Élő Sport

Major Veronika bronzérmes, Milák aranyért úszik, világhírű bokszmeccsen bunyózik Hámori – élő hírfolyam az olimpia szombati napjáról

Chateauroux, 2024. július 28. Major Veronika a női légpisztoly versenyszám döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a chateauroux-i lőtéren 2024. július 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Chateauroux, 2024. július 28. Major Veronika a női légpisztoly versenyszám döntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a chateauroux-i lőtéren 2024. július 28-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Szombaton újra éremesélyes magyarok sikereiért szoríthatunk az olimpián.

  • Nyolc órától kezdődött a cselgáncsozók csapatainak küzdelme, de sajnos nagyon simán, 4-1-re kikapott Olaszországtól és kiesett.
  • a női kézilabda-válogatott pedig reggel kilenckor lépnek pályára a holland csapat ellen.
  • Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres számában döntőzött. A magyar lövő olimpiai csúcs beállításával jutott fináléba, ahol aztán megszerezte a magyar csapat hatodik dobogós helyét, miután bronzérmes lett.
  • Pétervári-Molnár Bendegúz nem sokkal később az egypárevezősök C döntőjében lesz érdekelt.
  • Szusszanásnyi szünetet követően 11 órakor kerékpárra pattan Valter Attila a mezőnyversenyre,
  • eközben pedig elkezdődik az úszók programja is, amelyben Senánszky Petra 50 méter gyorson indul, Sárkány Zalán pedig 1500 méteren ugrik medencébe, de az ő futama 12:05-re van már kiírva, míg ugyanennek a számnak egy másik futamában Betlehem Dávid is versenyez majd. Persze késő este lesz a sportág fő attrakciója, mivel Milák Kristóf a középdöntőben 50.38 másodpercet úszva a legjobb idővel jutott a döntőbe a 100 méteres pillangón.
  • 13 órától indul a női kardcsapat versenye, kezdésként a japánokkal találkozik a Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai sugár összeállítású négyes.
  • Vitorlázóinknak ugyan nem sikerült jól az első két nap, de ettől még drukkolunk Érdi Máriának és Vadnai Jonatánnak is, hogy jól szerepeljen.
  • Medencébe ugrik szombat délután a két győzelemnél és egy vereségnél járó férfi vízilabda-válogatott is, amely ezúttal az ausztrálokkal csap majd össze 15 órától.
  • Sor kerül Hámori Luca bokszmeccsére is, aki egy interszexuális bunyóssal mérkőzik meg 17 órakor. Ezt a meccset az egész világon mindenhol követni fogják, mivel heves indulatokat váltott ki a magyar ellenfele.
  • Az atlétikai versenyek közül Takács Boglárka országos csúccsal jutott elődöntőbe 100 méteren, reményeink szerint 19:50-kor berohan a 21:20-kor induló fináléba is.

A magyar versenyzők teljes szombati programját ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Pétervári-Molnár 16. helyen zárt férfi egypárevezésben

Pétervári-Molnár Bendegúz negyedik helyen csapott célba a férfi egypárevezősök szombati C döntőjében, ezzel 16. helyen zárta a párizsi olimpiát.

Pétervári-Molnár korábban az előfutamából harmadik helyen jutott negyeddöntőbe, ott azonban nem tudta tartani az iramot a versenyszám legnagyobb esélyeseivel és végül negyedik lett, ezzel lecsúszott az A/B elődöntőről, vagyis a legjobb 12 helyről, ezt követően a C/D elődöntőben másodikként csapott célba.

Az olimpia egyetlen magyar evezőse, aki Rio de Janeiróban 14., Tokióban pedig 10. volt, kedden a negyeddöntője után úgy fogalmazott: túl régóta versenyez, túl sok rajta a stressz, ezért egy évet kihagy, hogy felfrissülve kezdhesse majd a felkészülést a Los Angeles-i játékokra.

1988 óta ez az első olimpiai érme a magyar pisztolyosoknak

Major Veronika bronzérmével Magyarország 2 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel a 14. helyen áll már az éremtáblázaton; és a mai nap reménykedhetünk még további dobogós helyezésekben, hiszen páston a női kardcsapat, Milák Kristóf pedig a legjobb idővel döntős 100 méteres férfi pillangóúszásban. A magyar pisztolyosoknak ez a legjobb ötkarikás eredménye a szöuli olimpia (1988) óta, akkor Kovács Zoltán lett harmadik a férfiak gyorstüzelő pisztolyos versenyszámában.

Czeglédi Zsolt / MTI

Major Veronika bronzérmes!

Meg is marad Jedrzejewski és Jang fórja, a francia és dél-koreai versenyző folytatja az aranyéremért, Major Veronika a harmadik. Gyönyörű teljesítmény, Major Veronika olimpiai bronzérmes! A végén Jang Dzsi In marad talpon, a dél-koreai sportlövőé az arany, a francia Camille Jedrzejewskié az ezüst.

Ebből magyar érem lesz!

Major Veronika a szétlövésben pontosabban céloz az indiai Manu Bhakernél, így aztán megszerzi a magyar sportlövészet első érmét 2004 óta! A szétlövés után még van két sorozat. Jang Dzsi In és Jedrzejewski kör- és lépéselőnnyel Majorral szemben.

Major Veronika az első négyben végez

Major Veronika a sportpisztolyosok 25 méteres számában döntőzik, és még mindig állva van: négyen már búcsúztak (a kínai Csao Nan, az iráni Hanijeh Rosztamijan, a vietnámi Trinh Thu Vinh és az amerikai Katelyn Abeln), négyen még versenyben. A dél-koreai Yang Dzsi In vezet, az indiai Manu Bhaker a második, a francia Camille Jedrzejewski harmadik és Major Veronika a negyedik az igen nehezen követhető versenyszámban.

Azonnal kiestek a magyar cselgáncsozók

A magyar válogatott 4-1-re kikapott Olaszországtól a cselgáncsozók csapatversenyében. Pupp, Pongrácz és Tóth is ipponnal kapott ki, egyedül Özbas Sofi szerzett pontot a válogatottnak. Sajnos ezzel véget is ért a versenyünk.

Tömegjelenet volt a focitornán

A franciák az olimpiai férfi futballtornán legyőzték Argentínát pénteken. A meccs végén azonban elszakadt a cérna egyeseknél. Az elődöntőkben Paraguayi lesz a házigazdák ellenfele, a másik ágon Marokkó és Spanyolország találkozik.

Micsoda kép!

A felvételen négy aranyérmest és négy ezüstérmest láthatunk a párizsi olimpiáról!

Miért van begőzölve a világ Hámori meccse kapcsán?

Ha valaki esetleg lemaradt volna, gyors összefoglalásunkban elolvashatja Iman Helif helyzetét. Az algériai ökölvívó ellen az a vád, hogy a magas tesztoszterinszintje ismeretében akár biológiailag férfinek is tekinthetnék, a nemzetközi szövetség (IBA) nem engedte ringbe szállni a világbajnokságon, a NOB viszont jóváhagyta az indulását. Ma épp Hámorival bunyózik az elődöntőért.

Kapcsolódó
Védelmébe vette a NOB azt a bokszolót, akit azzal vádolnak, hogy férfiként szerepel a női tornán
Iman Helif ellen 46 másodperc alatt feladta a küzdelmet az ellenfele, azóta forrnak az indulatok. A következő meccse épp a magyar színekben versenyző Hámori Luca ellen lesz.
Olvasói sztorik