Foci

Európa Liga: legendás BL-meccs góllövője vár a Vidire

Az utolsó versenyben maradt magyar focicsapatra kemény próbatétel vár: a Videoton csütörtökön 20.30-kor Bordeaux-ban lép pályára az Európa Liga harmadik selejtezőkörében. Ráadásul nem csak magáért hajt, hanem a magyar klubfutballért, hogy ne essen végleg a béka feneke alá, hanem kicsit elmozduljon felfelé.

A magyar futball Moldova és Albánia közé szorult
Öt éve nincs magyar csapat a Bajnokok Ligája, vagy az Európa-liga csoportjának csapatai között és idén is csak a Videotonnak van rá esélye.

A francia csapatnak ez lesz az első tétmeccse a szezonban, míg a Vidi már lejátszott két bajnokit (négy pontot szerzett ezeken), és főleg túljutott két selejtezőkörön. A máltai Balzant 2-0, 3-3-mal, az észt Nomme Kaljut 3-0, 1-1-gyel búcsúztatta.

Az észtek elleni párharc azonban érdekesen alakult. Miután Észtországban is tükörsimán nyert a Videoton, gondoltuk, a visszavágó szinte formalitás lesz. Ehhez képest Marko Nikolic, a fehérváriak edzője azt mondta, félelmet látott a játékosai szemében. Kissé érthetetlen, miért lehetett ez, miért nem is sikerült megnyerni a hazai meccset.

A két könnyen döntetlenre adott meccs miatt kritizálható a Vidi, mert így a magyar foci értékes koefficiens pontokat vesztett, ami jövőre visszaüt.

Ezzel szemben Bordeaux-ban elég vidáman foglalták el a szállást a fiúk:

A Transfermarkt szerint a Vidi keretéből csak Marko Scepovic ér többet egymillió eurónál, míg a fehérváriak játékosainak átlagára 518 ezer euró. Ezzel szemben a bordeaux-i átlag 2,63 millió euró, a brazil Malcom egyedül tízet ér. Az előző idényben a Bordeaux hatodik lett a 38 fordulós francia bajnokságban.

Azért Bordeaux-ban sem minden zökkenőmentes: a csapat szerette volna leigazolni a 24 éves Wellington Silvát, ám a korábbi Arsenal-focista nem ment át az orvosi vizsgálaton.

Silva híján a franciák keretéből Diego Contento és Jaroslav Plasil neve lehet ismerős. Az előbbi Bajnokok Ligáját és három bajnokságot nyert a Bayern Münchennel, az utóbbi BL-döntős volt a Monacóval, gólt is lőtt a Deportivo elleni legendás, 8-3-as meccsen.

Plasil gólja 5:53-nál:

Rajtuk kívül a középpályát erősíti még a 33 éves Jérémy Toulalan, aki a Lyonnal gyűjtötte a BL-tapasztalatot, összesen pedig 62 európai kupameccsen játszott a klubjaival.

A Bordeaux edzője, Jocelyn Gourvennec korábban hat éven át irányította, mi több kupagyőzelemre vezette a Guingampot, márpedig a kupát a franciák hasonlóan komolyan veszik, mint az angolok.

A meccset a Duna World közvetíti majd.

Európa Liga, 3. selejtezőkör, első mérkőzés:

Girondins Bordeaux – Videoton
2017.07.27., 20,30,  Bordeaux Helyszín: Stade de Bordeaux, Bordeaux
Játékvezető: Bartosz Frankowski (POL)

Visszavágó: augusztus 3., 19 óra, Felcsút, Pancho Aréna

Fiola visszatér

Jó hír a Videoton-szurkolóknak, hogy a csapat válogatott védője immár teljes értékű edzésmunkát végez. Fiola Attila még az előző idény végén sérült meg, így “ő is elutazik Bordeaux-ba, bár tétmeccsen csak akkor vetik be, ha minden szempontból utolérte magát”, közölte dr. Kovács Tibor csapatorvos. Csodálkoznánk, ha Nego helyén Fiola kezdene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik