Foci

Mourunho már a “spájzban van”, de mi lesz Giggsel?

Összegyűjtöttük, a manchesteri edzőváltást követően milyen alternatívák állnak a klub egyik legnagyobb legendája előtt.

Ahogy arról beszámoltunk, Louis Van Gaallal két év után szerződést bontott a Manchester United vezetősége. Helyét José Mourinho veszi át. A szurkolók örömmel fogadták az edzőcserét. Ha hinni lehet a pletykáknak, a csapat másodedzője Ryan Giggs a hír hallatán elsőre a távozás mellett döntött.

Csaknem 30 év után szakítana a Uniteddel a klub legendája. Az egykori szélső 14 évesen csatlakozott a klub akadémiájához, 17 évesen, 1991 novemberében profi szerződést kapott. Azóta lejátszott 963 tétmeccsével pedig a klub abszolút rekordere. Az első hírekkel ellentétben azonban nem olyan biztos, hogy Giggs és a United útjai elválnak.

A klub világossá tette, hogy Mourinho érkezésétől függetlenül, számolnak az egykori játékossal. Hogy milyen minőségben az még nem világos. Chris Coleman, wales-i szövetségi kapitány, egykori válogatott csapattárs szerint Giggs megelégelte a másodhegedűs szerepet, edzői ambícióinak a távozás tenne jót. A klub egykori játékosa, Peter Schmeichel szerint azonban a wales-i fontos szerepet játszhatna Mourinho mellett.

A jelenlegi helyzetben három lehetséges megoldás körvonalazódik:

1. Giggs edző marad a Unitednél

Giggs már három évet töltött a United kispadján, különböző edzői szerepkörökben. Kezdetben David Moyes alatt mint segédedző, majd Moyes távozása után ideiglenes edzőként irányította a csapatot. Van Gaal érkezésével ismételten másodedzőként segítette az együttest. José Mourinho alatt ellenben az edzői munka egy egészen más szintjét ismerhetné meg, és a hírek szerint a portugál örömmel dolgozna az egykori játékossal. Még emlékezhetünk, a “Special One” első londoni időszakában Steve Clarke-ot, a Chelsea akadémiájáról kérte fel asszisztensének, 2014-ben pedig Matt Hollandot tartotta meg ebben a szerepkörben. Ezek alapján Giggs nagy valószínűséggel megtarthatná másodedzői pozícióját, kérdés, hogy ennyivel megelégedne-e.

2. Marad a Unitednél, de más feladatkörben

A másik lehetőség, hogy a Zinedine Zidane által bejárt utat választja. A klub akadémiáján, szintén edzői szerepben, de Mourinhotól függetlenül edzősködhetne. A klub U21-es csapatát irányítva könnyen találhatja magát az első csapat vezetőedzői pozíciójában, hiszen bevett szokás, hogy egy szezonbeli szerződésbontás után a klub az akadémia edzői közül pótol ideiglenesen. Jó példa erre Dárdai Pál, vagy az fent említett Zinedine Zidane. A francia 18 hónapot töltött a Castillánál, kérdés Giggsnek van-e ehhez türelme.

3. Távozás

Giggs 14 éves kora óta a Unitednél van. 23 évig játszott a klub első csapatában, ahol 13 bajnoki és két Bajnokok Ligája címet nyert. Ha a távozás mellett dönt, az hatalmas változás lesz az egykori játékos életében. Az UEFA Pro Licenc birtokában és több évnyi másodedzői tapasztalattal a háta mögött érezheti úgy a wales-i, hogy ideje feljebb lépni, kérőkben nem lenne hiány. Korábbi csapattársai Mark Hughes és Steve Bruce az edzői társadalom megbecsült tagjai, ugyanakkor negatív példaként említhetjük Gary Neville-t, aki túl korán, túl sokat vállalt. Gyászos eredménnyel.

Ryan Giggs a klubikon:

  • 17. születésnapján, 1990 november 29.-én kapta meg első profi szerződését.
  • 963 tétmeccsével a klub rekordere
  • 168 góljával, a klub örökranglistáján a hetedik helyet foglalja el.
  • Első Premier League találata pont a városi rivális ellen született, az 1-0-ra megnyert mérkőzésen.
  • Pályafutása során 34 trófeát nyert klubjával, melyekből a legfontosabbak:  (13 bajnokság, 4 FA kupa, 2 Bajnokok Ligája, 3 Ligakupa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik