Foci

Mezey: Nálunk a futball változtatja a politikai döntéseket

Amíg Magyarország nem jut ki újabb focivébére, addig itthon mindig érdekes lesz az 1986-os csapat és annak kapitánya, Mezey György. Az itthon kétszer is az év edzőjének választott Mezey nemrég tett már egy kritikus nyilatkozatot, amiben elismerte, ő is hibázott, és ez is kellett a szovjetek elleni 6-0-s vereséghez az első vb-meccsünkön.

Mezey most a Népszavának adott interjút, amelyben azt ecseteli, nem változtatna semmit, ma is mindent ugyanúgy csinálna, mint az 1986-os vébét megelőző időszakban.

“Az ellenségeim azt mondják, hogy túledzettem a csapatot, meg rengeteg tésztát ettek a játékosok, ám ez csak rosszindulat. A futballban szerencse is kell, és tőlünk akkor elpártolt. A korábbi években felfelé ívelt a csapat, eljutott a csúcsra, majd megkezdődött egy leszálló ág”

– magyarázta Mezey.

Aztán azt is elárulta, ha a futballban lenne időkérés, vagy akkoriban bevezették volna az ivószünetet, akkor gyorsan módosította volna a taktikát, és az addig bevált előre mozgás helyett azt kérte volna, hogy húzódjanak be, és hagyatkozzanak a kontrákra.

“Most azt mondom, ha sikerült volna ez a változás a taktikában, nem kapunk hat gólt, és harmadikként is továbbjutók vagyunk a csoportból, nem esünk ki a rosszabb gólkülönbségünk miatt.

De ilyen a futball, rúghat hatot a csapat, de kaphat is. Mi korábban a török válogatottat vertük idegenben 6-0-ra, a Szovjetunió ellen viszont mi voltunk a szenvedő fél”.

Az élvonalban a Honvéddal és a Videotonnal bajnoki címet nyerő edző aztán elmondta azt is, hogy a magyar futball elvesztette a saját útját, nincs már arculata a focinknak, csak összevisszaság van helyette.

“Korábban elsőrendű volt ez a sportág, rengeteg pályával, rengeteg gyerekkel. Aztán jöttek az okoskodók, a különböző irányvonalakat hirdetők. Nálunk a futball változtatja a politikai és vezetői döntéseket, holott fordítva kellene ennek működni, a társadalom hasson a futballra. (…) A magyar futball egykori arculatát nem lehet visszaadni a hazai szakemberek nélkül. Azon csak mosolyogni lehet, hogy ők alkalmatlanok. Őket kell még felkészültebbé, tájékozottabbá és széles látókörűvé tenni. Ők ismerik legjobban az itteni viszonyokat, magyar szakemberekkel léphetünk megint előre” – kampányolt a magyar edzők mellett a korábbi kapitány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik