Sport

Menesztették a női pólóválogatott szövetségi kapitányát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége úgy döntött, leváltja a női válogatottat irányító Bíró Attilát.

A fukuokai világbajnokságon hatodik helyen záró csapat edzője kapcsán a tagok egyhangú szavazással döntöttek a váltás mellett. Az edzőcserét könnyíti, hogy Bíró szerződésében szerepelt egy kitétel, amely szerint a megállapodás azonnal felbontható, ha az év fő világversenyén a válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén.

„Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén. Amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak.

Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg

– mondta Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke.

A válogatottnak még meg kell szereznie az olimpiai kvótát, erre vagy a januári, netanyai Európa-bajnokságon (a győztes, vagy a kvalifikáltak mögötti legjobb helyezést elérő csapat) vagy a februári, dohai világbajnokságon nyílik esély, ahonnan még a két legmagasabban rangsorolt, korábban kvótát nem szerző együttes utazhat Párizsba.

Bíró legjobb eredménye a 2016-os Európa-bajnoki arany- és tavaly a világbajnoki ezüstérem volt a női válogatottal, összesen nyolc éven át irányítótta a női pólócsapatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik