Foci

Folytatódik a Puskás Stadion története

Atlétikai stadion lesz a volt Népstadion, mellette pedig 2016-ra épülhet fel a 65 ezres új létesítmény a megújult budapesti olimpiai központban.

Különleges helyszínen, a Puskás Ferenc Stadion egykori elnöki páholyában, az egykori sajtószobában, valamint az oda vezető teremben és autófeljáróban nyílt kiállítás A stadion története címmel.

A csütörtökön megnyílt tárlat helyszínén még sokat megélt olimpiai bajnokok is meglepődtek, hiszen ugyanúgy nem jártak még ott, mint a jelenkor fiatal kormánybiztosa vagy sportért felelős államtitkár.

A stadion egyik rejtett zugában látogatható a kiállítás

Az esemény jó apropója volt a kormány korábbi döntésének megerősítéséhez: ennek megfelelően Vígh László, a kiemelt sportlétesítmények és beruházásokért felelős kormánybiztos (aki első alkalommal a Queen legendás koncertje alkalmából járt a Népstadionban) bejelentette, hogy a Puskás Stadion megmarad, atlétikai pálya lesz belőle.

A cél, hogy minél több világeseményt rendezzünk, például atlétikai vb-t, amelyre alkalmas lehet a felújított aréna. Az új, 65 ezres nemzeti stadion a Papp László Budapest Sportaréna és a jelenlegi létesítmény között épül majd fel. A beruházás első lépéseként szerdán megalakult egy bírálóbizottság, amely várja a hamarosan kihirdetendő városépítészeti ötletpályázatra érkező elképzeléseket. Őszre makettekkel jelentkezhetnek, az építkezés 2014-ben kezdődhet, és 2016-ra fejeződhet be.

A kulturális eseményekre is visszatekint a tárlat, így Louis Armstrong koncertjére is

Czene Attila sportpolitikáért felelős államtitkár elmondta, a megmaradó Puskás Ferenc Stadion éppúgy szolgálja az egészséges életmód népszerűsítését, mint a többi beruházás, amelyekhez nagy segítséget jelent a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző társasági adókedvezmény. A környéken szeretnének minden létesítményt világszínvonalúvá tenni, hogy a labdarúgók mellett az öttusázók, a vívók, a birkózók is megfelelő körülmények között dolgozzanak az olimpiai központban.

Az egykori sajtóközpont a rádiós műszerekkel

Czene hozzátette, a TAO-pénzeket csak akkor lehet lehívni létesítményfejlesztésre, ha az adott szervezet vállalja, a napi üzemidő 20 százalékában, és évente 10 teljes napon ingyenesen vagy nagyon kedvezményesen megnyitja a létesítményt a nagyközönség előtt a szabadidősport használatára. Ezt szigorúan ellenőrzik majd.

A kiállítást, amelyet a Sportmúzeummal közösen készítettek el, még csak egy kicsiny szelete a majdani tárlatnak. A jövő héten ugyanis elindul egy honlap, ahol a Népstadionnal kapcsolatos fotókat, tárgyakat, ereklyéket lehet felajánlani.

Hangulatképek a jelenlévőktől
Balogh Gábor, olimpiai ezüstérmes öttusázó:
„Örültem a meghívásnak, mivel sokat edzettem a stadion körül, és a stadionban is. Az első élményem a 98-as atlétikai Európa-bajnokság volt, óriási volt a sok nézőt látni. Örülök, hogy ápoljuk a hagyományokat, a magyar sport csodákra képes, és ezt meg kell mutatni az embereknek. Az olimpia előtt szimbolikus a kiállítás, szerintem jobban szerepelünk majd Londonban, mint Pekingben, négy aranyat és még tíz érmet várok a magyar csapattól.”
Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó:
„Nagyszerű érzés itt lenni, mondanom sem kell. A stadion hatvanéves, megmarad. Élmény volt itt játszani, ünnep volt, akár a kettős rangadókat, akár a válogatott meccseket említhetem. A régi képeken mindez felelevenedik. A csehszlovákok ellen játszottam itt az első meccsemet egy vb-selejtezőn, gólt is rúgtam rögtön, Albert Flóri rúgta a másikat, nyertünk 2-0-ra. Akkoriban azért telt meg ez a stadion, mert voltak egyéniségek a pályán, akikért érdemes volt kimenni. Szüksége van az országnak egy új stadionra, remélem, egy kis ékszerdoboz lesz majd. Egyetértek a döntéssel.”
Bozsik Péter, Bozsik József fia, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya, és a ZTE korábbi vezetőedzője:
„Alapvetően szentimentális pali vagyok, kirándulásokon is szívesen látogatok meg várromokat, kastélyokat. Szeretem a történelmet, és most itt a történelem egy szeletével találkozom. Valahogy úgy érzem, kár lenne érte, örülök, hogy megmarad. Nagy hatással volt rám a kormánypáholy és a pince, itt még sosem jártam. Jó érzés itt lenni, érezni a kötődést, a kapcsolatot az édesapám, a stadion és a család között. Jó ötlet a kiállítás és örülök, hogy kaptam rá meghívót. Ami igazán nagy élmény a múltból, az a 76 és 78 között lejátszott vb-selejtezők és a 70-es évek kettős rangadói. Na és a Manchester United legyőzése, de azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.”
Czene Attila, a sportpolitikáért felelős államtitkár:
„Fontos kiemelni, hogy az olimpiai központ teljes megújításáról van szó a fejlesztési tervünkben, ez tízéves távlatot jelent. Nemcsak a labdarúgók vagy az atléták használják ezeket a létesítményeket, a központ területén uszoda- és munkacsarnokok működnek. 25-30 éve ezek az olimpiai központok és a bennük végzett munka világszínvonalúak voltak, mára eljutottunk oda, hogy csak a munka színvonala nem változott, a csarnokok viszont felújításra szorulnak. A célunk, hogy megteremtsük a lehetőséget a kiemelkedő eredmények eléréséhez és a nemzetközi versenyek megrendezéséhez. Ennek szerves része a jelenlegi stadion felújítása és az új labdarúgó-stadion megépítése. Legkorábban a Puskás Stadion felújítása kezdődhet el.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik