Élő Sport

Történelmet írt, Eb-ötödik lett a magyar férfi kézilabda-válogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Öröm a köbön: Eb-történelmet írt a válogatott
Czeglédi Zsolt / MTI
Öröm a köbön: Eb-történelmet írt a válogatott
Óriási hajrával, kétgólos hátrányból fordítva 23-22-re győzött a magyar férfi kézilabda-válogatott Szlovénia ellen, így története legjobb teljesítményét nyújtva az Európa-bajnokság 5. helyén végzett.

Jobban kezdte a mérkőzést a szlovén válogatott, amely az első percekben bemutatta repertoárját a egy beállós, egy átlövő és egy gyors indulást követő találattal (2-5).

Szerencsére a magyar csapat nem ijedt meg, Lékai nagyon jól mozgatta a társakat, szerzett három gólt, és a 13. percben 8-7-nél már a magyaroknál volt az előny. Sőt, Bánhidi találatával a 20. percben sikerült két góllal meglépni (10-8).

Ilic bokasérülése ugyan ijesztőnek tűnt, szerencsére a hamburgi átlövő visszatérhetett a félidő hajrájára, ám a több védekezési hiba és a két kimaradó hetes után Szlovénia egy 5-1-es szériával fordított, és végül 13-12-es előnnyel mehetett szünetre.

A második félidő elején kétszer is vezetett két góllal az ellenfél, ám a magyar csapat nem adta fel Bartucznak akadtak bravúrjai, így végig iksz körüli volt az eredmény. Pedig izgulhatott a magyar csapat, mert Ferlin kapus teljesen megbabonázta őket, Lékai, Rosta, majd Imre büntetőit is kivédte (összesen ötöt!), és úgy tűnt az 55. percben szerzett Vlah-gólnál, hogy elmegy a hajó (20-22).

A hajrá azonban a magyaroké lett, Fazekas szépítését követően Bóka végre két hetest is belőtt, és ugyan a végén még videóztak a bírók, mert az ellenfél azt reklamálta, Lékai sípszó után dobta el a labdát, az eredmény végül nem változott.

A magyar válogatott 23-22-re nyert, és ezzel története legjobb Európa-bajnoki szereplésével, az 5. helyen zárta a tornát.

Kézilabda, férfi Európa-bajnokság

az 5. helyért:
Magyarország – Szlovénia 23-22 (12-13)
Köln, Lanxess Arena
v.: Schulze, Tönnies (németek)
Magyarország: Bartucz, Andó (kapusok) – Bóka 4, Szita, Bánhidi 5, Sipos, Ilic 3, Lékai 5, Imre 2, Ancsin, Ligetvári, Fazekas 2, Bodó 1, Rosta 1.

 

Elődöntő:
Franciaország – Svédország 34-30 (17-11, 27-27, 30-28) – hosszabbítás után
Dánia – Németország 29-26 (12-14)

 

A vasárnapi program, a 3. helyért:
15.00: Németország – Svédország

 

döntő:
17.45: Franciaország – Dánia

Kapcsolódó
Chema Rodríguez: Erre a mérkőzésre mindig emlékezni fogok
A szövetségi kapitány szerint a kéziválogatottnak sikerült előrelépnie.

9-8

Zarabec egyenlített (8-8), Fazekas nem rontotta el a megcsinált ziccert (9-8).

Nem segített a videózás

A szlovén időkérés után Vlah lövését védte Bartucz, majd egy magyar lövést videóztak meg a bírók, de nem ítéltek végül gólt.

Ilic sérülése

Ilic maradt a földön, rosszul lépett, a jobb lábát fogja. …

8-7

Egy szép indítást Bóka lőtt be, ismét vezetünk (8-7).

7-7

A másik oldalon Lékai egy-egyezett (7-7).

6-7

Suholeznik beállósból (6-7).

6-6

Bánhidi ziccerét Ferlin védte, de a labda maradt nálunk. Szita két percet harcolt ki, Imre használt ki az emberelőnyt (6-6).

5-6

Sipos ellen büntetőt fújtak a német bírók, Marguc bevágta (5-6).

5-5

Bombac kapufája után Bánghidi egyenlített (5-5).

4-5

Dolenec lövését Bartucz védte, majd Ilic is meglőtte az első gólját (4-5).

3-5

Lékai ment végig egyedül a védők között (3-5), aztán Bartucz-bravúrját Imre ziccere követte, de a szlovén kapus is védett.

2-5

Blagotinsek ismét betalált, majd Dolenec indult (2-5).

2-3

Mackovsek szép góllal növelte az előnyt (1-3), Lékai szépített (2-3).

1-2

Bánhidi- az első magyar találat (1-2).

0-2

Ancsin első lövését védte a kapus, Dolenec nem kegyelmezett (0-2).

0-1

Blagotoinseké az első gól (0-1).

Kezdődik

A szlovéneké az első támadás.

Nagy búcsúzó utolsó meccse?

„Nagy dolog kint lenni az Európa-bajnokságon, és ki tudja, lesz-e még ilyen lehetősége bárkinek is. Nekem könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó Eb-mérkőzésem, bízom benne, hogy győzelemmel tudunk búcsúzni” – nyilatkozta a a 174. válogatott fellépésére készülő irányító, Lékai Máté.

Kapcsolódó
Lékai Máté: Könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó Eb-meccsem
A magyar válogatott irányítója a 174. válogatott meccsére készül.

Zorman dicsérte a magyarokat

„Az ellenfél játékának elemzése azt mutatta, hogy tekintélyes válogatottról van szó. Tudjuk, hogy egy kicsit nehezebbek és lassabbak nálunk, de ez nem jelent komoly akadályt számukra” – emelte ki Uros Zorman szövetségi kapitány a magyarokkal kapcsolatban.

Ha már itt vagyunk Kölnben, akkor ezt az utolsó lépést szeretnénk megtenni, mindent megteszünk, hogy győzelemmel zárjuk az Európa-bajnokságot

– tette hozzá.

Négy éve nyertünk az Eb-n

A felek legutóbb a 2020-as Eb-középdöntőben találkoztak egymással tétmérkőzésen, akkor Magyarország 29-28-ra nyert. Tavaly januárban két felkészülési meccset vívtak és mindkétszer a vendégcsapat nyert: 2023. január 5-én, Ljutomerben a magyarok 28-27-re, két nappal később Nagykanizsán a szlovének 32-29-re.

Kiegyenlített mérleg

Az egymás elleni mérleg rendkívül kiegyenlített, 29 mérkőzésből 14 magyar, valamint 14 szlovén győzelem született egy döntetlen mellett. Tétmérkőzésen is ugyanilyenek az arányok, 8 győzelemre 8 vereség jutott magyar szempontból, egy döntetlennel a 2004-es szlovén rendezésű Eb-ről, ahol története legjobb eredményét érte el az ellenfél, ezüstéremig menetelve hazai közönség előtt, olvasható a szövetség honlapján.

Szlovénia harmadik legjobb eredménye lehet

Szlovénia öt győzelem és két vereség után szeretnék megszerezni az ötödik helyet, amivel az Eb-történetük harmadik legjobb eredményét érnék el: 2004-ben, rendezőként a második, négy éve pedig a negyedik helyen végeztek.

Olvasói sztorik