Sport

Csak orosz zászló alatt hajlandó versenyezni, inkább nem jön a budapesti vébére

Tom Pennington / Getty Images
Tom Pennington / Getty Images

Az oroszok kétszeres olimpiai bajnok hátúszója, Jevgenyij Rilov közölte, hogy csakis az orosz zászló alatt hajlandó visszatérni a nemzetközi versenyekre, így viszont várhatóan nem lesz ott a decemberi, budapesti rövidpályás világbajnokság indulói között, írja az MTI.

Rilov saját Telegram csatornáján hangsúlyozta, nem fogadja el a világszövetség, a World Aquatics (WA) megszorító rendelkezését, amely szerint az Ukrajnával háborúzó Oroszország úszói csakis semleges színekben állhatnak rajthoz nemzetközi viadalokon.

Nem kívánok semleges státuszt kapni, az orosz zászló alatt akarok versenyezni

– írta Rilov, akinek a két olimpiai arany mellett ötvenes medencében két világ- és négy Európa-bajnoki címe, rövidpályán pedig három vb-elsősége is van.

Rilovot korábban azzal került a hírekbe, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után részt vett egy moszkvai háborúpárti felvonuláson, és ott több sportolóval együtt a hadműveletek jelképének számító Z betűt viselte öltözékén. Az eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök is megjelent.

Korábban néhány orosz úszó – köztük a mellen olimpiai ezüst- és bronzérmes, ötszörös világ- és hétszeres Európa-bajnok Julija Jefimova – semleges státuszt kapott a WA-tól, de valamennyien jelezték, hogy ily módon nem kívánnak élni az egyéni rajtengedéllyel.

A budapesti rövidpályás vb december 10. és 15. között lesz a Duna Arénában.

Kapcsolódó
Rájött a sikerei titkára, visszatért a medencébe Milák Kristóf nagy riválisa
Léon Marchand tartott egy hosszabb pihenőt a hazai olimpia után, de most újult erővel kezdte el az edzéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik