Foci

Bernd Storck, mint elefánt a porcelánboltban

Szövetségi kapitányunk eddigi edzői karriertörténete röviden így jellemezhető: sokat akar a szarka, nem bírja a farka. Reméljük, ha már úgy alakult, hogy övé lett a karmesteri pálca, a norvégok ellen ránk cáfol a kapitány.

Szeptember elején, egy nappal a premier, a románok elleni 0-0 után, ahol célként eleve a döntetlen, mint remek eredmény érdekében küldte pályára csapatát az új kapitány, azt írtuk; Bernd Storcknak nagyobb a dumája, mint a tudása. Állandó szerzőnk, Ferenczi Attila az edzőtáborban látott szakmailag megkérdőjelezhető gyakorlatsorok bemutatásával bizonyította véleményét. Nem tudtuk, mit hoz a jövő, a következő három meccs után sírunk, vagy nevetünk, de ezt tapasztaltuk.

Az északírek elleni döntetlen (1-1), a feröeriek (2-1) és a görögök (3-4) elleni taktika, a mutatott játék, a kapitány gesztusai,valamint az elmúlt két nap történései, a Dárdai Pál által felkért szakmai stáb és a kommunikációs vezető menesztése abban erősített meg minket, hogy állításunkkal nem lőttünk mellé. Sőt.

Vezetéselméleti alapvetés, hogy egy jó főnök előbb csapatot épít, az egyes szakterületeket nála hozzáértőbbekre bízza, majd integrálja tudásukat. A gyenge vezető a saját maga fontosságát, hozzáértését kiemelendő szerényebb tudású kollégákkal veszi körül magát.

Utóbbit tette Storck, aki miután megköszönte a “dárdaista kollégák” munkáját, maga mellé vette az edzői tapasztalattal nem rendelkező Andreas Möllert és Szélesi Zoltánt.

Mindezt miért?

A norvégok ellen november 12-én csütörtökön és 15-én, vasárnap játszunk. November 9-én, hétfőn találkozik a válogatott az új szakmai stábbal, az a nap a hétvégi meccsek kipihenésére, regenerálásra szolgál. Kedden lehet edzeni, szerda utazás, csütörtök meccs, péntek pihenő, szombat kis edzés, vasárnap visszavágó.

Vagyis Storck a tegnapi vagdalkozást két konkrét edzésnap közös munkájáért csinálta.

Storck az 1996 óta íródó szakmai karrierje során vezetőedző csupán kétszer volt felnőtt csapatnál: 2008-tól az FC Almatyt, majd a kazah U21-es, 2010-től a felnőtt válogatottjat irányította bő fél évig. Utóbbihoz március elsején írt alá, fejlődést ígért, majd október tizenhatodikán menesztették.

Sayan Khamitzhanov, a kazah szövetség főtitkára úgy fogalmazott: “Az egyik feladata az volt, hogy legalább három pontot gyűjtsön négy mérkőzésen. Ez nem történt meg. Ezért a szövetség úgy döntött, hogy új edzővel folytatjuk a munkát.”

Mi jobban jártunk, mint a kazahok, hiszen Storck az elmúlt négy meccsén öt pontot gyűjtött. Igaz, Dárdaival öt mérkőzésen tizenegy pont jött össze, és míg vele mindössze egy gólt kaptunk, Storck alatt hatot szedtünk be.

Abba most ne menjünk bele, hogy Dárdaival, vagy nélküle, de belülről építkezve, a szakmai vonal továbbvitele esetén mondjuk a Szabics-Nyilasi edződuóval mennyit szereztünk volna. Azt azonban megkockáztatjuk, hogy Storck a román és az északír meccsen eldobott négy pontot. Másképp: Dárdaival, vagy a Dárdai-vonal folytatásával simán meglehetett volna az egyenes ágú továbbjutás.

Bernd Storck azért volt az elmúlt 19 évben utánpótlás és másodedző, mert nem vezetőedző alkat. Nyilván ezt eddigi alkalmazói is felmérték, ezért nem kínálták meg nagyobb feladattal.

Dárdai óta tudjuk, milyen alkat a nagybetűs kapitány. Ehhez mérten Storcknak nincs kisugárzása, nincs másokat magával ragadó aurája, nem érződik benne a képesség, hogy hadvezérként felsorakoztasson maga mögé játékost, edzőt, szurkolót, újságírót. Nincs benne hit. Gesztusaiból, meggyőzőnek tűnő mosolya mögött inkább a bizonytalanság sugárzik. Meglehet, több mint 2500 szavazónk hatvan százaléka is ezért gondolja azt, hogy 23 nappal az Eb-pótselejtezők előtt rosszat húzott a kapitány a “dárdaisták” menesztésével.

Pedig Bernd Storckot épp Dárdai Pál ajánlotta anno sportigazgatónak. Meglehet, annak remek lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik