Foci

“A kis vörös gyufaszálas meghálálta a bizalmat, megkönnyeztem” – Mészöly Kálmán

A játékosként és szövetségi kapitányként is 61-szeres válogatott Mészöly megjegyezte, a keret, illetve a szakmai stáb körüli hirtelen változások miatt féltette a csapatot.

Mészöly Kálmán, korábbi szövetségi kapitány fantasztikus eredménynek tartja a magyar labdarúgó-válogatott Oslóban aratott 1-0-s győzelmét, és bízik a továbbjutásban, ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a Európa-bajnoki pótselejtezős párharc még nem dőlt el.

Teljes szívemből gratulálok a csapatnak! Nekik is sikerült az, ami nekünk 1981-ben, amikor 2-1-re nyertünk Oslóban” – nyilatkozott az MTI-nek a 74 éves szakember, akinek irányításával a válogatott éppen a norvégok népstadionbeli 4-1-es legyőzésével jutott ki az 1982-es világbajnokságra. Utóbbi meccsről egy azóta kultikussá vált dokumentumfilm is készült.

A játékosként és szövetségi kapitányként is 61-szeres válogatott Mészöly megjegyezte, a keret, illetve a szakmai stáb körüli hirtelen változások miatt féltette a csapatot.

A “Szőke Szikla” az Oslóban győztes gólt szerzett, de ebben az idényben NB I-es bajnokin még nem szerepelt Kleinheisler László váratlan csapatba állításával kapcsolatban párhuzamot vont Sallai Sándor 1981-es debütálásával.

Elmondta: a felnőtt válogatott románok elleni, bukaresti összecsapását megelőzően az utánpótlás együttes éppen a norvégokkal játszott Keszthelyen, s a találkozóra megfigyelőként elutazott akkori segítője, Mezey György, akinek a figyelmét felkeltette Sallai játéka. A védő aztán Bukarestben újoncként pályára lépett, a feladata pedig Anghel Iordanescu kikapcsolása volt, amely sikerült is, mivel a mérkőzés vége gól nélküli döntetlen lett.

A +kis vörös gyufaszálas+ meghálálta a bizalmat, s bevallom őszintén, megkönnyeztem, amikor ez a kissrác a góljánál kifutott a kapitányhoz és a nyakába ugrott

– mondta Kleinheislerrel kapcsolatban Mészöly, aki ugyanakkor úgy fogalmazott: ahhoz, hogy mindez így süljön el, nagy szerencse is kellett.

Mészöly Kálmán hangsúlyozta, hogy Kleinheisler szerepeltetésében hatalmas szerepe van a “jó szemű másodedzőnek”, Andreas Möllernek, illetve természetesen a hatalmas rizikót vállaló Bernd Storcknak:

Az az edző, aki ilyet meg mer csinálni, az bátor, és a szerencse mellé fog szegődni. Az ilyen palikat csípem, akiben van egy kis tökösség, mert valljuk be őszintén, a futball erről is szól…” – mondta Mészöly Kálmán.

A vasárnapi, Groupama Arénában sorra kerülő visszavágóval kapcsolatban a Vasas legendája elmondta: a helyszínen tekint majd meg a meccset, s nagyon bízik a továbbjutásban, mert akkor a magyar futball “anyagilag, erkölcsileg és morálisan elkezdhet kiemelkedni a slamasztikából”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik