Sport

Hűtlen kezelés miatt zajlik rendőrségi nyomozás a magyar öttusázóknál

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A 24.hu információi szerint a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára és az egyik tagszervezet korábbi vezetője ellen tettek ügyészségi feljelentést, ennek nyomán indult nyomozás.

Nem elég, hogy az öttusa változása, a lovaglás 2024-től történő eltörlése miatt szakmai téren egy éve áll a bál, a honi pentatlonisták saját maguk is tetézik a bajt. Az amúgy sikeres világbajnokság után ünneplés helyett Tibolya Péter fakadt ki Kállai Ákosra, a női szövetségi kapitányra, majd az UTE-szakosztályvezető megszólalását követően egy nappal a jelenlegi legjobb női versenyző, az alexandriai vb egyéni második helyezettje, Gulyás Michelle tette meg ugyanezt.

Arra, hogy a sportvezető és a sportoló nyilatkozatával nem újkeletű, hanem évek óta eltakart problémahalmazra hívta fel a figyelmet, egy lapunk birtokába került, öttusázók által írt levél is megerősítette, melyben a versenyzők 59 pontban foglalták össze panaszaikat a Magyar Öttusa Szövetséggel (MÖSZ) és a szövetségi kapitányokkal szemben, ám azokra választ a mai napig nem kaptak.

Kapcsolódó
„Miért jutottunk arra a szintre, hogy a megfélemlítés mindennapos dolog?”
Áll a bál az egyik legeredményesebb olimpiai sportágunkban.

Szerkesztőségünk további leveleket is kapott. A „Véleményüknek hangot adó öttusa edzők” 12+1 pontban gyűjtötték össze szakmai panaszaikat, végül azt állítják, a két szövetségi kapitány „tekintélyvesztése a sportolók és edző kollégák között visszafordíthatatlan”. Egy másik levélben azt állítja a „sportágat belülről jól ismerő” szerző, hogy az elmúlt évek alatt tudatosan felépített diktatórikus rendszer következtében nincs rend és nyugalom, továbbá a szövetség több esetben alapszabály-ellenesen működik.

A legújabb ügy, ami már szintén évek óta zajlik

Mindezek után lapunk arról szerzett tudomást, hogy egy fiatal öttusázó édesapja 2021 februárjában csalás, hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás, illetve fenyegetés gyanújával feljelentést tett a XIV., illetve XVI. kerületi ügyészségnél egy szövetségi alkalmazott, az egyik klub vezetője, továbbá ismeretlen tettesek ellen.

Az ügy azóta az ügyészségtől a rendőrséghez került, kérdésünkre a BRFK sajtóosztálya azt felelte:

Az ön által említett ügyben a BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitánysága hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A 24.hu megkereste a feljelentésben nevesített Gallai Istvánt, a szövetség főtitkárát, valamint a szintén megnevezett klubvezetőt, Burcsa Szabolcsot. Megkérdeztük tőlük:

  • tudnak-e a feljelentésről,
  • arról, hogy nyomozási szakaszba került az ügy,
  • illetve hogyan kommentálják a vádakat?

Gallai érdeklődésünkre Gyalog Balázshoz, a szövetség jogászához irányított, aki elmondta,

az apa bejelentése nyomán tudunk a feljelentésről. Arról viszont nincs tudomásunk, hogy hivatalos nyomozás lenne folyamatban. Az öttusa-szövetség vagy bármely tisztségviselője semmilyen módon ebben a nyomozati eljárásban nem érintett sem gyanúsítottként, sem tanúként. A MÖSZ a jogszabályoknak megfelelően, azok betartásával működik, és áll elébe bármilyen vizsgálatnak.

Burcsa Szabolcs, a Trion SC vezetője megkeresésünkre azt felelte:

Az egyesület tud a feljelentésről. Arról, hogy nyomozási szakaszba került az ügy, nincs tudomásunk. Az apa feljelentése nem gátol a munkánkban, eddig is, és ezután is mindent a szabályoknak megfelelően végzünk. Az apuka ellen becsületsértés címén megtettük a megfelelő jogi lépéseket.

Tóth Gábor a saját negatív tapasztalatai miatt ment utána egy-két általa furcsának vélt dolognak. A jelenleg 17 éves, azaz még kiskorú lánya a Trion SC-ben öttusázott 2016 májusa és 2018 augusztusa között. 2016-tól 2022-ig a MÖSZ minden évben 466–580 millió forint kiemelt sportágfejlesztési támogatást kapott az államtól, melyből a szövetség tízmilliós nagyságrendű egyesületi támogatást utalt tovább a Trion SC-nek ezen időszak alatt. Ennek ellenére az apuka állítja,

  • lányuk a bő kétéves klubtagsága alatt a sportolásához szükséges minden edzését és eszközigényét a család finanszírozta,
  • a klubtól egy melegítő alsót és egy felsőt, két pólót, valamint egy rövidnadrágot kaptak csupán, amit távozásukkor, 2018 szeptemberében maradéktalanul leadtak a MÖSZ-nek – erről jegyzőkönyv is készült.

„Ez még nem is lett volna baj” – mondta a 24.hu-nak Tóth Gábor, aki azt követően kezdett utánanézni a Trion SC elszámolásainak, hogy nem jó szájízzel váltak el egymástól. Ezért adatigényléssel kikérte a MÖSZ 2017-es elszámolását a kiemelt sportágfejlesztési támogatásról, melyben számára meglepő dolgokat talált. Például azt, hogy gyermeke neve és aláírása „45 alkalommal szerepel mint kedvezményezett különböző eszköz- és szolgáltatás-igénybevételt igazoló dokumentumokon úgy, hogy állítása szerint a valóságban egyet sem írt alá”.

A többek között

  • a BVSC vívószakosztály a Trion SC számára kiállított számláihoz mellékelt „átadás-átvételi igazolásokon” is szerepel a gyermek neve és hamisított aláírása, miközben a szülők a BVSC-nek fizettek tagdíjat az edzéslehetőségért. Ráadásul olyan keltezésű számlákat igazol a Trion SC, amikor a versenyző még nem is vett részt a BVSC vívóedzésein.
  • A Czink Lovasfarm Kft. által a Trion SC-nek kiállított számlák esetében is gyermekük van feltüntetve mint kedvezményezett és mint aláíró, holott a 30–40 lovasedzés alkalmanként 4000 forintos díját a szülők szintén saját zsebből fizették, ahogy a 2017, illetve 2018 nyarán megtartott két lovastábor 30 ezer forint/hét díját is ők fizették meg – avagy lányuk a gyömrői lovardában soha nem vett részt a Trion SC által finanszírozott edzésen.

Mint Tóth elmondta, szülőként dühös lett, úgy érezte, hogy átverték, ezért tovább kutatott.

További adatigénylések, illetve nyilvános adatbázisok segítségével olyan információhoz jutott, hogy a feljelentésében azt írja, „alapos okom van feltételezni, hogy gazdasági visszaélések történtek” a MÖSZ által a Performance Now Kft.-vel, illetve az EGLOBO Kft.-vel egyaránt 2019-ben kötött szerződésekkel kapcsolatban. A feljelentésből idézünk: „Az Opten adatbázisa szerint mindkét céget Burcsa Szabolcs, a Trion SC klubvezetője alapította, majd nem sokkal később a Performance Now Kft.-t átruházta Széll József Zsoltnénak, aki továbbadta bizonyos Laurentiu Luciannak, míg az EGLOBO Kft. rövid időn belül Pegán Róbert, majd Széll József Zsolt nevére került.

A Performance Now Kft. és a Magyar Öttusa Szövetség között létrejött szerződésnek az az érdekessége, hogy 2019. január 4-én írták alá, 2019. január 7. és 2019. december 31. közötti határozott időszakra szól, ugyanakkor

  • az Opten adatbázisa szerint a kft.-t Burcsa csak két hónappal később, 2019. március 13-án alapította,
  • a cégbíróság is csak 2019. március 18-án jegyezte be,
  • és a bankszámláját is csak 2019. március 21-én nyitotta meg a Magnet Banknál.
  • A Performance Now Kft. hiába ment keresztül több tulajdonosváltáson, a banki történetében értesítési címként végig Burcsa Szabolcs személyes levelezési címe van megadva.”

A történethez tartozik, hogy az egyik, 2019. július 1-jén kelt EGLOBO-szerződés aláírása után néhány hónappal a kft.-vel szemben a cégbíróság hivatalból indított törvényességi felügyeleti eljárást, majd a céget eltiltotta a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánította, és elrendelte a kényszertörlési eljárás elindítását.

Burcsa Szabolcs érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy miután Tóth apuka az általa kinyomozott furcsaságok birtokában ügyészségi feljelentést tett, majd idén júliusban a MÖSZ felügyelőbizottságához fordult, az eljárás lezárásáig lemondott a Trion SC-ben betöltött vezető tisztségéről, és a MÖSZ szakmai bizottságából is kilépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik