Foci

A szezon első trófeájára hajt a Bayern és a Chelsea

Tizenöt év után először nem Monacóban rendezi az UEFA az európai Szuperkupa-mérkőzést: a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga-címvédő Chelsea a prágai Eden Arénában küzd meg egymással.

Bő egy évvel ezelőtt a BL döntőjében találkozott a két csúcsgárda, de hiába tűnt hazai környezetben, Münchenben esélyesebbnek a bajor együttes, a londoniak Didier Drogba vezérletével büntetőkkel nyerni tudtak. Ráadásul nemcsak ezért, hanem a 2005-ös negyeddöntőbeli kiesésért is „tartozik” a Bayern riválisának. Drogbával kapcsolatban egyébként, aki a nyolc éve lejátszott párharc mindkét meccsén és a 2012-es fináléban is betalált a müncheniek kapujába, sokáig tartotta magát az a nyári pletyka, hogy esetleg visszatér a Stamford Bridge-re, de a bőrnadrágosok szurkolói megnyugodhatnak, a dologból ugyanis nem lett semmi.

Nagy visszatérő persze így is van a Chelsea-nél: a csapatot 2004 és 2007 között irányító (tehát a 2005-ös fricskában is nagy szerepet játszó) José Mourinho, ahogy ő fogalmazott, hazatért oda, ahol mindig is a legjobban érezte magát, és szeretne ismét nagyot alkotni a kékekkel. Anno ez két bajnoki címet, egy FA-kupa- és két Ligakupa-sikert jelentett, a nemzetközi porondon azonban nem tudta letenni a névjegyét, legalábbis a nyugat-londoni klubbal. A Szuperkupa persze nem a csúcsok csúcsát jelentené, de kezdetnek nem lenne rossz, ha hazavinné az angol fővárosba. A Chelsea sokáig nem volt főszereplője a nyári átigazolási időszaknak, egyedül a Leverkusentől érkező André Schürrle neve csengett jól, a napokban az összeomlófélben lévő Anzsi Mahacskalától szerződtetett Willian viszont nagy fogásnak tűnik.

Ami a Bayernt illeti, a legutóbbi szezonban taroló, vagyis a BL mellett a német bajnokságot és a kupát is megnyerő együttes szintén új edzővel, Josep Guardiolával próbálja meg a lehetetlent: túlszárnyalni, vagy legalábbis megismételni az elmúlt egy év eredményeit. Egy apró kis folt máris esett a korábban a Barcelonával sikert sikerre halmozó tréner teljesítményén: még július végén elbukta a Német Szuperkupát a Dortmunddal szemben, de ezt a botlást még elnézik neki a szurkolók, ha a folytatásban szállítja a trófeákat. A bajorok két sztárt igazoltak a nyáron, értük azonban együttesen 62 millió eurót kellett leszurkolniuk: Mario Götze éppen a Dortmundtól, Thiago Alcántara pedig a Barcától érkezett. Sok új névre persze nem is igazán lehetett számítani, hiszen a Bayern sokak szerint úgy jó, ahogy van, a kulcsemberek maradtak (Mario Gómez Firenzébe szerződött, de rá többnyire csereként számított az előző szezonban Jupp Heynckes), ezt a csapatot legfeljebb elrontani lehet.

 

Hazája bajnokságát mindkét gárda jól kezdte, a Bayern első három meccsét magabiztosan hozta, majd tartalékos felállásban kedd este ikszelt a Freiburggal, míg a Chelsea két diadal után hétfőn az Old Traffordon ért el 0-0-s döntetlent a Manchester United ellen egy igen lagymatag találkozón.

 

Az UEFA Szuperkupa-mérkőzést pénteken 20.45-től (felvezetés már 20 órától) élőben közvetíti a Digi Sport 1. A csatorna népes küldöttséggel lesz jelen Prágában, a stáb helyszíni stúdióval és számos bejelentkezéssel hangolja majd rá a szurkolókat az összecsapásra.

 

Ambrus Tamás/Digi Sport

Ajánlott videó

Olvasói sztorik