Sport

Kaizinger Balázs: Itthon kicsit elfogyott körülöttem a levegő

Massimo Argenziano
Massimo Argenziano
A lassan egy évtizede Németországban élő Kaizinger Balázs a lovastusa regionális rangsora alapján kvótát szerzett a 2024-es nyári olimpiai játékokra. Magyarként ez 28 év után először neki sikerült. Ez azonban nem jelent automatikus indulást, úgyhogy egyelőre csak részsikerről beszélhetünk. A külföldi munkavállalás okairól, a Párizsba vezető út nyolc évéről, lováról, a Magyar Lovassport Szövetség szerepvállalásáról és az idei év olimpia szempontjából elvárható, egyben kötelező lépéseiről, illetve a potenciális jövőről faggattuk a kiváló lovastusázót.

Más sportágakban a kvótaszerzés automatikus olimpiai indulási jogot jelent, lovaglásban, azon belül a lovastusában miért nem?

A 2023-as versenyévadban zajlott a pontgyűjtés a kvótaszerzéshez, azonban annak megléte nálunk valóban csak beugró az olimpiához.

Ha nincs kvóta, tutira nincs is indulás, ha van, még lehet.

A párizsi repülőjegynek ugyanis feltétele, hogy hosszútávú versenyen is be kell bizonyítani a ló és a lovas alkalmasságát. Mivel az alapkvóta megszerzése, a pontgyűjtés érdekében 2023-ban csak rövid versenyeken indultam, a biztos olimpiai részvételhez 2024-ben még legalább egyszer teljesítenem kell egyetlen, úgynevezett négycsillagos minősítésű, hosszútávú versenyen a minimum minősülési szintet.

Mit jelent a minimum?

Március 15. és június 26. között 12 négycsillagos versenyt rendeznek Európában, ezek közül azonban több is fedi egymást időben, így valójában négy-öt alkalom nyílik arra, hogy az egyik háromnaposon díjlovaglásban 55 százalék felett – ez maximum 45 hibapontot jelent –, terepen akadályhiba nélkül menjek végig – itt lehet időtúllépés, de végig kell érjek a pályán –, míg díjugratásban 16 hibapontnál nem lehet több a 12 akadályos, 120 centis pályán, azaz maximum négyet verhetek.

Tételezzük fel, sikerül a négycsillagos. Az olimpián mi az álom, a reális cél?

Már az is óriási tettnek számít, hogy a 2022-es, pláne a 2023-as versenyeken stabil tagja lettem a középmezőnynek, sőt olykor odaértem az elejére. Így, ha ott lehetek majd Párizsban, tisztes helytállással szeretném befejezni az olimpiát, amire úgy tekintek, mint egy átlagos hétvégi tartományi versenyre, bár nyilván jóval nagyobb lesz a felhajtás.

Nyolc éve Németországban él és versenyez. Miért nem Magyarországon?

Itthon kicsit elfogyott körülöttem a levegő.

Mit értsünk ezalatt?

A német nyelvterületen a lovassport, a lótenyésztés sokkal magasabb szinten van, mint hazánkban, ezért több és jobb lehetőséget biztosít a megélhetésre annak, aki bevállalja a munkát, és sikerül is beilleszkednie. Németországban bereiterként szerettem volna elhelyezkedni, azaz olyan lovasként, aki más profi versenyzők keze alá lovagolja a lovat. Ehelyett eleinte csináltam mindent, mert itt sincs terülj, terülj asztalkám. Bizonyítanom kellett. Kezdésként Klaus Bockmeyer, a korábbi kiváló ugrólovas, egy ideje inkább már tenyésztő és kereskedő lovait lovagoltam. Arra számított, hogy az egyik fiatal tenyésztése, az akkor négyéves Clover 15 is remek ugróló lesz.

Massimo Argenziano

Éppen akartam kérdezni, hogyan került a nyergébe?

Clover jövő áprilisban lesz 11 éves. Hétévnyi munkám van benne. Klaus ugrólónak szánta, de végül úgy látta, nincs ezen a téren komoly potenciál benne. Viszont olykor kijártam vele terepre is, és mivel itthon is indultam military versenyeken, ilyenkor tesztelgettem, mennyire bevállalós. Ügyes, félelem nélküli lónak tűnt, bár amikor először, még fiatalon kipróbáltuk ebben a szakágban is, nem feltétlenül mutatta azt, amit ma. Aztán egy idő után Klaus válaszút elé állított; vagy hozok rá vevőt, vagy ő adja el. Hittem Cloverben, ezért minden szálat megmozgatva egy szintén Németországban dolgozó magyar ismerősöm segítségével szereztem neki egy másik német tulajdonost, aki vele együtt engem is „megvett” – költöztem, és onnantól neki dolgoztam. 2018-ban, hatéves korában már a német bajnokságon harmadik lettem vele.

Az olimpia az egyetlen verseny, ahol a szabály szerint a ló és lovasa azonos „állampolgárságú” kell legyen a játékok évében. A FEI-adatbázisa szerint Clover 2020. január 29. óta már nem német, hanem magyar. A szövetség hivatalos tájékoztatása szerint Clover 47 600, Classico 70 000 euróba került, és a lovak tulajdonjoga felett a szövetség, illetve a százszázalékos tulajdonában lévő Lovassportért Nonprofit Kft. rendelkezik. Ki javasolta a vételt?

2019-ben, Franciaországban a fiatal lovak világbajnokságán még német lóként végeztem vele a 27. helyen. Abban az évben kerestem meg először a Magyar Lovassport Szövetséget, hogy van ez a ló, akire családtagként tekintek, hiszek benne, és akire már a német szakemberek is azt mondják, hogy lehet belőle valami. Így aztán év végén Lázár Vilmos elnök úr segítségével megvette a szövetség. 2022-ben, felnőtt világbajnokságon már magyar lóként végeztem vele a 61. helyen – 1998 óta nem indult magyar lovastusázó vb-n. A 92 fős mezőny majd a harmada nem tudta befejezni a versenyt, Clovernek sikerült – ez is abban erősít, meg kell legyen idén az a négycsillagos. Mivel egy ló nem ló, hiszen kell egy tartalék is, hogy olykor tehermentesítsük Clovert, a szövetség 2022-ben egy másik lovat, Herr Cooles Classicót is megvásárolta nekem

Egyéb támogatást kapott a szövetségtől?

2021-től a Magyar Lovassport Szövetség olimpiai programjának tagjaként teljes költségtérítést kapok.

Bértartástól kezdve a patkoláson át a gyógyszerekig, a versenyköltségekig mindent állnak. Nekem, az egyszerű lovas srácnak, aki nem üzletel, nem tart edzést, csak lovagol, enélkül elérhetetlen álom lenne az olimpia.

Sajnos 2023 végén lezárult a szövetségi program. Ennek ellenére a kvótának köszönhetően az olimpiáig minden biztosított szerencsére, sőt már dolgozunk azon, hogy 2028-ban akár csapattal is részt vehessünk a Los Angeles-i olimpián.

Tomas Holcbecher

Mennyit ért Clover, amikor elkezdett vele foglalkozni, és mennyit ma?

Amikor Klaus istállójában ott kaparta maga alatt a szalmát ez a saját tenyésztésű fiatal sárga herélt, még nem sokat. Bár a nyolc év munka, pláne, ha közben a versenyeredmények is jönnek, növelik a ló értékét, de négy éve még a szövetség is kockázatot vállalt a vétellel.

Clovernek ma már euróban hat számjegyű összegű értéke lehet, és annak sem az alja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik