Sport

Feljelentés az öttusázóknál: büntetőjogi következmények is lehetnek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A szövetség átvilágítása költségvetési csalás gyanúját és „adóelkerülésre mutató gyakorlatot” is feltárt.

A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a XIV. kerületi rendőrkapitányságon úgy, hogy mellékleteként csatolta azt a dokumentumot, amely azokat a megállapításokat tartalmazza, amelyeket egy neves ügyvédi iroda a szövetség jogi és pénzügyi átvilágítása során tett – tudta meg a 24.hu.

A BRFK kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a kerületi kapitányság a feljelentést

a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz tette át.

Mit tartalmaz az átvilágítás jelentése, mi állhat a feljelentés mögött?

A sportági szövetséget április 1. óta irányító főtitkár, a sportág olimpiai bajnoka, Mizsér Attila azt követően folyamodott hivatalból a feljelentéshez, hogy kézhez kapta a MÖSZ 2020 és 2023 áprilisa közötti időszakát a jogi és a pénzügyi működés szempontjából vizsgáló írásos jelentést. A vizsgálat hónapokkal ezelőtt indult a szervezet azóta lemondott elnöke, Simicskó István KDNP-frakcióvezető megbízásából.

Czeglédi Zsolt / MTI Mizsér Attila

A lapunk birtokába jutott jelentés legfontosabb megállapításait összegző szövetségi dokumentum szerint a MÖSZ a vizsgált időszak alatt „a számviteli törvénynek és a szövetségnél rendelkezésre álló szabályzatoknak megfelelő könyvelési, dokumentálási, bizonylatolási és megőrzési kötelezettségeket nem vagy csak részben teljesítette”.

A vizsgálat

költségvetési csalás gyanúját és „adóelkerülésre mutató gyakorlatot” is feltárt.

A jelentés azt írja, a „szövetség számos munkavállalója rendelkezett a rendes munkaviszonya mellett megbízási szerződéssel”, és éves szinten 8–10 millió forintot fizettek ki úgy, hogy „megkérdőjelezhető a valós munkavégzés”. Ez a gyakorlat „a közterhek jogellenes csökkentésére irányulhatott”.

A szóban forgó pénzügyi évek beszámolóit ennek ellenére minden esetben rendben találta és elfogadta a MÖSZ Péntek Gábor által vezetett felügyelőbizottsága.

Már idei az a honlapunk által korábban bemutatott ügy, miszerint a szövetség által az Alba Volán SC öttusa szakosztályának bérbe adott hat, állami támogatásból vásárolt ló „lebetegedett”, ezt követően támogatói hozzájárulás és elnökségi határozat nélkül az alelnök, Vörös Zsuzsa – aki egyben az Alba Volán szakosztály-igazgatója – és a korábbi főtitkár, Gallai István aláírásaival néhány hónap elteltével a piaci ár töredékén értékesítették őket, a hátasok pedig ezután megtáltosodtak. Ennek kapcsán szabálytalan és jogellenes vagyongazdálkodást állapított meg az iroda.

A vizsgálat szerint a támogatói hozzájárulás és az elnökség tudta nélküli sportlóeladások okán

10–30 millió forint közöttire becsült anyagi hátrány keletkezett a szövetségnél.

Az ügyvédi iroda egy esetleges adóellenőrzés után a MÖSZ-re nézve összességében olyan hátrányos következményeket prognosztizál, mint

  • az elmaradt adóelőlegek és járulékok teljes összegének visszafizetése szankciós jellegű terhekkel növelve, hiszen az adóhatóság bizonyítottság esetén további késedelmi pótlékot, önellenőrzési pótlékot, adóbírságot, illetve mulasztási bírságot szabhat ki.
  • A közbeszerzési hatóság kizárhatja a MÖSZ-t a beszerzési eljárásokból.
  • „A költségvetést károsító, illetve a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmények közé sorolandó gyakorlatok, nevezetesen költségvetési csalás, költségvetési csaláshoz kapcsolódó felügyeleti vagy ellenőrzési kötelezettség elmulasztása, számvitel rendjének megsértése” okán büntetőjogi következmények is lehetnek.
Kapcsolódó
A „tüdőbajos” öttusalovak mintha hirtelen megtáltosodtak volna: van, amelyiket már hússzoros értéken árulják
Példamese rajzolódik ki a zavaros időket élő sikersportágunkban arról, hogyan kerül az állami támogatásból vásárolt szövetségi vagyon piaci ár alatt magánkézbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik