Foci

Abban bízunk, Bernd Storck jól átver mindenkit

Reméljük, szövetségi kapitányunk az újságírókat és a szurkolókat is az orránál fogva vezeti és más hangzik el az öltözőben, mint amit a sajtón keresztül sugall.

A norvégok elleni pótselejtezővel kapcsolatban bő egy hete napi szinten jegyzi le Bernd Storck a gondolatait, meglátásait a Nemzeti Sportban. Mindez arra lenne hivatott, hogy a kapitány számos érthetetlen intézkedése után kicsit közelebb kerüljön a szurkolóhoz és kiderüljön mindenki számára, mit tart fontosnak és mit nem, kire és mire számít a csütörtökön és vasárnap esedékes mérkőzésen.

MTI
Bernd Storc és Andy Möller a hétfői edzésen Fotó: MTI

Azon túl azonban, hogy “csak az egység, a felkészültség, a közös gondolkodás, a maximális erőbedobás és a lehetőség szerinti legpontosabb játék vezethet sikerre”, hogy “fontos a tapasztalat és a fiatalos lendület kiegészítse egymást”, vagy “a norvégok fizikailag erősek, nem mindegy tehát, labdarúgóink milyen erőnléti és mentális állapotban veszik fel velük a harcot”, és “Andy Möller pályafutása összes tapasztalatát a szolgálatunkba állítja” sokat nem, csak még ennél is nagyobb általánosságokat árult el. A várható taktikáról értelemszerűen egy szót sem ejt.

Talán csak egyetlen bejegyzésben utalt arra, mit is remél, szeretne látni labdarúgóinktól a kapitány. Ahogy fogalmazott:

“Támadunk, vagy védekezünk? A norvégok ellen – mint ahogy nemzetközi szinten már minden egyes mérkőzésen – az a csapat tud érvényesülni, fölényt mutatni a pályán, amelyik törekszik a labdatartásra. Ha a labdát megbecsüljük, s ha mi is birtokoljuk, elérhetjük célunkat.”

Na ettől a kijelentéstől egy kicsit megijedtem. Merthogy a tíz selejtező mérkőzés alapján kijelenthető, eddig Pintér Attila és Bernd Storck irányítása alatt törekedett a válogatott  láthatóan labdabirtoklásra, ellenben Dárdai Pálnál nem feltétlenül, sőt, de általa eredményesebbek voltunk.

A labdarúgó válogatott labdabirtoklása

Meccs Ered. Labdabirt. Átlagos % Szöv. kap. Pont
HUN – NRL 1-2 53-47 53% Pintér Attila 0
ROU – HUN 1-1 60-40   Dárdai Pál  
FER-HUN 0-1 58-42   Dárdai Pál  
HUN – FIN 1-0 44-56 43,6% Dárdai Pál 11
HUN – GRE 0-0 39-61   Dárdai Pál  
FIN – HUN 0-1 47-53   Dárdai Pál  
HUN-ROU 0-0 42-58   Bernd Storck  
NRL-HUN 1-1 49-51 50,5% Bernd Storck 5
HUN-FER 2-1 64-36   Bernd Storck  
GRE – HUN 4-3 55-45   Bernd Storck  

Dárdai szem előtt tartotta azt az edzői alapvetést, miszerint a taktikát minden esetben a rendelkezésre álló játékosállomány átlagos tudásszintjéhez, fizikai állapotához kell szabni. A magyar bajnokság ugyan érezhetően fejlődik, egyelőre mégsem képes olyan szintű iramra, nyomás alatti döntésgyorsaságra, ergo technikai magabiztosságra felkészíteni a labdarúgóinkat, mint az erősebb bajnokságok.

Ennek megfelelően Dárdai irányítása alatt az első négy meccsen – még Feröer és Finnország ellen is – a válogatott láthatóan átengedte a kezdeményezést az ellenfélnek és minden esetben a szervezett védekezésben, a szögletekben, a szabadrúgásokban és a találkozó végén történő gólszerzésben bízott.

Dárdai öt meccsén egyszer, Finnországban nőttünk ellenfelünk fölé labdabirtoklásban. 11 pontot szereztünk így. Pintér és Storck öt mérkőzésén ugyan háromszor is “fölényt mutattunk a pályán” e téren, mégis csak öt pontot szereztünk.

MTI
Reménykedjünk, hogy Bernd Storck az öltözőben mást mond, mint kifelé Fotó: MTI

A mi tíz meccs alatt átlagos 47,4 százalékos labdabirtoklásunkkal szemben Norvégia 50,2 százalékban birtokolta a labdát a H-csoport tíz mérkőzésén úgy, hogy ők sem a támadás nagymesterei.

A számok alapján csak reménykedni tudok, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány, aki szerint a selejtezők alatt megtaláltuk a stílusunkat, csak átverésnek, az ellenfél megtévesztésének szánja a fentebb kiemelt mondatait és bár tizenkilencre lapot húzva mindennel és mindenkivel szakított, aki egy kicsikét is köthető volt Dárdai Pálhoz, legalább ezt az egy sikerreceptjét titkon megtartja.

A magyar és a norvég válogatott kerete és az Eb-pótselejtező programja:

Kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe)
Védők:
Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion)
Középpályások:
Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton), Kovács István (Videoton), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros)
Támadók:
Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Pekár László (Puskás Akadémia), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Hamburger SV), Szalai Ádám (Hoffenheim)

A NORVÉG VÁLOGATOTT 24 FŐS KERETE
Kapusok:
Rune Jarstein (Hertha), André Hansen (Rosenborg), Örjan Nyland (Ingolstadt)
Védők: Haitam Aleesami (IFK Göteborg), Vegard Forren (Molde), Even Hovland (Nürnberg), Tom Högli (FC Köbenhavn), Martin Linnes (Molde), Stefan Strandberg (FK Krasznodar)
Középpályások: Valon Berisha (Red Bull Salzburg), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz), Pal André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (AZ), Stefan Johansen (Celtic), Havard Nordtveit (Borussia Mönchengladbach), Ole Selnaes (Rosenborg), Per Skjelbred (Hertha), Alexander Tettey (Norwich), Martin Ödegaard (Real Madrid Castilla)
Támadók:
Jo Inge Berget (Malmö FF), Veton Berisha (Greuther Fürth), Alexander Söderlund (Rosenborg), Mohamed Elyounoussi (Molde), Marcus Pedersen (Strömsgodset)

EB-PÓTSELEJTEZŐ – A PROGRAM
November 12., 20.45: Norvégia–Magyarország
November 15., 20.45: Magyarország–Norvégia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik