Sport

Az Eb leghihetetlenebb góljával sokkolta a feltámadó svédeket, döntős a francia kéziválogatott

Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP
Andreas Palicka majdnem csodát tett, de a legfontosabb lövést nem tudta hárítani
Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP
Andreas Palicka majdnem csodát tett, de a legfontosabb lövést nem tudta hárítani
Drámai mérkőzésen jutott be a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjébe a francia férfi kézilabda-válogatott, amely a félidei hatgólos előnyét eladta, ám végül egy időntúli szabaddobással hosszabbításra mentette a svédek elleni Európa-bajnoki elődöntőt. A ráadás azonban Franciaországé lett, amely 34-30-ra nyert, így vasárnap finálét vívhat. Az ellenfele Dánia lesz.

A mérkőzés úgy kezdődött, hogy a szurkolók azt hitték, az első félidőben gyakorlatilag minden eldőlt. A svédek csupán hat percig, 4-4-ig bírták tartani a lépést az olimpiai címvédővel, amely onnan Mem és Descat vezérletével egy 6-0-s sorozattal meglépett (10-4), többször is vezetett hét góllal, és a szünetre 17-11-es előnyre tett szert.

Az öltözőben rendet tett a svéd szakvezetés, mert a második félidőre egy teljesen más felfogásban jött ki a címvédő. Egy 7-1-es szériával 18-18-nál utolérte az ellenfelet, és ugyan Remiliék is csináltak egy 3-0-t (21-18), a svédek visszavették az irányítást, Palicka szédületes formában, heteseket védve őrületbe kergette az ellenfelet, így csapata az utolsó öt percnek kétgólos előnnyel vágott neki (23-25).

Sőt, Gottfridsson 58:48-nál szerzett góljával úgy tűnt, minden eldőlt (25-27), Lenne ugyan szépített, de Gottfridsson újabb találatánál már mindenki örült. Csak túl korán, a játékvezetők lépéshiba miatt nem adták meg a találatot.

Maradt pár másodperc, ami már csak egy időn túli szabaddobásra volt elég, azt pedig Prandi elhajolva (inkább elvetődve) gyilkos erővel zúdította léc alá (27-27).

Jöhetett a hosszabbítás, amelynek első félideje már a franciákról szólt: Nahi három góllal nyitott (30-27), innen pedig már nem volt visszaút. Franciaország 34-30-ra nyert, és vasárnap döntőt játszhat.

Ehhez a drámához képest a másik elődöntő szinte unalomba fulladt. A világbajnok dánok az első félidőben egyszer sem vezettek a házigazda németek ellen, de a 36. percben előnybe kerültek, és az 53. percre eldöntötték a meccset (26-21).

A franciák és a dánok a 2021-es olimpiai döntőben és tavalyi vb-fináléban is összecsaptak egymással.

Kézilabda, férfi Európa-bajnokság elődöntő

elődöntő:
Franciaország – Svédország 34-30 (17-11, 27-27, 30-28) – hosszabbítás után

 

Dánia – Németország 29-26 (12-14)

az 5. helyért:
Magyarország – Szlovénia 23-22 (12-13)

 

A vasárnapi program, a 3. helyért:
15.00: Németország – Svédország

 

döntő:
17.45: Franciaország – Dánia

Kapcsolódó
„A játékvezetők azt akarták, hogy Franciaország nyerjen” – botrányt emlegetnek a svéd kézisek
A rendes játékidő utolsó másodperceiben egyetlen kétséges szituációt sem videóztak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik