Akár ház körüli futóverseny, akár paralimpia, nyerni akarnak – túlszárnyalhatja a tokiói éremtermést a magyar csapat

Szakemberek szerint legalább 14 sportolónk nagyon komoly éremeséllyel indul az augusztus 28-án, szerdán elrajtoló 17. paralimpián. A párizsi játékokon talán úszásban, kajak-kenuban, vívásban, asztaliteniszben, atlétikában és sportlövészetben lehetnek a legvérmesebb reményeink, és nem lehetetlen, hogy megközelítjük, vagy ha lehet, túlszárnyaljuk a tokiói éremtermést. Szabó László elnök mindenesetre elégedett lenne, ha sikerülne az éremtáblázat 18. helye körül zárni a résztvevő 167 nemzet között.

Az augusztus 11-én véget ért olimpia után 17 nappal szerdán a hivatalos megnyitó ünnepséggel kezdetét veszi és jövő vasárnapig tart a paralimpia, amelyet immár a 17. alkalommal rendeznek meg. 167 ország közel 4400 sportolója 22 sportágban versenyez, de a különböző sérültségi kategóriák miatt 549 számban tartanak majd eredményhirdetést.

A magyar színeket 39 versenyző képviseli Párizsban. Ez több mint három éve Tokióban, amikor 37 sportoló és egy guide alkotta a csapatot. Így talán érdemes is lehet alapul venni az akkori eredményeket: 16 éremmel (hét arany, öt ezüst, négy bronz) tértek haza a versenyzők.

A legsikeresebb szereplés 1984-ben New Yorkban valósult meg, ott 12 arany, 13 ezüst és 3 bronz, azaz 28 érem volt a mérleg. A magyar sportolók eddig 38 arany-, 55 ezüst- és 67 bronzérmet, összesen 160 dobogós helyet szereztek.

Párizsban indul az összes tokiói paralimpiai bajnok: Illés Fanni, Pap Bianka és Konkoly Zsófia úszásban, Ekler Luca atlétikában, Veres Amarilla kerekesszékes vívásban, Pálos Péter asztaliteniszben, Kiss Péter Pál pedig kajak-kenuban próbálja majd megvédeni a címét.

Szakemberek szerint nagyjából 14 sportolónk nagyon komoly (arany)érem-eséllyel indul, talán úszásban, kajak-kenuban, vívásban, asztaliteniszben, atlétikában és sportlövészetben lehetnek a legvérmesebb reményeink.

Aranyra hajtanak úszóink

Előbbiben azért, mert a már említett három olimpiai bajnok ismét esélyes. Illés Fanni egy vébé- és két Eb-arany után ért fel a csúcsra Tokióban 100 méteres mellúszásban (a 4×100-as gyorsváltóval pedig az 5. helyen végzett), majd 2022-ben életet adott kisfiának, Mór Álmosnak.

„Nyilvánvalóan jó lenne megvédeni a tokiói címemet, de ez most nagyon nehéz lesz. Igazából nem tűztem ki magam elé semmilyen célt, csak azt, hogy kiadjam magamból a száz százalékot, ami nekem ritkán jön össze egy versenyen.

Jó lenne úgy befejezni a futamot, hogy azt érzem, ebben nem maradt semmi

– mondta az MTI-nek.

Marjai János / 24.hu – lllés Fanni most nem tűzött ki maga elé semmilyen célt

A 24 éves Pap Bianka már teljes éremkollekciót mondhat a magáénak, hiszen van paralimpiai, világ- és Európai bajnoki aranya, ezüstje, illetve bronza. De motivációban nincs hiány, Párizsban nem csupán a címvédést tűzte ki maga elé, de fő számában, 100 háton szeretne világcsúcsot is úszni.

„Teljesen más érzés bajnokként indulni, hiszen mindenki téged szeretne legyőzni. A külső elvárásokat igyekszem kizárni, és kizárólag a feladataimra figyelni, így kevésbé érzem a nyomást. Ez Tokióban is bevált, remélem most is így lesz” – nyilatkozta a Bama.hu portálnak.

Hozzátette, a felkészülés során voltak hullámvölgyek, az ősz mentálisan nehéz volt, de szerencsére sikerült legyőznie magát, és bele tudott állni az edzésekbe.

Az elmúlt jó pár hónapban már nagyon magas szinten tudtam készülni, és végre élveztem is az úszást.

A 22 éves pillangókirálynő, Konkoly Zsófia elmondása szerint 2012-ben látott először paralimpiai játékokat, és teljesen lenyűgözte Sors Tamás sikere. Akkor határozta el, hogy egyszer ő is paralimpiai bajnok szeretne lenni: ez 2021-ben, Tokióban sikerült is neki.

A jelenlegi formájáról mindent elárul, hogy az idei, madeirai paraúszó Európa-bajnokságon egy első-, két második és egy negyedik helyet szerzett, ezzel a magyar delegáció legeredményesebb versenyzője lett.

Ekler Luca címet védene, világcsúcsot javítana

Atlétikában a 25 éves Ekler Luca – Tokióhoz hasonlóan – három versenyszámban indul: 100, és 400 méteres síkfutásban, illetve fő számában, távolugrásban méri össze tudását versenytársaival.

„Izgatott vagyok, ha most kellene versenyezni, én már készen állnék. A felkészülés utolsó edzőtábora jól sikerült, remélem, hogy a formaidőzítéssel is minden rendben lesz.

Nem foglalkozom azzal, hogy mások mit várnak tőlem, a saját elvárásaim úgyis magasabbak, ezeknek szeretnék megfelelni és az első perctől az utolsóig élvezni a versenyzést

– nyilatkozta az M4 Sportnak.

Farkas Norbert / 24.hu – Ekler Luca címvédőként utazik Párizsba

A távolugrás címvédője jó formában van, a tavalyi, párizsi világbajnokságon három aranyat és egy ezüstöt nyert, az idei kobei vébén pedig a csúcsszáma mellett 100 méteren is legyőzhetetlennek bizonyult. Ezek után mi más lehetne a célja, mint távolugrásban a címvédés és a világcsúcsjavítás?

Luterán Petra ifjúsági olimpiai negyedik helyezett magasugróból lett kétszeres világbajnoki bronzérmes paraatléta. Ugyan aktív pályafutását 2021 májusában befejezte, de két éve egy balesetben elveszítette a bal alkarját.

„Ezután döntöttünk úgy, hogy paraatlétaként visszatérek a versenysporthoz. Ez számomra nagyon nagy váltás volt, hiszen új versenyszámokat kellett választani. A paraatlétikában az én kategóriámban nincs magasugrás, noha én versenysportolóként magasugró voltam” – nyilatkozta.

Tavaly Párizsban vb-7. helyig jutott, de az idén, Kobéban távolugrásban és 400 méteren is bronzot nyert, és ott volt a döntőben 100-on és 200-on is.

Az 1985-ös születésű Biacsi Ilona rengeteg kiemelkedő eredményt szerzett az évek során mind hazai, mind nemzetközi versenyeken. Két Európa-bajnoki aranya mellett nagyon büszke arra, hogy Londonban a harmadik, Rióban a második helyen ért célba 1500 méteren.

Kiss Péter Pált mindenért kárpótolná az arany

Hajdu Botond, a magyar para kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya szerint egy hatfős, erős csapattal indulnak Párizsban. A cél két érem, ezeket Tokió olimpiai bajnokától, a világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Páltól, illetve az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, Eb-első Varga Katalintól várja.

„Jó formában érzem magam, a sérülésem már a múlté. Mindenképpen érmet szeretnék szerezni a francia fővárosban, és ha sikerülne ismét az arany, az minden idei nehézségért kárpótolna” – mondta az MTI-nek Kiss Péter Pál.

Para-pingpongban kifejezetten nagy múltra tekintenek vissza a magyarok, hiszen az ország első paralimpiai győzelmét éppen ebben a sportágban szerezte Tauber Zoltán, még 1976-ban. A jelenlegi csapatból a ranglistán elfoglalt helyezése alapján egyéni kvótát szerzett a paralimpiai bajnok Pálos Péter, illetve a paralimpiai bronzérmes Szvitacs Alexa esélyes.

„2004-ben már ott voltam Athénban, de az még nem számított hivatalosnak, csak bemutató volt, élesben ez lesz a negyedik paralimpiám. Abban különbözik a többitől, hogy ugyan esélytelen nem vagyok, ezúttal nem vagyok a favoritok között sem” – mondta a Nemzeti Sportnak a 38 éves Pálos, aki eddig valamennyi paralimpiájáról hozott haza érmet, 2012-ben és 2021-ben arany-, 2016-ban pedig bronzérmet szerzett a kategóriájában.

Szvitacs Alexa – akinek 2018-ban egy megbetegedést követően amputálni kellett a lábujjait, illetve a bal karját könyök alatt – élete első paralimpiájáról bronzéremmel haza. De a hajdúszoboszlói születésű asztaliteniszező nem felejtette el fogadalmát, a fő célja, hogy a paralimpiai dobogó legfelsőbb fokára álljon.

Remélem, a francia főváros ez alkalommal sem okoz csalódást. Mint sok turistának, nekem is nagy kedvencem az Eiffel-torony, és nagyon szeretnék egy darabot hazavinni belőle.

Érmes remények bocciában

Kerekesszékes vívásban a Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Mező Boglárka, Veres Amarilla összetételű női tőrcsapat mellett Osváth Richárd érhet oda a csúcsra. A Szatmárnémetiben született 39 éves sportoló nyert már világ- és Európa-bajnokságot, paralimpián eddig három ezüst- és egy bronzérem a termése: 2012-ben Londonban már dobogóra állhatott a tőrözők között, ahonnan egy bronzéremmel tért haza. 2016-ban tőr és kard egyéniben lett második, majd legutóbb Tokióban szintén tőrben szerzett ezüstérmet.

Nem titkolt célom az, hogy szeretnék kardban és tőrben is éremmel hazatérni.

Lesz egy pár vívónak beleszólása ebbe, hogy én érmet nyerjek, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy majd ott nagyon tudok fókuszálni a verseny napján, és nagyon-nagyon motiváltan tudok pástra lépni” – árulta el a Dehir.hu portálnak.

A 2008-as pekingi paralimpia után ismét lesznek magyar versenyzők bocciában, a golyósportban Szabó Alexandra ráadásul komoly esélyesként indul saját versenyszámában. A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) versenyzője június 4-én kapta meg a hivatalos értesítőt arról, hogy kvótát szerzett. Szabó a kvalifikációs időszakban egyéni ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon (előtte 2021-ben egyéniben Eb-aranyat, párosban ezüstöt szerzett), az elmúlt három évben összesen 12 érmet gyűjtött, többek között világkupa-versenyeken is.

A World Para Powerlifting június 28-i tájékoztatása alapján hazánk egy egyéni kvótát szerzett para-erőemelésben: a riói bronzérmes Tunkel Nándor ismét a legjobbak között bizonyíthat a fekvenyomó padon a férfiak -49 kg-os mezőnyében. Legutóbb június 20-án, a tbiliszi világkupán versenyzett, ahol szenzációs, 163 kg-os nyomásával bronzérmet szerzett, valamint új magyar csúcsot is felállított.

„Ez sport, nyerni akarok”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke hétfőn azt mondta, a csapat 68 aranyéremért utazik Párizsba.

„Tényleg úgy gondolom, hogy ne menjünk el úgy sportversenyre, hogy nem akarunk mindent megnyerni. Soha nem értettem, amikor különböző sportszervezetek és szövetségek vezetői azt mondták, hogy „hát, két aranyért megyünk, öt helyezésért, ilyesmi”. Ez sport, nyerni akarok, nem?

A ház körüli futóversenyt, az iskolai bajnokságot és a paralimpiát is meg akarom nyerni, így kell hozzáállni. Addig, amíg el nem kezdődnek a versenyek, mi 68 aranyéremmel akarunk hazajönni. Aztán majd meglátjuk, hogy mi történik

– mondta az MTI-nek.

Hozzátette, hogy három éve, Tokióban a 18. helyen végzett a küldöttség az éremtáblázaton, ha ezt nagyjából sikerül hozni, akkor rendben leszünk.

„Ha e fölé tudunk menni, az óriási öröm lesz, ha jelentősen ez alatt maradunk, akkor az egy pici csalódás lesz.”

A párizsi paralimpia magyar indulói

Atlétika: Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Ekler Luca, Luterán Petra, Szőllősi István.
Asztalitenisz: Arlóy Zsófia, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa.
Boccia: Nagy Vivien, Szabó Alexandra.
Cselgáncs: Burányi Flóra.
Erőemelés: Tunkel Nándor.
Íjászat: Gáspár Tamás.
Kerekesszékes vívás: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla.
Kerékpár: Wermeser Zsombor.
Kajak-kenu: Boldizsár Dalma, Kiss Péter Pál, Kiss Tibor, Molnár Nikoletta, Suba Róbert, Varga Katalin.
Lovaglás: dr. Fonyódi Ildikó.
Sportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula, Rescsik Csaba.
Triatlon: Mocsári Bence.
Úszás: Adámi-Rózsa Zsanett, Hotz Csenge, Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin.

Kapcsolódó
Fonyódi Ildikó: Az ember lóvá tesz, a ló emberré
Amikor azt érzed, hogy már nem is lehetne kerekebb az életed, de a 40. születésnapodon hidegen közlik, hogy daganatod van és vagy meghalsz, vagy feldarabolják a lábadat, akkor felteszed magadban a kérdést: ezt az „ajándékot” most miért kaptam? Dr. Fonyódi Ildikó hullámvasutazása a párizsi paralimpiáig.