Sport

„Nehéz pótolni, nemcsak jó kapus, hanem jó személyiség is”– kézi-vb helyett műtét vár Szikora Melindára

Marco Wolf / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Marco Wolf / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Golovin Vlagyimir szerint nehezen pótolható hiányt jelent Szikora Melinda elvesztése, a kapus vasárnap klubja, a német bajnok és kupagyőztes SG BBM Bietigheim Odense elleni csoportmérkőzésén sérült meg a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

Az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a szövetségi kapitány elmondta, a meccs után Szikora még úgy érezte, nincs komoly baj, de a hétfői MRI-vizsgálatok során a német orvosok megállapították, hogy elszakadt a keresztszalag a térdében.

Ezt a további magyarországi vizsgálatok megerősítették, így mielőbb, akár már pénteken vagy november 8-án beavatkozás vár rá.

„Nehéz pótolni, nemcsak jó kapus, hanem jó személyiség is. Minden selejtezőn és világversenyen ott volt velünk, de a sport ilyen” – jelentette ki a szakember.

A november végén rajtoló vb-re készülő bő keretben még négy kapus van: Böde-Bíró Blanka (Ferencváros), Szemerey Zsófia (Mosonmagyaróvár), Janurik Kinga (Ferencváros) és a Szikora helyére behívott Bukovszky Anna (Vác). Janurik négy hete szintén műtéten esett át, jelenleg gyógytornázik, így a szövetségi kapitány elmondása szerint még nem lehet tudni, milyen állapotban lesz a világversenyig.

Golovin Vlagyimir rámutatott: szokott dolog, hogy világverseny előtt jönnek a sérülések, tavaly két balátlövő dőlt ki, idén pedig két kapus.

„Még van három hét, bízunk benne, hogy semmilyen más sérülés nem történik” – bizakodott a szakvezető.

A magyar csapat november 5-én kora délután Münchenben a német válogatott ellen vív felkészülési mérkőzést, amelyen a Magyarországon játszó játékosok lépnek pályára. Golovin Vlagyimir kiemelte, októberben a világ- és Európa-bajnoki címvédő norvégok, illetve az osztrákok elleni Eurokupa-találkozókon is voltak javítanivaló elemek, például a gyors visszarendeződés. Ezek a találkozók a szövetségi kapitány meglátása szerint azért vannak, hogy „tudjunk következtetni, hol tartunk”. A németek a norvégokhoz hasonló gyors kézilabdát játszanak, jó meccset és nagy küzdést szeretne látni ellenük a magyar válogatottól.

„A legutóbbi egymás elleni mérkőzések részünkről nem úgy sikerültek, ahogy elterveztük. Ez a mostani találkozó azt a célt szolgálja, hogy javuljunk a világverseny előtt” – fogalmazott.

Legutóbb március elején találkozott a két együttes, akkor a házigazda németek 26-20-ra nyertek. A 34. egymás elleni mérkőzésen magyar szempontból két döntetlen és 19 győzelem mellett az volt a 13. vereség.

Előre tekintve Golovin Vlagyimir azt reméli, hogy egységes csapat vág majd neki a világbajnokságnak, a vágyott eredmény eléréséhez mindenkitől csúcsteljesítményre lesz szükség.

A magyar válogatott Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik