Élő Sport

Krimi a vizes vb-n: a címvédőt legyőzve elődöntős, és olimpiai kvótát szerzett a női pólóválogatott

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A magyar női vízilabda-válogatott ötméteresekkel legyőzte a világ- és Európa-bajnok Hollandiát, és bejutott a legjobb négy közé a dohai vizes világbajnokságon. Ezzel az is eldőlt, hogy indulási jogot szerzett a csapat a párizsi olimpián.

A magyar csapat javuló formát mutatott a tornán, az első meccsén még akadozott a játék, miközben a legjobb teljesítményt az Ausztrália elleni csoportrangadóra tartogatta. Közben a hollandok az amerikaiak mögött végeztek a csoportjukban, majd csak szoros meccsen verték Kínát, némi fáradtság látszott is rajtuk.

Mivel korábban Spanyolország legyőzte Kanadát így eldőlt, hogy ha nyer Hollandia ellen Mihók Attila és Cseh Sándor csapata, akkor kijut a párizsi olimpiára.

Jól kezdődött a mérkőzés, Garda az első támadásból gólt szerzett, majd utána a védelmek vették át az irányítást, mi nem hagytuk kibontakozni a címvédőt, míg a túloldalon Laura Aarts szállította a bravúrokat. Ahhoz képest, hogy a mieinknek volt több veszélyes támadásuk, meglepő volt, hogy az első negyed után 1-1, a félidőben pedig 4-2 volt az állás.

Kovács Tamás / MTI

A harmadik negyedben nem ment a góllövés, az egyre több emberfórt kapó hollandok pedig kiegyenlítettek, de Szilágyi találatával sikerült előnyből várni az utolsó nyolc percet. Keszthelyi révén kétszer is visszaállt a kétgólos különbség, de visszajöttek a hollandok, nyolc másodperccel a vége előtt egyenlített ki Keuning.

Maradtak az ötméteresek, az ötödik párban volt az egyetlen hiba, a végig szenzációsan védő Magyari Alda tudott hárítani, ami elődöntőt és olimpiai kvótát ért Magyarországnak.

Kovács Tamás / MTI

Magyari kilenc védéssel zárt, a kilencedik világbajnokságán szereplő Keszthelyi Rita pedig három góljával volt a csapat legeredményesebb játékosa. A siker értékét növeli, hogy Szilágyi, Kurucz-Gurisatti és Leimeter személyében hárman is kipontozódtak azok közül, akik általában ötöst dobnak.

Az olaszokat búcsúztató görög csapat lesz majd az ellenfél a négy között.

A Tokióban bronzérmes magyar válogatott újabb kvótája azt jelenti, hogy eddig mindig ott volt a csapat az olimpián. Illetve újra elődöntőzhet a világbajnokságon, miután tavaly csak a hatodik helyen végzett, ami után felmentették a csapatot 2015 óta irányító Bíró Attilát a szövetségi kapitányi poszt alól.

Vizes világbajnokság, női vízilabda, negyeddöntő

Magyarország – Hollandia 8-8 (1-1, 3-1, 1-2, 3-4) – ötméteresekkel: 5-4

gólszerzők: Keszthelyi 3, Gurisatti, Szilágyi 2-2, Garda 1, illetve Moolhuijzen, L. Rogge 2-2, van der Sloot, van de Kraats, K. Rogge, Keuning 1-1

4-2 - vége az első félidőnek

Az utolsó holland támadásnál sikertelen volt a bejátszás, az utolsó másodpercek pedig leperegtek. Jobban játszik Magyarország, igazából az a meglepetés, hogy csak kettővel vezet.

4-2

Rossz magyar bejátszás után támadhatott az egyenlítésért Hollandia, de Rybanska blokkolni tudott, ráadásul fórban támadhatott Magyarország. Letelt a kiállítás, de jött még egy, már az is majdnem letelt, amikor Keszthelyi a kapuba pattintott.

3-2

Megint fórból eredményes Hollandia, Rogge várta meg, míg Magyari elsüllyed és kilőtte a hosszú felső sarkot.

3-1

Magyari is bemutat egy újabb védést, majd Szilágyi lóbált a túloldalon az utolsó pillanatig, hogy aztán a hosszú oldali kapufa segítségével gólt dobjon.

2-1

Na, most már Aarts is tehetetlen, Gurisatti távoli bombája akadt be a felső sarokba, a léc érintésével. A holland kapus persze ezen is rajta volt.

1-1

Kontrát fújnak az első magyar támadásnál, a túloldalon Rogge lövése a kapufáról kipattan a medencén kívülre. Vályit hagyták lőni, Aarts védett azonban megint. Moolhuijzen megpattanó próbálkozása az oldalhálóban landolt, majd Vályi újabb lövését védte Aarts, és a duplázásból sem sikerült gólt dobni. Kapufát dobtak a hollandok, kaptunk egy fórt, Gurisatti lövését azonban kitolta a léc alól Aarts. Letelt a kiállítás, és nem sikerült megjátszani Keszthelyit középen. Elképesztő a meccs.

Megy a második negyed

Vályis ismét elhozta a labdát, olyan simán, hogy a hollandok nem is erőltették meg magukat a ráúszásnál.

1-1 - vége az első negyednek

Ajj, szerencsénk sincs. Most Vályi úszott el, Aarts azonban megint bravúrral védett, a labda pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy behulljon a kapuba. Kemény magyar védekezés következett, de nem fújtak, utána Leimeter lőhetett a szélről, de Aarts ismét védett karral. Az utolsó percbe érve előnybe került Hollandia, de a lövés a blokkról a kapufára pattant. A miénk volt a negyed utolsó támadása, Keszthelyi lövése azonban levágódott a blokkról. Szoros.

1-1

A védekezésünk rendben van eddig, elszívjuk a hollandok ellen a levegőt, ráadásul most volt egy technikai hiba, kicsúszott Wolves kezéből a labda. Kettő az egyben támadhatott a magyar csapat, de Keszthelyi lövését védte a kapus. Parkesra fújtak kontrát, majd fórba került Hollandia, Moolhuijzen pedig kiegyenlített.

1-0

Jól zárt a magyar védekezés az első holland támadásnál, a rivális lövésig sem jutott. A túloldalon Rybanska lövése zúgott el a kapu fölött, de a hollandok első lövése nagyon mellé ment. Gurisatti próbálkozott egy kis lóba után a bal oldalról, a kapus védett, de a labda a magyaroknál maradt. Rybanska kiharcolt egy kiállítást, rá játszottuk ki a figurát, de a kapus védeni tudott.

1-0 ide!

Nem tartott sokáig, Garda távolról, középről bombázott a kapu jobb oldalába.

Megy a meccs!

Fehér sapkában a mieink, kékben a hollandok, a kapunkban pedig Magyari Alda. Az első ráúszásnál Vályi tempózott, el is hozta a labdát.

Korábban volt egy meglepő eredmény is

Na nem az, hogy az Egyesült Államok továbbjutott, hanem az, hogy úgy nyert 10-9-re Ausztrália ellen, hogy az utolsó negyedet 6-2-re elveszítette. Az ausztrálok hét másodperccel a vége előtt volt egy időkérésük, és egy lövési kísérlet is belefért, de blokkolt az amerikai védelem.

Egy győzelem biztos kvótát jelentene

Derült ki a második negyeddöntő után, ugyanis a spanyolok legyőzték a kanadaiakat, a magyar női vízilabda-válogatott már hétfő este megszerezheti a kvótát a párizsi olimpiára, amennyiben nyer a címvédő és Európa-bajnok holland csapat ellen. Vereség esetén még az 5-8. helyért zajló rájátszásban is ki lehet vívni a kvótát.

Olvasói sztorik