Foci

Az év NB I.-es kínjai

A Sport24 összegyűjtötte a magyar labdarúgó-bajnokság idei évének öt legkínosabb ügyét. Jobb lesz nem emlékezni ezekre.

Mindenkinek megvan a maga keresztje, nekünk az, hogy a magyar focit kell magunkénak tudnunk, annak minden keserű, savanyú, édes pillanatával.

A 2011-es esztendőre hajlamosak vagyunk azt mondani, sikeres volt, elvégre a magyar válogatott soha nem látott magasságokba emelkedett az IFFHS cseppet sem reális világranglistáján, és egy pillanatra még azt is elhittük, hogy van esélyünk kvalifikálni magunkat az Európa-bajnokságra.

Az NB I. két olyan csapattal bővült, amelynek van közönsége, így emelkedett a bajnokság nézettsége is, és a társasági adó bizonyos hányada elhappolásával akár sok pénz is kerülhet a csapatokhoz. Nagyjából ennyi a pozitívumok oldala (holnap az 5 legfontosabb pozitívum felelevenítésével jelentkezünk), a mérleg másik felét néhány idei esemény felidézésével terheljük meg – kizárólag a tanulságok levonása miatt, okító szándékkal.

Kacsamesék Kecskeméten

A KTE csapata sok izgalmat, élményt, rejtélyt átélt 2011-ben. Onnantól, hogy Tomislav Sivic vezetésével megnyerték a Magyar Kupát és az Aktobe elleni két meccsel bemutatkoztak az Európa Ligában, odáig, hogy egyperces hasmenéssel jelentkeztek az ősz folyamán.

A csapat anyagi gondokkal küzd, ennek szemléltetésére a Paks elleni hazai Ligakupa-találkozón hatan is az öltözőbe mentek, az első hivatalos közlés szerint hasmenés miatt. Vissza is jöttek a wc-ről egy perc alatt, azaz mindannyian 10 másodperc alatt teljesítették, amit megkövetelt a gyomor. Később aztán mindenki elismerte, nem mente senki hasa, nem volt előző nap kacsaleves, vagy ha volt, finomra sikeredett. A sztrájk nagy visszhangot kapott, a klub ettől nem lett gazdagabb.

Nyeretlen 91 éves, a ZTE

Ha a zalaegerszegi stadionba kijáró idős vagy fiatal, optimista vagy borúlátó, balkezes vagy jobbkezes, jobboldali vagy baloldali, kékszemű vagy zöldszemű drukkereit megkérdeztük volna, hány győzelmet szerez a ZTE az őszi szezonban, fogadni mernénk rá, senki az ég egy adta világon nem mondta volna a nulla, azaz a 0 számot. A 0 is szám persze, de eddig ismeretlen volt Zalában.

Csank Jánosnak mennie kellett hét forduló után, de Prukner László sem tudta megváltani a világot 10 alatt, miután a Ferencvárostól áttette székhelyét a nyugati megyeszékhelyre.

Hat alkalommal is 1-1-es eredmény született a zalaegerszegi stadionban. A csapatot félig ki is cserélik tavaszra.

A Zalaegerszeg ez évi eredménysora
Diósgyőr-ZTE 4-1, ZTE-DVSC 0-2, Pécs-ZTE 2-1, ZTE-Honvéd 0-4, Haladás-ZTE 1-0, ZTE-Vasas 1-1, Győr-ZTE 5-1, FTC-ZTE 2-0, ZTE-Kecskemét 1-1, Videoton-ZTE 4-1, ZTE-Pápa 1-1, Újpest-ZTE 4-2, ZTE-Siófok 1-1, Paks-ZTE 4-2, ZTE-Kaposvár 1-1, ZTE-DVTK 1-1, Debrecen-ZTE 5-2


Bunda, bunda, bunda

Vitathatatlanul robbant a bomba. Az meg olyan, hogyha egyszer robban, akkor robban máskor is, máshol. Eddig nem túl nagy a merítési lehetőség, Sütő László, Horváth Gábor, A. Attila, Aczél Zoltán, majd T. Richárd, H. Gyula, K. Norbert neve ismert, valamint egy K. Zsolt nevű menedzseré és egy másiké, S. Lászlóé, akit Peruban fogtak el.

A Siófok szégyenkezik, miközben egyedül Sütő ismerte el, hogy benne volt a buliban.

Így fogták el Aczél Zoltánt a Videoton-Haladás (1-0) Magyar Kupa-meccs után:

A hatóságok szerint további előállítások várhatóak, és valljuk be, mi sem lennénk meglepve, ha újabb monogramokkal kellene sakkoznunk a jövőben. Kérdés, lesz-e matt a játékban. Jó lenne.

Újpesti téboly – németalföldi szereplőkkel

A Ferencváros és az Újpest is pocsékul kezdte a bajnokságot, és mindkét együttesnél anyagi gondok is jelentkeztek, jelentkeznek. Most úgy tűnik, a baj a liláknál volt nagyobb az év közepén, mára rendeződött a helyzet. Nagy utat járt be az Újpest, amíg a jelenlegi állapotok kialakultak.

Merthogy Tolnai Sándort, a csapat többségi tulajdonosát előzetes letartóztatásba helyezték idén (később kiengedték), a cégével kapcsolatos visszásságok miatt. A liláktól kirúgták Kovács Zoltán klubigazgatót, a helyére érkezett Bartha Csaba, aki azon túl, hogy semmitmondó nyilatkozatokkal élt, újabb tisztogatásokat rendezett. Politikus módjára beszélt a médiumokban a klubról, maszatolt, mellébeszélt.

A csapattól távozott Mészöly Géza vezetőedző, a helyére Zoran Spisljak került, már az új sportigazgató, a holland Leo Beenhakker ajánlására. Az idős úr leszögezte, nem Bartha ötlete volt az edző szerződtetése, mert az interneten talált a szakemberre. Bartha korábban a DVSC-nél dolgozott, ott volt Herczeg András segítője Spisljak.

Az év végére aztán jött az új belga tulajdonos, Roderick Duchatelet, Bartha tündökölt a dicsőségben, hogy pénzt hozott a Megyeri útra a belga személyében. Lehetséges, nem tudni, mindenesetre már sem Beenhakker, sem Bartha nem tagja a vezetésnek.

Fejes az ismeretlenbe – Paulo Sousa akciója

A Videoton megnyerte májusban a magyar bajnokságot, majd a klubvezetés csapatot szélnek eresztette Mezey György vezetőedzővel az élen. A székesfehérváriak azt mondják, új, hosszú távú koncepció mentén alakítják ki a jövő csapatát.
A Vidihez érkezett Paulo Sousa, a Dortmunddal Bajnokok Ligáját nyerő egykori remek játékos a vezetőedzői posztra, majd szép sorban a légiósok következtek: Filipe Oliviera, Walter Lee, Alvaro Brachi, Paulo Vinicius, Marco Caneira, Apostopulos Vasilios, Hectro Sanchez Cabrera, Evandro Brandao.

A Vidi botladozott, a szezon végére azonban összeállni látszott, a dobogón telel a klub. Nem emiatt, hanem Paulo Sousa egyik akciója miatt esett csorba a csapat tekintélyén. Egy barátságos focimeccsen ugyanis a portugál lefejelte a sportnapilap egyik munkatársát, Borbola Bencét. Az ügy miatt a lap azóta sem közli Sousa meccsek utáni nyilatkozatát. Garancsi István, a klub tulajdonosa a vidi.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, sok minden nem úgy jelent meg a médiumokban, ahogyan történt, és a későbbiekben megpróbálnak a sportnapilap egyoldalú bojkottálásával szemben fellépni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik