Sport

Lecserélték a Magyar Öttusa Szövetség vezérkarát

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Balogh Gábort választották hétfőn elnökké a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) rendkívüli közgyűlésén. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok sportember egyedüli jelölt volt az elnöki posztra, nyolc érvénytelen mellett 57 támogató szavazatot kapott.

Balogh az utolsó pillanatban az árnyékból lépett elő, az elnöki posztra ugyanis korábban a sportág olimpiai, világ és Európa-bajnokai közül Vörös Zsuzsanna, az addigi általános alelnök és Mizsér Attila, az áprilisban kinevezett új főtitkára jelentkezett be nyilvánosan, de végül mindketten visszaléptek a jelöléstől.

A közgyűlésen a tagság a KSI napirendmódosítási javaslatát elfogadva a tisztségviselők visszahívásáról döntött, így teljesen új elnökséget kellett választani.

A Magyar Sport Házába összehívott közgyűlésen a 77 szavazásra jogosult tag közül 65 jelent meg. Az új általános alelnöknek Tóth Zoltánt, alelnöknek Vörös Zsuzsannát és Sárfalvi Pétert választották meg a küldöttek. Balogh programbeszédében az összefogás szükségességéről, külső fenyegetésről és szabálymódosításokról, valamint a barátságos légkör kialakításáról beszélt.

A vitákat oldjuk meg házon belül, a különböző bizottságokban

– mondta arra nézve, hogy a sportágon belül nyugalom lehessen, valamint szóvá tette, hogy az újságcikkekben történő üzengetéseket nem tartja célravezetőnek.

Az elnökválasztásra azért volt szükség, mert Simicskó István október 15-i hatállyal személyes okokra hivatkozva lemondott a posztjáról. Távozása viszont egyáltalán nem előzmény nélküli. 2022. szeptemberében elemző cikkünkben azt írtuk, „ha tótágast állhat, akkor sem történik az a sportágban, amit annak elnökeként szeretne”.

Nem sokkal korábban az öttusázók levélben közölték 59 pontban az addig elhallgatott szakmai és morális problémáikat, mindennapos megfélemlítésről számoltak be, cikkünket követően pedig újabb és újabb levelek landoltak szerkesztőségünkben. Az egyikben a

    • „Véleményüknek hangot adó öttusaedzők” gyűjtötték össze 12+1 pontban szakmai panaszaikat. Ők arra jutottak: a két szövetségi kapitány „tekintélyvesztése a sportolók és edzőkollégák között visszafordíthatatlan”.
    • A másikban azt állítja a „sportágat belülről jól ismerő szerző”, hogy az elmúlt évek alatt jól, és tudatosan felépített diktatórikus rendszernek köszönhetően nincs rend és nyugalom, továbbá a szövetség több esetben alapszabály-ellenesen működik.
    • A harmadikban egy sportszülő pénzügyi visszaélést gyanított, ezért az ügyészséghez fordult. Lapunk megkeresésére a BRFK azt a választ adta, hogy ebben az ügyben a XIV. kerületi rendőrkapitányság hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást. 
    • Amikor Simicskó ezek után megpróbált ésszerű intézkedéseket hozni, változásokat eszközölni, Kállai Ákos női szövetségi kapitány lemondásának elfogadása kapcsán az öttusa elnökségének kétharmada először szembefordult a saját elnökével.
    • Pár hónap látszólagos csönd után alig másfél hónapja a még Simicskó elnök által indított pénzügyi és jogi átvilágítás eredményének ismeretében a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) is ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a XIV. kerületi rendőrkapitányságon. A megbízást teljesítő neves ügyvédi iroda ugyanis az átvilágítása során csalás gyanúját és „adóelkerülésre mutató gyakorlatot” állapított meg.

Balogh Gábor munkája tehát vélhetően ezeknek a folyamatban lévő ügyeknek a kezelésével, megnyugtató lezárásával kezdődik majd, és majd csak azt követhei a „barátságos légkör kialakítása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik