíve olcsón megúszták a katalánok.

Sok-sok találgatás látott napvilágot, talán a következő elmélet járhat a legközelebb az igazsághoz – már ha létezik egyáltalán:

eszerint ugyan a brazil középpályás nem játszhat a Bajnokok Ligájában őszig, de ez azt jelenti, hogy egy kvázi agyonnyert spanyol bajnokságban és a félig-meddig komolyan vehető Király-kupában mindenféle nyomás nélkül léphet pályára; ergo megszokhatja a légkört, a társakat, sőt az előbb említett sorozatokban tehermentesítheti Andrés Iniestát, akinek az élességére óriási szüksége lesz csapatának az elkövetkező hónapokban.

Hogyan tovább?

Ernesto Valverde, a katalánok menedzsere dörzsölheti a tenyerét. Nyári kinevezését követően távozott egy nagy hangú szupersztár (Neymar), helyére pedig két szupertehetség (Dembélé és Coutinho), illetve egy alázatos, a második esélyét eddig maximálisan kihasználó játékos (Paulinho) érkezett.

Kívülről nem látni, hogy Valverde vadonatúj taktikai elemeket implementált volna a csapat játékába, viszont nagyon úgy fest, személye elhozta a régóta várt nyugalmat. Ilyen érzése lehetett az embernek Carlo Ancelotti és a Real Madrid esetében is annak idején:

akkor az olasz menedzser inkább tűnt pedagógusnak, mint stratégának. Meg is lett az eredménye, hiszen a klubon belüli stabilitás Bajnokok Ligájába-győzelmet, később Zinedine Zidane-nal a történelmi duplázást hozott.

A Barca-szurkolók emlékezhetnek, az előző vezetőedző, a csapattal 2015-ben Bajnokok Ligáját nyerő Luis Enrique körül sok mendemonda született kezdve a kettészakadt öltözőtől egészen addig, hogy nincs beszélőviszonyban a csapat inkonjaival.

Valverde más személyiség, mellette áll a csapat, árad belőle a kiegyensúlyozottság. No meg azért a humoránál is volt, amikor Coutinhóról beszélt.

Ő az a játékos, aki rengeteget adhat ennek a csapatnak. Gólt lő, gólpasszt ad, helyzetbe hozza a társakat, támadásban mindenképpen pluszt jelent majd. Fontos igazolás, nagyon reméljük, hogy képes lesz segíteni nekünk. Láttam már jobboldalon, baloldalon, középen és elöl is játszani. Mindenhol bevethető, és ezt mi ki is fogjuk használni. Ebben a pillanatban csak annyit tudok, hogy nem kapusként számítok rá, a többiről majd később döntünk

nyilatkozta a menedzser újdonsült sztárjáról.

Nem látunk a jövőbe, de előfordulhat, hogy Coutinho lesz az utolsó darab abban a kirakósban, amellyel  a katalán szupercsapat készen léphet végre a jövő felé.

Oda, ahol már nem a Guardiola-korszak lesz a mérvadó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik