Foci

Az MLSZ lakatot tenne az edzők szájára

Paulo-Sousa(960x640)(1).jpg (paulo sousa, )
Paulo-Sousa(960x640)(1).jpg (paulo sousa, )

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Játékvezetői Bizottsága részletes háttéranyagot készített „A magyar játékvezetés jelene, az előrelépés irányai" címen. E tanulmány szolgáltatta az MLSZ keddi elnökségi ülésének fő témáját. Az elnökség megállapította, hogy a játékvezetés hazai színvonala összességében átlagos és elfogadható. Viszont az betiltaná a „bírózás" minden formáját.

Átlagos és elfogadható ide vagy oda, de a magyar játékvezetés fejlesztésre szorul, és ezt az elnökség is belátta, hiszen e témában született határozata éppen nyolc alpontot számlál. Ezek közül a legérdekesebb nyilván az, hogy „a 2013–2014-es idénytől valósuljon meg a játékvezetői kereten belül egy hivatásosokból álló állomány alkalmazásának bevezetése”, illetve az eképpen profivá váló sporik díjazásában „cél az európai átlaghoz való felzárkóztatás” – írja az mlsz.hu.

Újítás lesz továbbá, hogy a következő évadtól már az OTP Bank Ligában is lesznek a BL-ből és az EL-ből már jól ismert gólvonali játékvezetők (goal-line assistants).

A sok előremutató fejlesztési szándékkal meghozott döntés mellett viszont találni egy olyat is, amely garantáltan kiveri a biztosítékot – több szempontból is. Az elnökség felkérte ugyanis a fegyelmi bizottságot, dolgozza át úgy a Fegyelmi szabályzatot, hogy az „tiltsa meg a klubok, illetve alkalmazottaik részéről a játékvezetői tevékenységet értékelő, minősítő kommunikáció minden nemű formáját”. Ergo, az MLSZ lakatot kötne nemcsak az edzők szájára, de a magyar labdarúgás összes fizetett alkalmazottjának megtiltaná a „bírózást”!

A Sport24 is többször illette már kritikával a játékvezetést, amelyből hiányzik az európai vonalat követő, a játék tisztaságát, folyamatosságát szem előtt tartó, a játékosok egészségét védő egységes szemlélet. A magunk részéről nem gondoljuk, hogy a szólás, véleménynyilvánítás szabadságának betiltása ezt pótolná, előremutató, európai döntés lenne. Sőt! Egyrészt a bírók a játék részei, ezért ahogy a csatár kihagyhatja a helyzetet, akár tévedhetnek is, de nem árt, ha szembesülnek a kritikával…

Ha véletlenül mégis életbe lép e szabályzat, akkor a kérdés imár csak az, hogy fogják ezt megértetni és elfogadtatni például Paulo Sousával, aki szinte minden meccsen vörös fejjel szidja a bírót – többnyire okkal…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik