Vas Kata Blanka óriási verseny végén, célfotóval negyedik a női kerékpárosoknál

Centiken múlt az újabb magyar érem az olimpián.

Vas Kata Blanka negyedik helyen végzett a kerékpárosok női mezőnyversenyében a párizsi olimpián.

Nagyjából 100 kilométerrel a vége előtt egy hatos csoportnak hatperces előnye volt a mezőnyhöz képest, Vas Kata Blanka ekkor még az üldözők táborát gyarapította.

A mezőny kemény tempót diktált, folyamatosan faragott a hátrányából, majd végül megette a szökevényeket. Bő 30 km-rel a vége előtt aztán egy tizenkétfős csoport ismét ellépett, és számunkra jó hír volt, hogy Vas Kata Blanka a tizenkettek között volt a britekkel (Henderson, Georgi, Deignan), a belga Kopeckyvel, a holland Vosszal, az olasz Longo Borghinivel, a svájci Ruegg-gel, az amerikai Faulknerrel, a német Lipperttel, a spanyol Mavi Garcíával és a lengyel Lachhal együtt.

Úgy tűnt, a szökevényeknél mindenki a másikra vár, ami rosszul festett, mert hátulról folyamatosan közelített az üldözőboly. Aztán jött egy szakadás az élmezőnyben, aminek az lett a vége, hogy Vos, Vas és Deignan lelépett a többiektől.

20 kilométerrel a cél előtt Vas és Vos lerázta Deignant, és még 10 kilométerrel később is 30 mp volt az előnyük a legerősebb üldözők előtt.

A Montmarte emelkedőjén Kopecky és Faulkner nagyon feljött Vasékra, és 3,4 kilométerrel a cél előtt utol is érték a szökevényeket. Faulkner lendületből kilőtt, és pillanatok alatt 15 másodperces előnyt halmozott fel, mert a másik három bringás nem kapcsolt időben, és elengedte az amerikait.

Faulkner fölényesen nyert végül, a másik három bringás azonban szinte egyszerre ért a célba, majd a célfotó számunkra szomorú végkifejletett tartogatott: Vos lett az ezüst-, Kopecky pedig a bronzérmes, a belga centikkel előzte meg Vast. Aki ugyanúgy negyedik lett, mint szombaton Valter Attila a férfiak versenyében.

Eredmény, országúti kerékpár:

női mezőnyverseny (158 km):
1. Kristen Faulkner (Egyesült Államok) 3:59:23 óra
2. Marianne Vos (Hollandia) 58 másodperc hátrány
3. Lotte Kopecky (Belgium) azonos idővel
4. VAS KATA BLANKA a. i.