Élő Sport

Nagyon harcolt a franciákkal, Eb-5. helyért játszhat a magyar kéziválogatott

Czeglédi Zsolt / MTI
Bánhidi Bence öt gólt dobott a franciáknak
Czeglédi Zsolt / MTI
Bánhidi Bence öt gólt dobott a franciáknak
A mérkőzés elején még vezetett három góllal, a meccs egy szakaszában 6-0-s rohammal egyenlíteni is tudott, végül mégis 35-32-es vereséget szenvedett a magyar férfi kézilabda-válogatott Franciaországtól az Európa-bajnoki középdöntő utolsó mérkőzésén. A csapat így biztosan az 5. helyért játszik majd pénteken.

Talán annyiban megkönnyebbült a magyar férfi kézilabda-válogatott, hogy a franciák elleni középdöntős rangadó előtt már eldőlt, biztosan nem az utolsó mérkőzésé vívja Kölnben: Izland ugyanis legyőzte az osztrákokat, így az bizonyossá vált, hogy a legrosszabb esetben is az 5. helyért még játszania kell a csapatnak.

Lehet, a felszabadultság hozott olyan lendületet, hogy Ancsin és Bánhidi révén nagyszerű rajtot vett a válogatott, 4-1-re, majd 6-3-ra is vezetett. 11 percnek kellett eltelnie, hogy az olimpiai címvédő Franciaország egyenlítsen (8-8), és igazából egy 9-2-es szériával elég gyorsan ötgólos előnyre tett szert (15-10).

Az látszódott, hogy a visszarendeződéssel vannak gondot, hiába sikerült gólt szerezni, ha a gyors középkezdésből pillanatok alatt megkontrázott bennünket az ellenfél.

Szerencsére a hajra magyaroké lett, hatgólos hátrányban az utolsó öt percet, a duplázó Hanusz vezérletével, sikerült 4-0-ra megnyerni, így a szünetre csak két gól, 20-18 volt a franciák előnye.

Sőt, Lékai és Szita találataival sikerült egyenlíteni a 35. percre (20-20), Andó nagyszerűen védett, és ugyan megvolt a lehetőség, a vezetést nem sikerült átvenni. A francia pedig volt annyira rutinos csapat, hogy nem szakadt meg a pályán, de visszavette az irányítást és állandósította a 2-3 gólos vezetést.

A magyarok közben megfogyatkoztak, előbb Szita sérült meg, be is kellett mennie az öltözőbe, az utolsó percekben pedig Sipos lépett rá Ligetvári lábára és a bokáját fájlalva kellett letámogatni.

A vége 35-32-es francia siker lett, a magyarok pénteken, 15 órától Szlovéniával játszanak az 5. helyért.

Kézilabda, férfiak, Eb., I. középdöntő, 4. forduló

Magyarország – Franciaország 32-35 (18-20)
Magyarország:
Bartucz, Andó (kapusok) – Bóka 1, Szita 1, Bánhidi 5, Lékai 3, Ancsin 4, Imre 3, Sipos, Rosta 5, Fazekas 4, Bodó 3, Ligetvári, Ilic 1, Hanusz 2.

 

Izland – Ausztria 26-24 (14-8)
Horvátország – Németország 30-24 (13-14)

 

A végeredmény:
1. Franciaország 10 pont
2. Németország 7
3. Magyarország 4
4. Ausztria 4
5. Izland 4
6. Horvátország 3

 

A pénteki program, az 5. helyért:
15.00: Magyarország – Szlovénia

 

elődöntő:
17.45: Svédország – Franciaország
20.30: Dánia – Németország

10-14

Bóka törte meg a magyar gólcsendet, Mem erre is góllal felelt (10-14).

9-13

Az időkérés sem segített, Lenne még négygólosra növelte az előnyt (9-13).

9-12

Sőt, már 9-12, Fabregas lőhetett ziccert. Chema időt is kért.

9-11

Luka Karabatic találatával 11-9 oda.

9-10

Fazekas góllal szállt be (9-9), Remili újra visszavette a vezetést (9-10).

8-9

Egy labdaszerzést követően Descat lőtt könnyű gólt (8-9).

8-8

Lékai lövését védte Desbonnet, a másik oldalon Remili egyenlített (8-8).

8-7

Ancsin bejátszását Bánhidi vágta be, mem egyszerűbben, nagy góllal válaszolt (8-7).

7-6

Ancsin és Descat gólváltásával 7-6.

6-5

Bánhidi találatára Remili válaszolt (6-4), majd Fabregas indult (6-5).

5-3

Prandi távoli lövése Bartucz kezéről pattant be (4-3), Ancsin válaszolt (5-3).

4-2

Remili szépített (4-2).

4-1

Imre Bence újabb indításból elért góljával 4-1.

31

Bánhidi első találatával 3-1 ide.

2-1

Ancsin ugyanúgy kezd, mint az eddigi meccseken mindig (2-1), majd Bartucz védett ismét.

1-1

Szita lövését védte a kapus, a gyors lerohanásból Mem szerzett gólt (0-1), erre Imre Bence válaszolt (1-1).

Egymás ellen

Ami a franciák elleni örökmérleget illeti, az eddigi 39 meccsből 19-et megnyertek a magyarok, 3 döntetlen mellett 17-szer kaptak ki.

A felek legutóbb a 2021-es egyiptomi vb negyeddöntőjében találkoztak, ahol 30-30-as eredmény után a franciák hosszabbításban, 35-32-re nyertek.

Történelmi szereplés

A magyar csapat története legjobb Európa-bajnoki szereplését érheti el, hiszen már biztos, hogy a legrosszabb esetben is pályára lép pénteken, az ötödik helyért. Így pedig esélye lesz arra, hogy megjavítsa eddigi legjobbját, az 1998-as hatodik helyezést.

Nem az utolsó magyar meccs

Az már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy nem ez lesz a magyarok utolsó csatája ezen az Eb-n, Ausztria ugyanis nem élt a történelmi lehetőséggel, és nem tudta legyőzni Izlandot. Sőt, kikapott 26-24-re.

Márpedig így a legrosszabb esetben is három négypontos csapat lesz a középdöntős csoportban, és ebből a hármas körbeverésből Magyarország a legjobb.

Kapcsolódó
Izland segített, a magyar kézisek biztosan Eb-helyosztót vívnak
Az izlandi kézisek elrontották az osztrákok elődöntős álmát.

Veretlen franciák

Az előző Eb-n negyedik helyet szerző franciák – annak ellenére, hogy korábban az olimpia évében rendre gyengébben szoktak teljesíteni – eddig veretlenül állnak a németországi tornán. A csoportkörben közel 53 ezer néző előtt Észak-Macedónia magabiztos legyőzésével kezdtek, majd 26-26-os döntetlent játszottak Svájccal, végül a németek elleni csoportrangadót szoros csatában, remek utolsó pár perccel három góllal megnyerték. A középdöntőben a horvátokat két, Izlandot hét góllal múlták felül, a harmadik fordulóban az osztrák csapatot az utolsó percekben felőrölve öt találattal bizonyultak jobbnak.

Olvasói sztorik