Foci

Bernd Storck az andorrai vereség dacára hisz a fiatalokban

Továbbra is hisz a magyar tehetségekben Bernd Storck, a válogatott szövetségi kapitánya, annak ellenére, hogy Andorrában kínos vereséget szenvedett a csapata. A német szakember a Magyar Időknek adott interjúban hangsúlyozta, hogy sosem hangoztatta, mennyi sérültje volt Andorrában, mert nem akarta elvenni a fiatalok önbizalmát a mérkőzés előtt.

Ne kritizáljuk az Andorrában pályára lépett összes fiatal játékost. Ne mondjuk, hogy nem képviselnek minőséget. Én nem kommunikáltam látványosan a sajtóban, hogy milyen sok sérültünk van, mert nem akartam azt az érzetet kelteni a fiatalokban, hogy csak azért kaptak meghívót, mert a többiek sérültek. Nézzük meg, mi lett a fiatalokkal, Sallai Roland vagy Tóth Bence nem játszik a klubjában. A kérdés persze az, hogy hiszünk-e bennük? A mostani U17-esek között rengeteg tehetség van, öten-hatan külföldön futballoznak. Ez a jövő, öt-hat év múlva nagy hasznára lehetnek majd az A válogatottnak.

Storck úgy véli, sokat tanult a kudarcból és egy hosszú távú munkában előfordulnak hullámvölgyek.

A futballban vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, akkor is vállalni kell a szenvedést, amikor az nagyon fájdalmas. Tanulnunk kell az andorrai vereségből, hogy még erősebben térjünk vissza, mint amilyenek előtte voltunk. A közös célunkon az andorrai vereség sem változtatott, továbbra is a magyar futball fejlesztéséért dolgozunk. A múltban történteket el kell fogadnunk, azon már nem tudunk változtatni. A jövőre kell koncentrálnunk, mert nem lenne jó, ha egy rosszul sikerült meccs miatt mindent eldobnánk, amit eddig felépítettünk.

A szövetségi kapitánnyal kapcsolatban állandó téma Nikolics Nemanja kihagyása a keretből, Storck viszont állítja, sokat beszél a 29 éves csatárral telefonon, mindig egyeztetnek.

Csütörtökön hívott az edzője, Veljko Paunovics, akit az új-zélandi U20-as vb-ről ismerek, hiszen akkor még ő volt a szerbek szövetségi edzője. Engedélyt kért, hogy ezúttal ne hívjam meg Nikolicsot, mert a Chicago ­Fire-nak szüksége van rá a bajnokságban. Niko is felhívott, ugyanezt vázolta nekem. Niko sokat várt a lehetőségre, hogy külföldön, magas szinten futballozzon, és persze arra, hogy a teljesítményét anyagilag is bőkezűen megbecsüljék. Niko menedzsere nem volt fair, amikor a kimaradásáról beszélt, hiszen tudta, a játékossal megegyeztem abban, hogy nem hívom be a válogatottba. Háromszor is beszéltünk erről. Ez így volt jó a karrierje szempontjából, hogy Amerikában maradt a klubjában. Természetesen Niko tudna segíteni a válogatottnak, de mi a jobb: egy elégedetlen játékos itthon, vagy egy elégedett a klubjában?

Az észak-amerikai profiligáról (MLS) jó véleménnyel van a német szakember, szerinte sokat fejlődött, de sokkal fontosabb, hogy a rutinos játékosok állandó meccsterhelést kapjanak. Azt már egyáltalán nem rója föl nekik, hogy hol, egy bizonyos kor után Storck szerint igenis számít, mennyit keresnek a játékosok.

Stieber Zoltán 28 éves, Nikolics Nemanja 30 lesz az idén, és ilyen korban már az anyagi ­kondíciók is lényegesek. Ez is fontos szempont volt, amikor az MLS-t választották, és nem Európában maradtak. Dzsudzsáknak csak az arab klubja, az al-Vahda tudta kielégíteni a fizetési igényeit, és Guzmics sem azért ment Kínába, mert ez volt a gyerekkori álma. Itt senki sem adta volna meg nekik azt a pénzt, amit ott megkereshetnek. A legfontosabb azonban, hogy rendszeresen játszanak, és a mostani csapataik­ban ez adott.

A magyar válogatott legközelebb augusztus 31-én fogadja Lettországot, majd négy nappal később Portugália legjobbjai érkeznek Budapestre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik