Még Serena Williams sem volt képes arra, amire a US Open új bajnoka

A fehérorosz Arina Szabalenka nyerte a női egyest az amerikai nyílt teniszbajnokságon, mivel a szombati döntőben két szettben legyőzte a hazai kedvenc Jessica Pegulát, s ezzel megszerezte pályafutása harmadik Grand Slam-trófeáját.

A csatára az esős időjárás miatt becsukott tető alatt került sor, és a fehérorosz hozta szokásos formáját: 180 kilométer/óra felett adogatott, és félelmetes tenyeresei is működtek. Utóbbi ütés 129 km/órás átlagsebességében egyébként még a férfi játékosokat is (!) lekörözte az idei US Openen.

Ennek ellenére a 30 éves Pegulának volt brékelőnyben labdája a 3:1-hez, csakhogy ehelyett ellenfele lépett el 4:2-re. Szabalenka 5:2 után egyre többet rontott, nem tudta kiszerválni a szettet, és Pegula 5:5-nél utolérte őt. Újabb fordulatként az európai játékos jutott szettlabdákhoz, fogadóként az ötödiket már értékesítette, és egy óra elteltével játszmaelőnybe került.

A folytatásban ismét a 26 éves Szabalenka lépett el, de 3:0 után brékelte őt az amerikai, és sorozatban öt megnyert gémmel fordított. Ezúttal viszont Pegula nem tudta kiszerválni a szettet 5:4-nél, ami hamar megbosszulta magát, ugyanis a fehérorosz összeszedte magát, és 1 óra 54 perc után lezárta a meccset.

Győzelmével Szabalenka az ötödik olyan játékos lett, aki (a melbourne-i verseny 1988-as füves pályáról betonra váltása óta) ugyanabban a évben megnyerte a két kemény pályás Grand Slam-tornát, az AusOpent és a US Opent.

Erre eddig csak Steffi Graf (1988, 1989), Szeles Mónika (1991, 1992), Martina Hingis (1997) és Angelique Kerber (2016) volt képes.

Szabalenka pályafutása 16. serlege mellé 3,6 millió dollárt (1,3 milliárd forint) kapott.

US Open, női egyes, döntő

Arina Szabalenka (fehérorosz, 2.) – Jessica Pegula (amerikai, 6.) 7:5, 7:5