Élő Sport

Krimi a vizes vb-n: a címvédőt legyőzve elődöntős, és olimpiai kvótát szerzett a női pólóválogatott

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel legyőzte a világ- és Európa-bajnok Hollandiát, és bejutott a legjobb négy közé a dohai vizes világbajnokságon. Ezzel az is eldőlt, hogy indulási jogot szerzett a csapat a párizsi olimpián.

A magyar csapat javuló formát mutatott a tornán, az első meccsén még akadozott a játék, miközben a legjobb teljesítményt az Ausztrália elleni csoportrangadóra tartogatta. Közben a hollandok az amerikaiak mögött végeztek a csoportjukban, majd csak szoros meccsen verték Kínát, némi fáradtság látszott is rajtuk.

Mivel korábban Spanyolország legyőzte Kanadát így eldőlt, hogy ha nyer Hollandia ellen Mihók Attila és Cseh Sándor csapata, akkor kijut a párizsi olimpiára.

Jól kezdődött a mérkőzés, Garda az első támadásból gólt szerzett, majd utána a védelmek vették át az irányítást, mi nem hagytuk kibontakozni a címvédőt, míg a túloldalon Laura Aarts szállította a bravúrokat. Ahhoz képest, hogy a mieinknek volt több veszélyes támadásuk, meglepő volt, hogy az első negyed után 1-1, a félidőben pedig 4-2 volt az állás.

Kovács Tamás / MTI

A harmadik negyedben nem ment a góllövés, az egyre több emberfórt kapó hollandok pedig kiegyenlítettek, de Szilágyi találatával sikerült előnyből várni az utolsó nyolc percet. Keszthelyi révén kétszer is visszaállt a kétgólos különbség, de visszajöttek a hollandok, nyolc másodperccel a vége előtt egyenlített ki Keuning.

Maradtak az ötméteresek, az ötödik párban volt az egyetlen hiba, a végig szenzációsan védő Magyari Alda tudott hárítani, ami elődöntőt és olimpiai kvótát ért Magyarországnak.

Kovács Tamás / MTI

Magyari kilenc védéssel zárt, a kilencedik világbajnokságán szereplő Keszthelyi Rita pedig három góljával volt a csapat legeredményesebb játékosa. A siker értékét növeli, hogy Szilágyi, Kurucz-Gurisatti és Leimeter személyében hárman is kipontozódtak azok közül, akik általában ötöst dobnak.

Az olaszokat búcsúztató görög csapat lesz majd az ellenfél a négy között.

A Tokióban bronzérmes magyar válogatott újabb kvótája azt jelenti, hogy eddig mindig ott volt a csapat az olimpián. Illetve újra elődöntőzhet a világbajnokságon, miután tavaly csak a hatodik helyen végzett, ami után felmentették a csapatot 2015 óta irányító Bíró Attilát a szövetségi kapitányi poszt alól.

Vizes világbajnokság, női vízilabda, negyeddöntő

Magyarország – Hollandia 8-8 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4) – ötméteresekkel: 5-4

gólszerzők: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1, illetve Moolhuijzen, L. Rogge 2-2, van der Sloot, van de Kraats, K. Rogge, Keuning 1-1

Máté bedobta

Ötből öt magyar oldal, Magyari pedig védett, elődöntős és olimpiai résztvevő a magyar csapat!

8-8 - büntetők lesznek

Kimaradt az utolsó dobása Vályinak, szétlövés lesz a végén. Elég izgalmas a meccs.

8-8

Kétszer is fórba kerültünk az iménti támadásban, de nem sikerült gólt dobni, Aarts egészen elképesztő teljesítményt nyújt. Kapnak egy újabb fórt a hollandok is, időt is kérnek. Megvolt a holland lövés, de a kapufa kisegíti Magyarit. Parkes ejtése kimarad a túloldalon, így az utolsó fél percben támadhat Hollandia, Aarts is felúszik, a bejátszás után König kiegyenlít nyolc másodperccel a vége előtt.

8-7

Kiharcoltak egy újabb hetest a hollandok, Rogge pedig a kapu torkából passzolt a hálóba.

8-6

Kaptunk egy fórt, de nem jó a passz, és kipattan a labda. Szilágyit aztán kiállítják, harmadik hibával végleg. Óriási védekezés Gardától, így visszaszerezzük a labdát, Gurisatti távoli lövése megpattan a blokkon, de így is beakad a lécről lepattanva.

7-6

Fórt kaptak a hollandok, Magyari védte az első próbálkozást, de megszerzik a kipattanót, kettős előnybe kerülte, Van der Kraats pedig közelről a kapuba lőtt.

7-5

Ilyet, a holland kapus ellen fújtak, ötöst dobthattunk, Kesztehyli pedig kíméletlenül bevágta.

6-5

Magyari újabb bravúrja, de nem sikeról növelni az előnyt. Kapnak aztán a hollandok egy fórt, amit Van der Slot használt ki. Újra egy a különbség.

6-4

Kapufán csattant a negyed első holland lövése, majd emberlőnybe kerültünk, Mihók Attila időt is kért. Keszthelyire jött ki a figura, balról kidobta a kapu hosszú oldalát. Nagyon kellett!

Megy a negyedik negyed

Leírjuk? Leírjuk, megint elhoztuk a labdát, de kimaradt az első támadás.

5-4 - vége a negyednek

Huh, ezt megúsztuk. Hollandia még kiharcolt egy fórt az utolsó percben, de nem sikerült a centerezés, ötöst sem fújtak a játékvezetők, így leperegtek a másodpercek. Egy negyedre az elődöntőtől és a kvótától.

5-4

Kaptunk egy fórt mi is, de kimaradt az előny, Garda pattintott a kapu fölé. Egyelőre gól nélkül vagyunk a negyedben. Most nem a hollandok kaptak fórt, hanem kontrát fújtak rájuk, Leimeter lövését azonban védte Aarts. Rybanska begyűjtötte a kipattanót, és kiharcolt egy emberfórt is, Szilágyi középről egy kis lóba után talált be – a holland kapus ebbe is beleért.

4-4

Mi van itt? Kaptunk egy fórt, de Aarts óriásit védett, majd a hollandok kerülnek előnybe, ami után Magyari védett, de a hollandoknál maradt a labda. Kaptak egy ötöst, Rogge bedobta, egál.

4-3

Aarts védett nagyot Rybanska lövésénél, majd visszaúszás közben jön az újabb fújás, Parkest állították ki. Kijátszották a figurát az időkérés után, Rogge lövését azonban a kapu fölé tolta Magyari. Maradt Hollandiánál a labda, Moolhuijzen lövésénél viszont tehetetlen volt a magyar kapus.

4-2

Horváthot állították ki labda nélkül, de két méteren belülre úszott egy holland, elvették tőlük a labdát. Nem jó a bejátszás a holland kapu előtt, ráadásul újabb fórt kap a rivális, de ekkor Magyari védett a kapufa segítségével. Megint nem jó a bejátszás Rybanskának, majd újabb holland fór, de Magyari védett ezúttal is.

Megy a harmadik negyed

A hollandok most sem úsztak a labdáért, így miénk az első támadás a második félidőben is.

Olvasói sztorik