Sport

Átnéztek Dr. Simicskó István akaratán, az öttusa elnökségének kétharmada szembefordult vezetőjével

pentathlon.hu
pentathlon.hu

A telex.hu arról számolt be, hogy a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöksége szerda esti ülésén 6:3 arányban arról határozott, hogy bár Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya versenyzői nyomásra korábban felajánlotta lemondását, ám a 12 tagú elnökség nem fogadja el azt. A szövetség honlapján megjelent közlemény úgy fogalmaz, „A 2022.12.14-i elnökségi ülését a szövetség elnöke Dr. Simicskó István vezette, és a több mint négyórás tárgyalás alatt a Vizsgáló Bizottság ismertette szakértői véleményét, majd titkos szavazás során a szövetség elnöksége döntött a kapitány sorsáról.

A döntést követően, a Sportolói Bizottság elnöke Gyurka Márk Manó a versenyzők képviseletében bizalmatlansági indítványt nyújtott be a szövetség elnökének, miszerint vizsgálják felül az ítéletet. Ennek kapcsán a Sportolói Bizottság ígéretet kapott arra, hogy a beadott dokumentum részletes tartalmi áttekintését követően tud a közeljövőben az elnökség érdemi visszajelzést adni számukra.

Úgy tudjuk, a titkos szavazást megelőzően Simicskó kifejezetten pragmatikus szempontból éppen ellenkező irányba terelte volna az elnökséget. Az elnökségi ülésen kizárólag a kialakult helyzet miatt éppen amellett érvelt, hogy Kállai lemondását el kell fogadni, mert elfogadhatatlan, és tarthatatlan, és a jövőben újabb problémák forrása lesz az, hogy az augusztusi vb után

több tucat versenyző, a honi öttusázók bő nyolcvan százaléka hosszú levélben kérdőjelezte meg a válogatottnál folyó munka hiányosságait, szakmaiságát, a szövetségi kapitány erkölcsi, morális gyakorlatát.

E versenyzői levél, majd az azt követő médiamegnyilvánulások nyomására indított belső vizsgálatot a szövetség augusztus végén.

A szerdai elnökségi ülésen nem történt más, mint amit elemző írásunkban szeptember elején már levezettünk: Simicskó István tótágast állhat, akkor sem történik az a magyar öttusában, amit szeretne, amint a sportágat évek óta irányító erőtengely érdeke úgy kívánja, az elnök szándékán átnéznek.

Az öttusában ennek okán „elnököket esznek reggelire”, amint mást szeretne, leszavazzák. Így aztán nem csoda, hogy forró szék az öttusa elnöki: a 2009 óta eltelt 13 évben Egyed Géza, Szabó Lajos, Dr. Réczei Géza, Bretz Gyula után Simicskó éppen az ötödik elnöke a sportágnak.  A korábbi sportszakállamtitkárt, honvédelmi minisztert, jelenleg a KDNP országgyűlési frakcióvezetőjét 2022 májusában választották meg a Magyar Öttusa Szövetség elnökének. Alig fél év alatt eljutott odáig, hogy keresztülnézzenek az akaratán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik