Sport

Gyorsan kipipálta a kötelezőt a magyar női kéziválogatott, jöhet a csoportrangadó

A magyar női kézilabda-válogatott biztosította helyét a középdöntőben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon azzal, hogy 39-20-ra legyőzte Kamerunt szombaton a csoportkör második fordulójában, Helsingborgban.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal az első fordulóban egyaránt kisebb sérülést begyűjtő szélsők, Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta maradtak ki. A csapat pontatlan támadásokkal kezdte a mérkőzést, ez az első gólt szerző, sárga-pirosban pályára lépő afrikaiakra is igaz volt. Vámos Petra belesérült az első magyar találatba, ám le tudott sétálni a pályáról, a vezetést pedig átvette a magyar válogatott, de a mindkét részről sok hibával tarkított játék nyomán csak lassan tudta növelni előnyét. A kapuban kezdő Szemerey Zsófia bravúrt tudott bemutatni, stabilabbá vált a védekezés, miközben elöl többen is belendültek és jól találták meg a réseket a kameruni falon.

A 16. percben egy ötgólos magyar sorozat nyomán 10-3-nál időt kért Kamerun, amelynek egyik stábtagja a csapatok részére fenntartott lelátón olyannyira összhangban volt az eseményekkel, hogy sokszor oldalazva ugrált vagy éppen sprintelt a széksorok között, máskor pedig felemelt kezekkel védekezett együtt övéivel.

A megszakítás nem változtatott igazán a játék képén, egyre több magyar került fel a gólszerzők közé, betalált a többi között a 22. születésnapját éppen szombaton ünneplő Albek Anna is, és Vámos is vissza tudott térni rövid pihenő után a pályára.

A 21. percben 14-4-nél alakult ki először tízgólos különbség, ezt követően viszont negyven másodpercet kettős emberhátrányban kellett – sikerrel – átvészelni. A játékrész hajrájára időt kért Golovin Vlagyimir, együttese azonban a szünetig már nem tudta megtoldani előnyét. Az első félidőben Szemerey ötven százalékos hatékonysággal védett.

A fordulás után is az afrikaiaké volt az első gól és a játékrész első percei is, több magyar támadás rossz passzon vagy elejtett labdát zárult idő előtt. Néhány perc után ismét üzemi hőfokra melegedett a válogatott a két nappal korábbihoz képest kétszeresére duzzadt, mintegy 40 fős magyar szurkolótábor nagy örömére, Szöllősi-Schatzl Nadine átadása után Bordás Réka a mérkőzés leglátványosabb akcióját zárta eredményesen.

A másik oldalon is magas minőségű volt a szélsőjáték, Töpfner Alexandra is szállította a gólokat, akárcsak Klujber Katrin, a második félidő derekán 29-15-nél kért időt Kamerun. Az utolsó tíz percen belül érkezett a kapuba az első vb-meccsén szereplő Bukovszky Anna, védeni is tudott nem sokkal később. Az utolsó percekre csupán két kérdés maradt: meglesz-e a húszgólos különbség és sikerül-e valamennyi pályára lépő magyar mezőnyjátékosnak betalálnia, végül egyik sem sikerült, ám aligha kell bánkódnia emiatt a magyar válogatottnak. A meccs legjobbja Klujber lett, Albeket pedig énekkel köszöntötték a szurkolók.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesének sikeréhez – a mezőny legjobbjának megválasztott – Klujber Katrin hét, Szöllősi-Schatzl Nadine hat, míg Töpfner Alexandra öt góllal, Szemerey Zsófia pedig 11 védéssel járult hozzá.

Kézilabda, női vb, B csoport, 2. forduló

Magyarország – Kamerun 39-20 (18-8)
Helsingborg, 589 néző
v.: Budzak, Zahradnik (szlovákok)
Magyarország: Szemerey – Töpfner 5, Klujber 7, Vámos 1, Bordás 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 6, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 3, Albek 4, Juhász 2, Pásztor 1, Füzi-Tóvizi 4, Simon 2, Bukovszky

 

Montenegró – Paraguay 41-26 (17-15)

 

Az állás:
1. (és továbbjutott) Magyarország 4 pont (74-32)
2. (és továbbjutott) Montenegró 4 (66-37)
3. Kamerun 0 (31-64)
4. Paraguay 0 (38-76)

A csoport másik mérkőzésén Montenegró 41-26-ra legyőzte Paraguayt, pedig előre nem várt forgatókönyvvel indult az összecsapás. Az első három gólt Paraguay szerezte, a hetedik perc végén 5-1-es dél-amerikai előnynél kénytelen volt időt kérni a montenegrói szakvezető, Bojana Popovic. Negyedóra kellett az ébredéshez az európai gárdának, egy nyolcgólos sorozat alatt előbb egyenlített (7-7), majd a vezetést átvéve el is tudott húzni fáradni látszó ellenfelétől (12-7).

Ennél nagyobb előnyt azonban nem tudott kialakítani a változatlanul sok hibával kézilabdázó Montenegró, az egyértelműen alacsonyabb játékerőt képviselő Paraguay pedig időnként meglepően technikás megoldásokat bevetve két találatra zárkózott a szünetre.

A fordulás után is döcögött a montenegrói gépezet, mégis visszaállította ötgólos előnyét (23-18), miután ellenfele nem tudott élni kínálkozó lehetőségeivel. Mintegy tíz perc pörgött le a második félidőből, amikor tovább nőtt a különbség, amely a 47. percre lett tíztalálatos (30-20). Hosszú ideig maradt ekörül a montenegrói előny, a hajrát ismét megnyomta a balkáni válogatott, amely végül a vártnál nehezebben, de 15 góllal magabiztosan gyűjtötte be a két pontot.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Popovic elismerte: a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes kerethez képest tapasztalt játékosok hiányoznak együtteséből, ugyanakkor a fiataloknak volt lehetőségük két mérkőzésen tapasztalniuk a világbajnokság hangulatát. Ebben a két fordulóban fel tudtak készülni a magyar válogatott elleni, hétfői összecsapásra. Mint elmondta, Golovin kapitány csapata kiváló alakulat kitűnő játékosokkal, akik remekül lőnek távolról.

További eredmények

D csoport
Franciaország – Izland 31-22 (20-10)
Szlovénia – Angola 30-24 (14-11)

 

Az állás:
1. (és továbbjutott) Szlovénia 4 pont (60-48)
2. (és továbbjutott) Franciaország 4 (61-51)
3. Angola 0 (53-60)
4. Izland 0 (46-61)

 

F csoport
Lengyelország – Japán 32-30 (15-15)
Németország – Irán 45-22 (25-12)

 

Az állás:
1. (és továbbjutott) Németország 4 pont (76-52)
2. (és továbbjutott) Lengyelország 4 (67-45)
3. Japán 0 (60-63)
4. Irán 0 (37-80)

 

H csoport
Hollandia – Kongó 40-20 (20-9)
Csehország – Argentína 31-22 (16-10)

 

Az állás:
1. (és továbbjutott) Hollandia 4 pont (81-46)
2. (és továbbjutott) Csehország 4 (63-44)
3. Argentína 0 (48-72)
4. Kongó 0 (42-72)

 

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

(MTI)

Kapcsolódó
Megmagyarázhatatlan görcs és rémálom – mindenkit sokkolt a horvát női kéziválogatott
A legjobb játékosa nélkül is jobban kézilabdázott Afrika negyedik legjobb csapata, Szenegál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik