Sport

Kézi-vb: hátba szúrta a szenegáli női válogatottat az IHF

BJORN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP
BJORN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP
Miközben a kézilabdavilág a szenegáli csodán álmélkodik, azt kevesen tudják, hogy horvátok elleni 22-22-es világbajnoki döntetlen még az elképzeltnél is sokkal nagyobb bravúrnak számít. A csapat két kulcsemberét ugyanis a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) egyszerűen nem engedte pályára lépni a vb nyitómérkőzésén.

Ahogy arról a 24.hu is beszámolt, váratlan húzással egy klasszis átlövővel akart erősíteni a szenegáli női kézilabda-válogatott, amely megállapodott a Siófok egykori, a besztercei CS Gloria Bistrita-Nasaud jelenlegi játékosával, Gnonsiane Niomblával, aki 2017-ben világ-, míg 2018-ban Európa-bajnok lett a franciákkal.

A 33 éves balátlövő mellett a két évvel fiatalabb Dounia Abdourahim is így döntött még tavasszal, ő ugyancsak lehúzott egy szezont 2022-23-ban Siófokon.

Két kézis játszott is a felkészülés során, azonban meglepetésre a horvátok elleni meccsen hiányoztak a benevezett keretből. A Handbollskanalen információi szerint a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) úgy döntött, hogy megakadályozza a szereplésüket.

Hogy mi lehetett az oka, azt nem tudni. Mindkét játékos korábban szerepelt a francia válogatottban, Niombla legutóbb 2019-ben, Abdourahim pedig 2013-ban játszott hazája színeiben.

Bár az IHF eredetileg rábólintott a váltásra, állítólag a vezetés most újraértékelt mindent, és úgy ítélte meg, Szenegál nem számít az IHF feltörekvő nemzetei közé, így nem honosíthat új játékost. Állítólag erről értesítette is az afrikaiakat…

Hogy pontosan mi történt, talán egyszer kiderül.

Kapcsolódó
Megmagyarázhatatlan görcs és rémálom – mindenkit sokkolt a horvát női kéziválogatott
A legjobb játékosa nélkül is jobban kézilabdázott Afrika negyedik legjobb csapata, Szenegál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik