Gémesi Csanádot is jelölték az olimpia fair play-díjára

Gémesi Csanád bekerült a párizsi olimpia öt, fair play-díjra jelölt személye közé.

A csapatban ezüstérmes magyar kardvívóra azért lehet szavazni, mert az egyéni verseny nyolcaddöntőjében a tunéziai Faresz Ferzsani ellen 9-10-es hátránynál jelezte a mérkőzésvezetőnek riválisa találatát. A találkozót végül az ezüstéremig menetelő afrikai ellenfél 15-14-re nyerte.

A másik négy jelölt Ellie Black kanadai tornász, Jean-Christoph Rolland, az evezős világszervezet vezetője, Olaf Tabor, a német evezőscsapat vezetője, valamint Farina Hasimi és Hanna Cerah országúti kerékpárosok – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság honlapja alapján.

A két evezős sztori azért érdekes, mert mindkettőnél a semleges színekben induló fehérorosz Jauheni Zsalatyij állt a középpontban.

A németek vezetője, Tabor kölcsönhajót biztosított neki, miután a versenyző egypárevezőse elakadt a vámon, míg a nemzetközi szövetség elnöke, a franciák korábbi olimpiai és világbajnoka, Jean-Christophe Rolland azért esélyes a díjra, mert amikor kiderült, Zsalatyij egy meghibásodott busz miatt lekésné a döntőjét, elérte, hogy a versenyszámot a nap utolsó fináléjaként rendezzék meg. A fehérorosz sportoló végül ezüstérmes lett…

Ami a kerékpárosokat illeti, az afgán Hasimi és a fehérorosz Cerah megálltak Nora Jencusová mellett, és addig tartották a kerékpárját, amíg a szlovák versenyző megjavította a leesett láncát.

A négyszeres olimpikon Black esetében a NOB azt emelte ki, hogy folyamatosan szurkol mindenkinek, minden tornászt támogat a hovatartozásától függetlenül.