Foci

Mindenkinek jót tesz, hogy Neymar dobbant Barcelonából

A Paris Saint-Germain bankot robbantott, és leigazolta a Barcelona 25 éves klasszisát, NeymartA katalán klub Neymar közlése után hivatalosan is megerősítette mindezt, illetve azt, hogy Ernesto Valverde edző sem számol a brazillal az új szezonban. A szerdai edzésről is elengedte.

Ezzel megbomlott az oly’ félelmetes barcelonai támadóegység, a Lionel Messi, Luis Suarez és Neymar alkotta MSN. A brazil első számú szupersztár akar lenni, Párizsban erre meglesz a lehetősége. A franciák a támadó érkezésével megtehetik az utolsó lépést, és valós eséllyel pályázhatnak a BL-címre. A Barcelona? Egy nagy rakat pénzt kaptak egy olyan játékosért, aki nem akart ott játszani. Win-win-szituációnak tűnik ez minden oldalról.

Mi bántotta Neymar csőrét?

Neymar da Silva Santos Júnior, azaz Neymar Jr. 2013-ban, hosszas huzavona után került Spanyolországba. A tranzakció körül kialakult botrány miatt a mai napig vizsgálódnak.

Röviden a lényeg: a Barcelona először úgy kommunikálta, hogy 57 millió euró körüli összeget fizetett a labdarúgó játékjogáért anyaegyesületének, a Santosnak, csakhogy ez valójában nem pontos adat. Egy 2014 januárjában indított nyomozás kiderítette, hogy a katalán csapatnak összesen 86 millió euróba került Neymar – beleértve a játékos édesapjának kifizetett 40 millió eurót is. Ez adócsalás, az ügynek még messze sincs vége.

A nehéz kezdés után Neymar a csapat egyik legjobb játékosává, egyik vezérévé lépett elő az elmúlt négy szezonban. Központi figurája volt a 2015-ös triplázó (Bajnokok Ligája, spanyol bajnokság, Király-kupa) Barcelonának, de az azóta eltelt két szezonban nem termett babér számára az európai porondon.

A csapaton belüli kémia érezhetően nem volt már a régi, Luis Enrique-nek meggyűlt a baja keretével. Az soha nem jelent jót, ha edzőként elveszíted az öltözőt, erre jó példa, hogy állítólag a játékosként a Real Madridot és a Barcelonát is megjárt vezetőedző a csapatkapitány és barcelonai élőlegenda, Lionel Messivel sem jött ki jól.

És Messi a főnök, a vezér, ezt ne feledjük. A klub történelmének legjobb játékosa, az utolsó szó mindig az övé, ez nem lehet vita tárgya. Neymarnak ebből lett elege, neki nagyobb céljai vannak annál, minthogy mellékszereplőként bárki árnyékában sínylődjön: a világ legjobb játékosa akar lenni, amire Messi mellett soha nem lett volna esélye. A PSG-nél viszont ő lesz a góré.

Voltak előtte jó példák, számtalanul. Ha csak a honfitársait vizsgáljuk, akkor Ronaldo 1997-ben és 2002-ben; Rivaldo 1999-ben, Ronaldinho 2005-ben, Kaká pedig 2007-ben nyert aranylabdát. Csupa-csupa klasszis, akik csapataik első számú játékosai voltak, nem kellett senkinek és semminek alárendelni magukat, sőt klubjaik rájuk építettek mindent. Neymarnak ez hiányzott Barcelonában, és ahhoz, hogy elérje élete célját, dobbantania kellett.

Azzal tán semelyik tábor nem vitatkozik, hogy a brazilban valóban megvan a potenciál, hogy egyszer a legjobb legyen. Ezzel – valószínűleg mindenkinél jobban – a játékos maga is tisztában van.

Egy irányba, de mégis más célokért (Photo by Elsa/Getty Images)

Messi mozdíthatatlan, nem volt más választás

Azért az ötszörös aranylabdás argentin, Lionel Messi sem maradt ki a szórásból, amikor pletykákat, féligazságokat kellett fabrikálni a szerződéshosszabbítása, az esetleges távozása vagy bárminemű, a témát érintő bugyutaság köré – az elmúlt években “többször távozott”, és “sértődött meg”, “borította fel az asztalt”.

De Messi mindvégig kitartott, a klub akkor és olyan feltételekkel hosszabbított szerződésén, ahogy azt ő megálmodta. 

Augusztus első napján Neymar Katarból csekkolt be Instagramon. Természetesen akkor még hivatalos kommüniké nem volt, de a mindig jók értesült angol, francia és spanyol újságírók információi szerint nem nyaralni ment az Arab-félszigetre, hanem az utolsó lépéseket megtenni.

Kedden Dohában, Katarban van orvosin. Hivatalos bejelentés hamarosan. Bemutatás valószínűleg Párizsban, az Eiffel-toronynál

– írta Twitteren az egyik francia szabadúszó kolléga. Az információi helyesnek bizonyultak.

Ha összehasonlítjuk Neymar és Messi statisztikáit az elmúlt négy szezonban, talán érthetővé válik a laikusoknak is, hogy a brazil miért lépett ki Messi mögül. Hihetetlen, hogy a Barca tízese még mindig, ennyi év után is milyen meghatározó a pályán, játsszon bárki kezei alatt, bármilyen sémában, legyen mellette akárki.

Neymar vs. Messi 2013 óta tétmeccseken

2013-2014 (vezetőedző: Gerardo Martino) – Neymar: 41 meccs, 15 gól, 15 gólpassz / Messi: 46 meccs, 41 gól, 15 gólpassz

2014-2015 (vezetőedző: Luis Enrique) – Neymar: 51 meccs, 39 gól, 11 gólpassz / Messi: 57 meccs, 58 gól, 31 gólpassz

2015-2016 (vezetőedző: Luis Enrique) – Neymar: 49 meccs, 31 gól, 27 gólpassz / Messi: 49 meccs, 41 gól, 26 gólpassz

2016-2017 (vezetőedző: Luis Enrique) – Neymar: 45 meccs, 20 gól, 27 gólpassz / Messi: 52 meccs, 54 gól, 19 gólpassz

A számok nem hazudnak, az argentin szuperklasszist nem lehet legyőzni, kiváltképp, ha a játék rá van szabva, a többieknek őt kell keresni a labdával, őt kell kiszolgálni. Ráadásul még mindig relatíve fiatal, 30 éves, lehet benne akár még három-négy erős szezon is. Noha Neymar általában villogott, amikor Messi valamilyen oknál fogva nem lépett pályára, ha Messi játszik, övé a karmesteri pálca.

Az MSN harmadik tagja, Luis Suárez csúcsék posztjából adódóan talán jobban megértette magát az argentinnal, mint Neymarral. Suáreznek a védővonal előtti labdatartásai és a megfelelő ütemben való visszaosztásai épp úgy tanítani valóak, mint az, ahogy Messi ezekre a labdákra – mondhatni a semmiből – berobban. Neymar egy-egy szituációban csak külső szemlélő, harmadik kerék lehetett.

Ez az, amit többé nem látunk – felbomlott az MSN, minden idők egyik legbrutálisabb támadó triója Fotó: Getty

Hogyan tovább?

Neymar átigazolása óriási lavinát indíthat el az amúgy sem a tiszta piaci versenyről híres európai labdarúgásban. Az, hogy egy játékosért ennyi pénzt volt hajlandó kiadni az újgazdag klub, üzenetértékű a többi csapat számára is:

Ne higgyétek, hogy ha felsrófoljátok az árat, mi nem tudjuk és nem fogjuk azt megadni.

Mert – a teljesség igénye nélkül – a PSG, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid, a Chelsea, a Barcelona és a Bayern München mindig képes lesz bármennyi pénzt megmozgatni a kiszemelt labdarúgóért. Ezt a kört egyszer már lefutottuk a 2000-es évek elején, mondjuk 2010-ig, amikor a kis csapatok rájöttek, ha gyémántot találtak, gyémánt árat is kérnek érte, mert a nagyok “gondolkodás nélkül” kifizetik a megálmodott összeget. Mert ők így működnek.

Neymar elérte, hogy olyan csapathoz kerüljön, ahol ő a legnagyobb név. Párizsban a csapattársak úgy állnak majd be mögé, mint ahogy neki kellett Messi mögé és mindent megtesznek azért, hogy a brazil labdarúgó a csapatsikereken túl az egyéni díjátadókon is komoly eséllyel induljon. Ehhez pedig a spanyolnál egy-két árnyalattal gyengébb francia bajnokság kapóra jön. Ráadásul jövőre Oroszországban világbajnokság lesz, és egy kipihent, mentálisan erős, magabiztos Neymar vezette Brazília nagy sansszal indul a végső sikerért.

Azt pedig nem is kell mondani, hogy egy esetleges BL-cím és egy világbajnoki arany mit jelentene számára: bizony, aranylabdát. Ehhez azonban mindkettőt meg kell nyernie. Ha nem, váltás ide, vagy oda, marad Messi – és Cristiano Ronaldo – árnyékában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik