Élő Sport

Érthetetlen összeomlást produkált a női kéziválogatott a vb-rangadón

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar női kézilabda-válogatott 24-18-ra kikapott Montenegrótól az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, hétfőn Helsingborgban, így két pontot visz magával a középdöntőbe.

A nyitókörben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese Paraguayt (35-12), majd a második fordulóban Kamerunt (39-20) is fölényesen múlta felül.

A csoportsorsolás óta tudni lehetett, hogy az elsőség szempontjából döntő lesz ez a találkozó, és ami még fontosabb, a jó eséllyel olimpiai selejtezőtornán való részvételt érő nyolc közé kerüléshez kulcsfontosságú a középdöntőbe vitt pontok miatt.

A balkániak is magabiztosan verték afrikai és dél-amerikai ellenfelüket, ugyanakkor némileg spórolósan, kisebb gólkülönbséggel.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal a kapus Bukovszky Anna, illetve a jobbátlövő Albek Anna maradt ki. A bemelegítésnél a magyar játékosok többségén a koncentráció látszott, idővel aztán egyre többek arcán jelent meg felszabadult mosoly.

A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes, ám több akkori kulcsjátékosát nélkülöző montenegrói együttes a várakozásoknak megfelelően kőkemény védekezéssel kezdett, ugyanez volt elmondható a magyar falról is, amely az előzetes tervek alapján a beálló hatástalanítására összpontosított. A hatékony védelmek nyomán kevés gól volt az első percekben, tíz perc elteltével 3-2-re vezetett Montenegró. A kapuban Böde-Bíró Blanka több fontos védést is bemutatott, akárcsak az ellenfél hálóőre.

Mindkét fél igyekezett főként a szélsői révén megbontani a rivális védelmét ebben a periódusban, a belső posztokon cserékkel frissített a magyar válogatott, így ott is át-áttörte a montenegrói védelmet, a fonalat elkapó Böde-Bíró hárításainak is köszönhetően pedig háromgólos előnnyel vonulhatott a pihenőre, írja az MTI.

A fordulás után Marta Batinovic elkapta a fonalat a montenegrói kapuban, több ziccert is megfogva ötvenszázalékosra javította védési mutatóját, erre alapozva egyenlített, majd a vezetést is visszavette a balkáni gárda (11-12), amely a korábbiaknál hatékonyabban játszotta be beállóba a labdát.

Montenegró 6-0-s sorozatot produkált, mígnem Vámos Petra 13 perces gólcsendet zárt le.

Batinovic ihletett formában védett, elbizonytalanítva a magyar lövőket, nyolc perccel a végső dudaszó előtt ötgólos montenegrói előny állt az eredményjelzőn (14-19). A hajrában közeledni nem sikerült, sőt növelte előnyét a magyar védelmet egyre többször átjátszó Montenegró, amely a második félidei teljesítményének köszönhetően hat góllal felülkerekedett.

A mérkőzés legjobbja a 16 védést bemutató Batinovic lett. Dijana Mugosa nyolc, Tatjana Brnovic hét gólt lőtt.

A magyar válogatott így két ponttal jutott a göteborgi középdöntőbe, ahol Svédország és Horvátország együttese már biztosan ellenfél lesz, a harmadik rivális pedig Szenegál és Kína csapata közül kerül ki. A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe.

Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája, vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Montenegró mellett a francia, a holland és a német női kézilabda-válogatott is csoportelsőként jutott tovább.

A csoportkör utolsó fordulójában, hétfőn az olimpiai címvédő, és jövőre házigazda franciák 31-27-re nyertek Szlovénia ellen. A Győr irányítója, Estelle Nze Minko négy lövésből egy góllal járult hozzá a sikerhez. Klubtársa, a szlovén Ana Gros 11-ből ötször talált be.

A hollandok 13 gólos különbséggel nyertek Csehország ellen. A Győr beállósa, Yvette Broch négy lövésből két gólt szerzett, a Ferencváros jobbszélsője, Angela Malestein ötből kétszer volt eredményes. A németek a vártnál is fölényesebben, 33-17-re verték Lengyelországot. A Ferencváros balátlövője, Emily Bölk nyolc kísérletből két gólt szerzett.

Női kézilabda-világbajnokság, B csoport, 3. forduló:

Magyarország – Montenegró 18-24 (10-7)
Helsinborg, Helsinborg Arena, 1056 néző
v.: Madsen, Hansen (dánok)
Magyarország: Böde-Bíró – Győri-Lukács 3, Klujber 2, Vámos 3, Bordás, Kuczora 1, Szöllősi-Schatzl 1. cserék: Papp 3, Simon 2, Pásztor 1, Debreczeni-Klivinyi, Füzi-Tóvizi, Töpfner, Márton, Szemerey, Juhász 2
lövések/gólok: 42/18, illetve 41/24
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 5/5
kiállítások: 8, illetve 8 perc

 

A csoport másik hétfői meccsén:
Kamerun – Paraguay 26-23 (12-12)

 

A csoport végeredménye: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Kamerun 2, 4. Paraguay 0

 

D csoport (Stavanger):
Franciaország – Szlovénia 31-27 (17-15)
Angola – Izland 26-26 (15-14)

 

A végeredmény: 1. Franciaország 6 pont, 2. Szlovénia 4, 3. Angola 1 (79-86), 4. Izland 1 (72-87)

 

F csoport (Herning):
Németország – Lengyelország 33-17 (19-10)
Japán – Irán 42-10 (20-3)

 

A végeredmény: 1. Németország 6 pont, 2. Lengyelország 4, 3. Japán 2, 4. Irán 0

 

H csoport (Frederikshavn):
Hollandia – Csehország 33-20 (14-8)
Argentína – Kongó 31-26 (14-15)

 

A végeredmény: 1. Hollandia 6 pont, 2. Csehország 4, 3. Argentína 2, 4. Kongó 0

A csoportok első három-három helyezettje jutott a középdöntőbe, ahová magukkal viszik az egymás elleni eredményeket. A negyedikként záró csapat az alsóházi rájátszásban folytatja szereplését az Elnök Kupáért.

Vállalható első félidő után csúnya második és vereség Montenegró ellen

Két kötelező győzelemmel hangolt a magyar női kézilabda-válogatott az első igazán fontos feladatra a világbajnokságon, a Montenegró elleni csoportragadóra.

Amelynek az első félideje döcögösen indult, majd összekapta magát a magyar csapat, és a félidőben 10-7-re vezetett.

A második felvonás aztán szörnyen sikerült magyar szempontból, egy gyors gól után 13 percen keresztül gólképtelen volt a csapat, míg Montenegró az extrát nyújtó kapus, Batinovic, valamint a heteseket és a ziccereket értékesítő Mugosa, Brnovic páros vezérletével átgázolt a magyarokon.

A 24-18-as vereség azt jelenti, hogy a magyar csapat 2, Montenegró 4 pontot visz magáva a középdöntőbe.

Vége!

Juhász vitte végig a saját akcióját, de ez csak kozmetikázás. Újabb gól már nem esett, 24-18-ra nyert Montenegró. Így a magyar csapat két pontot visz magával a középdöntőbe.

17-24

Batinovic emberfelettit nyújt a második félidőben, igaz, tettünk is róla, hogy elkapja a fonalat.

17-24

Mugosa megmutatja, hogy akcióból is megy neki, Márton pattintása viszont a lécen landolt. Brnovic újabb gólja, ez így nagyon csúnya.

17-22

Pletikosic játszi könnyedséggel szerzett gólt, Papp viszont a ziccert is kihagyta. Ez a különbség a második félidőben.

17-21

Grbic emberhátrányból is bevette Böde-Bíró kapuját. Pásztor szépített, de még négy a hátrány.

16-20

Juhász góljára másodpercek alatt válaszolt Brnovic. Popovic taglózta le Juhászot, kapott egy kétperces kiállítást. Győri-Lukács szépített.

14-19

Papp felment, lőtt, a blokk beleért, Batinovicnak így nem volt nehéz dolga. Grbic szétlőtte a jobb felsőt.

14-18

Pavicevic a balszélről lőtte a 18. góljukat. Kezd elúszni a hajó. Golovin kapitány időt kért.

14-17

Mugosa az ötödik hetesét is gólra váltotta, nálunk Simon kidobta a labdát Márton háta mögé. Kár érte.

14-16

Batinovic kivédi a szemünket a második félidőben, most épp Márton lövését fogta. Ők is rontottak egyet, kaptunk egy újabb esélyt. Papp lépett be szépen, be is lőtte.

13-16

Grbic felugrás nélkül vette be Böde-Bíró kapuját, tőlünk viszont elvették a labdát Simon lépéshibája miatt.

13-15

Mugosa nem tud hibázni hetesből, Simon gyorsan válaszolt, így kettő megint a hátrányunk.

12-14

Vámos szép egyéni alakítás végén lőtt gólt, 11 perces gólcsend után szereztünk újra gólt!

11-14

Na, Böde-Bíró védett egyet, hátha ez hozza meg a fordulatot. Nem hozta, Klujber belement az ellenfélbe.

11-14

Bordás rántotta le Brnovicot, hetes nekik, kiállítás nálunk. Mugosa bedobta Szemereynek.

11-13

Böde-Bíró előbb még fogott egy ziccert Brnovic ellen, de a beállós gyorsan javított. Mi ismét elszórtunk egy labdát, már ismét Montengró vezet. Brnovic megint, már kettő oda.

11-11

Pletikosic egyenlített, hat perce nem lőttünk gólt.

11-10

Brnovic ott maradt üresen, belőtte, már csak egy a különbség. Batinovic tényleg belejött, Klujber ziccerét is védte.

11-9

Mugosa értékesített egy hetest, ez volt a negyedik gólja a meccsen. Hiába jött vissza Győri-Lukács a szélre, rajta is kifogott Batinovic, aki elkapta a fonalat sajnos.

11-8

Montenegró a kapust lehozva támadott emberhátrányban, de egy technikai hiba miatt elvették tőlük a labdát. Sajnos emberelőnyben továbbra sem vagyuk hatékonyak, Töpfner a jobbszélről a kapust találta el.

11-8

Kuczora végre megtörte a jeget, visszaállította a háromgólos különbséget. Aztán a montenegróiak elcserélték magukat, így most tőlük ment ki egy ember két percre.

Folytatjuk!

Montenegró kezdte a második félidőt – góllal, Pletikosic szépített. Emberhátrányban kezdtük a félidőt.

Jobban lövünk, és a kapusunk is jobb egyelőre

A magyar csapat lövéseinek közel a feléből gól lett (48 százalékos hatékonyság), Montenegró 37 százalékkal lőtt. Böde-Bíró Blanka sokat tett hozzá eddig a magyar vezetéshez, 46 százalékot produkált az első felvonásban, a montenegrói kapus a lövéseink harmadát fogta meg.

Olvasói sztorik