Sport

Sebestyén Júlia ügyét a BRFK feljelentésként értékeli

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) nemrég közleményt adott ki, amelyből az derült ki, hogy az Elsőfokú Etikai és Fegyelmi Bizottsága (EFB) megszüntette a fegyelmi eljárást Sebestyén Júlia ügyében. A MOKSZ egyúttal „bejelentést tett a gyermekvédelmi ügyekben kizárólagos hatáskörrel és illetékességgel rendelkező gyermekvédelmi hatóságnál és a rendőrségnél az ügy teljes körű kivizsgálása céljából”, és mindkét hatóságnak csatolta az ügy teljes iratanyagát.

Honlapunk megpróbálta megtudni a szövetségtől,

  • hogy hol, melyik rendőrkapitányságon tettek feljelentést, és hol tart az ügy,
  • illetve, ha nem feljelentés történt, akkor milyen címen, milyen indokkal fordultak a rendőrséghez.

A MOKSZ válaszában nem adott a kérdéseinkre teljes körű felvilágosítást, pusztán azt nyomatékosította:

„A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

nem feljelentést, hanem bejelentést tett!

Honlapunk ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) is megkereste annak tisztázása érdekében, hogy a MOKSZ részéről érkezett-e bármilyen formában is bejelentés gyermekvédelmi üggyel, gyermekbántalmazással kapcsolatban.

A BRFK-ra érkezett bejelentés, amelyet feljelentésként értékeltünk. Ez alapján 2023. október 31-én kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt rendeltünk el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Eddig nem hallgattunk ki gyanúsítottat.

– olvasható a válaszban.

Honlapunk sportági körökből úgy értesült, hogy kihallgatások ugyan még nem történtek, de egyes tanúknak a BRFK Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztálya már küldött idézést.

Előzmények:

Lassan egy éve cikkezünk arról, hogy a korábbi Európa-bajnok műkorcsolyázót több szülő is bepanaszolta a szövetségnél szakmai módszerei és emberi magatartása miatt.

A szülők rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számolnak be. Sebestyén Júlia tagadta az ellene felhozott vádakat, ugyanakkor tény, az elmúlt években több versenyzője is elhagyta.

Miközben a MOKSZ-szabályzat 5. §-ának 2. bekezdése kimondja, hogy már a gyermekbántalmazás-gyanú felvetődése esetén is azonnal fegyelmi eljárást kell indítania a szövetségnek, a vezetők ahelyett, hogy ezt megtették volna, hosszú heteken, hónapokon keresztül próbálták agyonhallgatni a történteket, majd miután a szövetség vezetése rászánta magát, május 3-án, pontosan egy nappal a fegyelmi eljárás május 4-i megindítása előtt, lecserélte a 2017 óta használt fegyelmi szabályzatát egy újra, amelyben az addig hároméves elévülési időt egy évre módosította.

Így jelen állás szerint a műkorcsolyában

nem indítható fegyelmi eljárás, ha a fegyelmi vétség elkövetése óta — függetlenül a tudomásra jutás időpontjától — több mint egy év eltelt.

A szövetség végül e új szabályzat szövegének köszönhetően bújt ki az egyre kényesebb ügy felelőssége alól akkor, amikor október közepén arra hivatkozva szüntette meg az eljárást Sebestyén Júlia ügyében, hogy „A bejelentésekben megjelölt és a szakvéleményben részletezett időpontok kizárják az esetek EFB általi kivizsgálásának lehetőségét a vélt fegyelmi vétségek elévülésére figyelemmel.”

Kiemelt képünkön Sebestyén Júlia egykori Európa-bajnok a műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén a budapesti Syma Csarnokban 2014. január 15-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik