Foci

A 93. percben úszott el a győzelem Észak-Írországban

A magyar labdarúgó-válogatott az F csoportot vezető Észak-Írország otthonában vendégeskedett az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Finoman szólva sem indult biztatóan a mérkőzés a mieink számára, ugyan a hazaiak igazán nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni az első 45 percben, de így is nagy fölényben futballoztak.

A második játékrész kezdetén már a magyarok voltak aktívabbak, ha nem is futószalagon, de jöttek a helyzetek, Gerának volt egy ígéretes lövése a 67. percben. Nem sokkal később aztán a vezetést is megszereztük, Dzsudzsák szabadrúgása után a kapus kiejtette a kezéből a labdát, Guzmics pedig közelről a hálóba lőtt (0-1).

Guzmics gólja:

Szűk tíz perccel később emberelőnybe kerültünk, Baird rendezett egy kis ámokfutást, amiért kiállította őt a török játékvezető. Ekkor volt egy kis vita északír oldalról a sporival, aki végül ennek is köszönhetően 5 percet hosszabbított. Már a ráadásban járt a találkozó, amikor Király védett nagyot egy távoli lövésnél, a labda azonban középre pattant ki, jött Lafferty – aki az odavágón a 88. percben szerzett győztes gólt – és közelről a léc alá bombázott, beállítva az 1-1-es végeredményt.

Lafferty egyenlített:

Bernd Storck szövetségi kapitány második meccsén is egy pontot szerzett a csapata, a magyarok öt tétmérkőzés után kaptak ismét gólt, Észak-Írországban pedig először nem győztek. A magyarok október 8-án Feröer-szigetek válogatottját fogadják, majd három nappal később Görögországban zárják a csoportküzdelmeket.

Az északírek továbbra is vezetik a csoportot, 17 pontjuk van (és minimum pótselejtezős helyen végeznek), az otthon a görögökkel 0-0-át játszó Románia a második 16, Magyarország pedig a harmadik 13 ponttal. Finnország 1-0-ra verte Feröert és már 10 egységnél jár.

Eredmény – Eb-selejtező, F csoport, 8. forduló

Belfast, Windsor Park, Játékvezető: Cüneyt Cakir (török)

Észak-Írország – Magyarország 1-1 (0-0)

Észak-Írország: McGovern – Baird, S. Evans, McAuley, McLaughlin – C. Evans (McGinn, 56.), Norwood (Megannis, 76.), Dallas 8Ferguson, 84.) – Brunt, Davis – Lafferty

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Gera, Elek (Nagy Á., 23.), Kalmár, Dzsudzsák – Németh (Vanczák, 89.), Szalai (Priskin, 68.)

Gólszerző: Lafferty (90+3.) illetve Guzmics (74.)

Sárga lap: Lafferty (10.), McLaughlin (72.) illetve Guzmics (19.), Leandro (41.), Priskin (84.), Németh (89.)

Piros lap: Baird (82.)

FRISSÍTÉS

Vége, 1-1-es döntetlent játszottak a csapatok.

90+3. PERC: Neeeeeeee…. Egyenlítettek a hazaiak. Király védett hatalmasat egy szöglet után, ám kipattant róla a labda, Lafferty volt jó helyen és a léc alá bombázott. 1-1.

90. PERC: Öt perc lesz a hosszabbítás…

89. PERC: Németh kapott egy sárgát, majd lecserélte őt Storck, Vanczák áll be.

87. PERC: Kalmár cipelte végig a labdát a pályán, de rossz volt a bejátszás Priskinnek.

84. PERC: Ferguson jött be, majd Priskin kakaskodott az egyik védővel, aki látványosan feldobta magát az arcát fogva, a magyar támadó sárgát kapott.

82. PERC: Emberelőnybe kerültünk! Baird rúgott oda nagyon keményen Kalmárnak és kiállították. Kétszer mutatták fel neki egyébként a sárgát, úgyhogy minden bizonnyal a támadás során kétszer is szabálytalankodott.

77. PERC: Szól a mindenki szurkoljon! Belfastban. Gyerünk, fiúk!

76. PERC: Cseréltek is az északírek, Norwood helyett Megannis a pályán.

Guzmics gólja:

74. PERC: GÓÓÓÓL!!! Dzsudzsák ívelt középre egy újabb szabadrúgást, a labda kicsúszott a kapus kezéből, Guzmics pedig a hálóba lőtt, 0-1!!!!

73. PERC: A sértett, azaz Kalmár végezte el a szabadrúgást a tizenhatos mellől, veszélyesen csapódott a labda, a kapus azonban résen volt. Viszont kiharcoltuk az első szögletet, ám Dzsudzsák ívelése után kicsúsztatták a védők a labdát.

72. PERC: Sárga lapok tekintetében egyenlítenek a hazaiak, McLaughlin húzta vissza Kalmárt.

70. PERC: Norwood végezhetett el veszélyes helyről szabadrúgást, de íveléséről mindenki lemaradt középen, Királynak így csemege volt.

68. PERC: Priskin be, Szalai le.

67. PERC: Gera! Távolról eresztett meg egy lövést, nem sokkal tévesztette el a kaput, nem biztos, hogy ha beljebb megy McGovern odaér.

Fotó: MTI
Gera Zoltán akrobatikus mozdulata Fotó: MTI

64. PERC: Ez szép lett volna, kár a végéért. Dzsudzsák játszotta meg Némethet, a támadó megtartotta a labdát, majd lekészítette Kalmárnak lövésre, azonban az csúnyán fölé ment.

63. PERC: Az utóbbi percekben nem kényeztettek el minket helyzetekkel a csapatok. A pálya utolsó harmadában mindkét oldalon megáll a tudomány.

Egy kis helyzetjelentés a csoportból: a finnek 1-0-ra vezetnek otthon Feröer ellen, a román-görög meccsen 0-0 az állás.

57. PERC: Norwood szabadrúgásból tesztelte Királyt, de a magyar kapuvédő a helyén volt.

56. PERC: Az első északír csere, Evans le, McGinn be.

53. PERC: Dzsudzsák lőtt távolról, a labda az üresen álló Németh elé pattant, de a támadó lesen volt.

52. PERC: Most Szalai érkezett középen, de ő is a kapu elé csúsztatott. Mindenesetre aktívabbak vagyunk, mint az első félidőben.

51. PERC: Dzsudzsák ívelt a bal szélről középre, Gera csúsztatott bele középen, de a laszti elment keresztbe a kapu előtt.

47. PERC: Dzsudzsák és Gera nem hallották egymást egy szabadrúgás előtt, így üvöltözve vitatták meg mi legyen. Kalmár ívelt középre végül, de röviden, majd Nagy veszítette el a labdát, faulttal tudtuk csak megakadályozni az északír kontrát.

46. PERC: Itt is van a folytatás, mi kezdjük a második félidőt. Hajrá!

Vége az első félidőnek, az állás továbbra is 0-0.

45. PERC: Egy perc lesz a ráadás.

43. PERC: Na, egy magyar lövés, bár könnyen feledhető. Németh fordult le a védőjéről, vitte kicsit a labdát, majd lőtt, de gyengén és mellé.

41. PERC: Leandro talpalta le az ellenfelét, ez is sárgát ért.

39. PERC: Dzsudzsák játszotta meg Némethet, de a támadó elcsúszott, majd utána felrúgott egy hazai védőt. Északír szabadrúgással folytatódott a mérkőzés.

36. PERC: Továbbra sem változott a játék képe, többnyire az északírek akarata érvényesül. Mondjuk nagy helyzetet ők sem tudnak kialakítani.

32. PERC: Németh vette át rosszul a labdát a tizenhatoson belül, de már lest ítélt az asszisztens.

25. PERC: Norwood kellemetlen, pattogós szabadrúgással vette célba a kaput, Király nem mert fogni a labdát, így oldalra öklözte.

23. PERC: Ismét sérülés miatt kel korán cserélni, most Elek az, aki nem tudja folytatni. Nagy Ádám áll be a helyére, ő most debütál.

21. PERC: Szerencsére a második északír szöglet sem veszélyes. Ugyanakkor a játék képe nem túl biztató, a hazaiak dominálnak.

19. PERC: Guzmics tette ki a pályán kívülre Laffertyt, ő is besárgult.

15. PERC: Trükkös szabadrúgást végeztek el a hazaiak, Dallas érkezett, de Guzmics becsúszva mentett, ráadásul az északír középpályásról ment ki a labda.

13. PERC: Leandro ívelte be a védők mögé a labdát, de az megcsúszott a vizes füvön, Németh így nem érte el.

10. PERC: Lafferty kapja a meccs első sárgáját, Guzmicsnak lépett oda.

9. PERC: Brunt ívelt középre szabadrúgásból, hárman is berobbantak a kapu elé, de Király ki tudta öklözni a labdát.

6. PERC: Az északíreké az első szöglet, szerencsére a hazai játékos rosszul találta el a labdát.

5. PERC: Itt az első magyar kapura lövés, Dzsudzsák próbálkozott távolról, egy méterrel eltévesztette a kapust. A hangulatra egyébként nem lehet panasz, egy ideig a magyar szurkolókat lehetett hallani, majd a hazai drukkerek zendítettek rá.

2. PERC: Az első 70 másodpercben már több kemény belépő is volt. Csontzenére van kilátás.

1. PERC: Megy a meccs! Zöld-fehérben a hazaiak, tiszta pirosban a mieink. Az északírek indították útjára a labdát.

Köszöntjük a kedves olvasókat, hamarosan kezdődik a mérkőzés. Hajrá, magyarok!

Előzetes: 2014. szeptember 7-én kellemetlen meglepetés ért bennünket, amikor hazai pályán, 1-0-s előnyből veszítettünk az északírek ellen. Ezt követően menesztették Pintér Attilát a válogatott éléről, majd jött Dárdai Pál, akinek irányításával három mérkőzést megnyert, kettőn pedig döntetlent játszott a csapat, így újra versenyben van az Európa-bajnoki részvételért.

Már nem Dárdai a kapitány, az utódja, Bernd Storck múlt pénteken mutatkozott be Románia ellen, annak a mérkőzésnek 0-0 lett a vége. Ez a találkozó sem lesz könnyű, az északírek ugyanis egy győzelemmel megváltanák a jegyüket Franciaországba.

Négy helyen változtatott Storck a románok elleni kezdőhöz képest: Gera, Kalmár, Guzmics és Németh is bekerült a csapatba. A sokat bírált Szalai is kezdő lesz, az ő szerepével egy külön cikkben foglalkoztunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik