Sport

Izland segített, a magyar kézisek biztosan Eb-helyosztót vívnak

INA FASSBENDER / AFP
Viggo Kristjansson találata döntött a végén
INA FASSBENDER / AFP
Viggo Kristjansson találata döntött a végén
A magyar férfi kézilabda-válogatott továbbjutott az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjéből, mivel Izland 26-24-re legyőzte Ausztriát az utolsó fordulóban.

Magyar szempontból nagyon fontos mérkőzéssel kezdődött a férfi kézilabda Európa-bajnokság utolsó középdöntős fordulója: Ausztria ugyanis Izland ellen lépett pályára, és egy győzelemmel elüthette az elődöntős álmoktól Chema Rodríguez csapatát. De a szigetországiaknak is volt tét, egy nagyobb győzelemmel az olimpiai selejtező még megszerezhetőnek tűnt.

Az első félidőben mintha érződött volna az osztrák válogatotton az eddigi nagy menetelés, nem voltak annyira élesek a játékosok, folyamatosan rohantak az eredmény után. Ugyan a 22. percben Bilyk még 8-8-ra egyenlített, a hajrá egyértelműen az izlandiaké volt,l akik egy emberelőnyt három (!) üreskapus találattal is kihasználtak, így a félidőre 14-8-as előnnyel mehettek pihenőre.

Örülhettek a magyar drukkerek a kedvező eredménynek, ám Ales Pajovic szövetségi kapitány a szünetben alaposan helyre rakhatta csapatát, mert egy teljesen más Ausztria jött ki a pályára. Möstl kapus szenzációsan védett, társai pedig egy 8-1-es rohanással a 43. percre visszavették a vezetést (16-15).

Jött a fej-fej melletti küzdelem ismét, az 53. percre Viggo Kristjansson találatával nőtt ismét kettőre a különbség Izland javára (22-20).

Az 55. percben Vidarsson követett el buta hibát – megpróbálta eljátszani, hogy Zivkovic akadályozta a középkezdést –, így harmadik kiállításával kiszállt, Mahr pedig egyenlített (23-23).

Palmarsson góljával ismét Izland jutott előnyhöz (24-23), majd jött két Möstl-bravúr, Gudjohnsson ziccere ellen azonban ő is tehetetlen volt (25-23). Az utolsó két percet Weber hetese indította (25-24), de egy kiállítás, és Viggo Krinstjansson találata eldöntötte a meccset (26-24).

A magyarok ugyan bejuthattak volna a legjobb négy közé, de nem siekrült legyőzni a csoportelsőként már elődöntős, olimpiai címvédő franciákat (32-35).

A magyar csapat most először szerepelhet a kontinenstorna döntő hétvégéjén, amelyen megjavíthatja eddigi legjobbját, az 1998-as hatodik helyezést. Ehhez Szlovéniát kell legyőzni a péntek délután 15 órakot kezdődő helyosztón.

Kézilabda, férfiak, Eb., I. középdöntő, 4. forduló

Izland – Ausztria 26-24 (14-8)

Magyarország – Franciaország 32-35 (18-20)

Horvátország – Németország 30-24 (13-14)

 

A végeredmény:
1. Franciaország 10 pont
2. Németország 7
3. Magyarország 4
4. Ausztria 4
5. Izland 4
6. Horvátország 3

 

A pénteki program, az 5. helyért:
15.00: Magyarország – Szlovénia

 

elődöntő:
17.45: Svédország – Franciaország
20.30: Dánia – Németország

Kapcsolódó
Kézilabda-Eb: éjszaka kellett megoperálni a magyar válogatott kapusát
Palasics Kristóf a körülményekhez képest jól van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik