Foci

Autómosóként kezdte a Barca leendő Csodagyereke

Ha tényleg megállapodik az Udinese és a Barcelona, akkor a 22 éves Alexis Sánchez a chilei futball legdrágább embere lesz.

A La Tercera című chilei lap értesülése szerint 38 millió euró plusz az elért eredmények függvényében érkező prémium Sánchez ára. Az összeg magasan veri az eddigi legdrágább chileiért, Marcelo Salasért (El Matador) 2001-ben a Juventus által a Laziónak kifizetett 14 millió eurót. Előzőleg a rómaiak 12 milliót fizettek Salasért a River Plate-nek 1998-ban.

A chilei házi rangsor harmadik helyezettje a jelenleg a Romában játszó David Pizarro, akiért az Inter 2005-ben 12,5 milliót fizetett – az Udinesének!

Sánchez – akit hazájában Niño Maravilla, azaz a Csodagyerek néven emlegetnek – az Arauco csapatában kezdte pályafutását, ahol amatőrként 8 és 14 éves kora között futballozott. Az Arauco a szerződés értelmében 300 ezer eurót kasszíroz Sánchez vételárából, ugyanannyit, amennyit következő klubja, a Cobreola, ahonnan 2006-ban az Udineséhez szerződött.

Sánchez tehát a Santiago de Chilétől 1600 kilométerre északra, a perui határközelében fekvő Tocopillában született a világ legszárazabb környékén, az Atacama-sivatagban.

A Csodagyerek itt kezdett el futballozni nyolc évesen, miközben autómosásból tartotta fenn magát és családját. Arról álmodott, hogy bálványa, a Matador, Marcelo Salas nyomdokaiba léphet. 14 évesen a Cobreolában folytatta, 2005 februárjában, Libertadores-kupa-mérkőzésen mutatkozott be a felnőtt profi csapatban, 16 évesen.

Még ugyanabban az évben potom kétmillió euróért „felszippantotta” a példaértékű megfigyelő-hálózatot működtető Udinese, majd szinte azon nyomban kikölcsönözte először chilei Colo-Colónak, majd az argentin River Plate-nek.

Sánchez 2008 nyarán tért vissza Udinébe, s azóta sikert sikerre halmoz. Az igazi áttörést az elmúlt bajnokság hozta meg, a Palermónak például rúgott egy négyest a 7-0-ra megnyerte meccsen. Már tavaly nyáron, a sikeres dél-afrikai vb után – ahol a legjobb 16-ig jutott Chile – 20 millió eurót ajánlott érte a Galatasaray, de Giampaolo Pozzo, az excentrikus klubelnök nem adta azzal, hogy még „nem érte el potenciálja csúcsát” az Udinesében.

Sánchez eredetileg jobbszélső, de irányító középpályásként és hátravont középcsatárként is megállja a helyét a maga 168 centis termetével. A chilei válogatottban eddig 36-szor játszott, és 12 gólt szerzett.

Az Udinese világméretű kémhálózata

Az Udinese megfigyelői (scouting) hálózata páratlan méretű és hatékonyságú.

Sánchez a világ végéről került a Stadio Friuliba. Vajon hogyan fedezték fel a chilei törpét? És hogyan tudta leszerződtetni egy olyan törpeklub, amelynek az éves nézőtéri bevétele annyi, mint a Manchester Unitedé egyetlen mérkőzésen az Old Traffordon. A Stadio Friuli nézőátlaga 17000, bértömege 31 millió euró (az interé 230 millió, a Milané 172 millió), egyedül a „helyi menő”, Di Natale éves fizetése éri el az egymillió eurót – Sánchez utolsó idényében 700 ezret keresett.

Az Inter, a Milan és a Juventus éves bevétele meghaladja a 200 millió eurót, az udineséé 41 millió, kevesebb, mint a legszegényebb angol Premier League-csapaté. Televíziós bevételei 26 milliót tesznek ki – az Inter esetében ugyanez a szám 138 millió…

A játékosvadász-rendszer a következő: az Udinese világszerte mintegy ötven játékos-megfigyelőt foglalkoztat. A legtöbb kém Dél-Amerikában és Afrikában dolgozik, és általában a második vonalbeli országokra összpontosítanak, tehát nem Brazíliára, Argentínára vagy éppen Nigériára.

Így bukkantak rá Sánhezre hat éve, és hozták el a Cobreolától 2 millió euróért – ennek az összegnek most a tizenkilencszeresét kapják érte a Barcelonától.

Az Udinese kémhálózata révén az elmúlt évtizedben a klub 112 milliós bevételi többletet könyvelhetett el, s ehhez jön most a Sánchez-üzlet 36 milliós nyeresége.

Az elmúlt években az alábbi sztárok kerültek nagy csapatokhoz az Udinese közbejöttével: David Pizarro (perui), Asamoah Gyan (ghánai), Vincenzo Iaquinta, Sulley Muntari (ghánai), Andrea Dossena, Fabio Quagliarella, Gaetano D’Agostino.

Eközben – szemben a többi, nevelő-továbbító egyesülettel – az Udinese BL-szereplő! És Sánchez távozásával is marad Di Natale, a szlovén csodakapus Samir Handanovic, aki a Serie A-ban 26 büntetőből 11-et kifogott, a ghánai válogatott Kwadwo Asamoah és a svájci válogatott középpályás Gokhan Inler.

Van még egy titka az udinei szisztémának: a kikölcsönzési stratégia. Az elmúlt idényben nem kevesebb, mint 64 fiatalt adtak kölcsön, ebből tizenhármat az Udinesével szimbiózisban élő spanyol második ligás Granadának. Sánchez is két idényt kölcsönben töltött, csak éppen otthonához közel, a chilei Colo-Colónál és az argentin River Plate-tel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik