Sport

Gólerős játékkal debütált a Fradi 18 éves kézise az osztrákokat verő női válogatottban

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A magyar női kézilabda-válogatott 34-32-re győzött az osztrákok vendégeként az Eurokupa második fordulójában, Schwechaton.

A szerdai nyitófordulóban Debrecenben a magyar válogatott 38-31-re kikapott a világ- és Európa-bajnoki címvédő Norvégiától, míg az osztrákok 33-27-es vereséget szenvedtek Svájcban. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány az elkövetett hibák kijavítását tűzte ki célul a soron következő megméretésre, külön kiemelve a védekezés csiszolását.

A második körben a magyar csapat a Bécshez közeli Schwechaton az osztrákok vendége volt, akikkel legutóbb 2019 júniusában találkozott, akkor kettős győzelemmel jutott ki a világbajnokságra a magyar válogatott.

Ezúttal az első perceket magyar részről Szemerey Zsófi hárításai jellemezték, támadásban viszont többször is hiba csúszott a befejezésekbe és az utolsó passzokba is. Még az első félidő dereka előtt Golovin időt kért, ez némileg változtatott a játék képén, védekezésben és támadásban is valamelyest koncentráltabb teljesítményt mutatott a vendégcsapat, amely egy közel ötperces osztrák gólcsendet kihasználva tudott 13-10-re ellépni.

Megszerezte első góljait a válogatottban debütáló, 18 éves Simon Petra, aki a beteg Vámos Petra helyére került a keretbe azt követően, hogy a hét első felében még a juniorválogatottal készült.

A nagyszámú magyar szurkoló buzdítása mellett – a kihelyezett zászlók alapján érkeztek drukkerek a többi között Ajkáról, Nagykanizsáról, Vácról és Mosonmagyaróvárról is – a nyitó játékrész hajrájában a továbbra is sok pontatlansággal játszó válogatott magabiztosan tartotta 4-5 gólos előnyét.

A fordulást követően emberelőnyben, üres kapus gólt is szerezve zárkózni kezdett a házigazda, majd – magyar időkérés ellenére – ki is egyenlített. Közel hat perc telt el a második félidőből, mikor Simon révén először betalált a magyar válogatott, amely újra vezetést szerzett, majd előnyét gólról-gólra növelve ismét öttalálatos különbséget alakított ki.

Innen közelebb zárkózni még tudott a hazai fél, az utolsó fél percre egy találatra is, ismételten egyenlíteni azonban már nem, így végül kétgólos sikernek örülhetett a magyar együttes és szurkolótábor. A kiválóan irányító Debreczeni-Klivinyi Kinga az utolsó másodpercekben térdét fájlalva maradt lent támadás közben, támogatással hagyta el a játékteret.

Ez volt a két fél 59. mérkőzése, magyar szempontból két döntetlen és 11 vereség mellett a 46. győzelem született meg. A magyar csapat legeredményesebbje Klujber lett kilenc góllal, Simon végül hét találattal zárt.

A sorozat további meccseit február végén, március elején, majd április elején rendezik. Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a jövő decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

Női Eurokupa, 2. forduló:

Ausztria – Magyarország 32-34 (15-19)
Schwechat, v.: Hrisztidi, Papamatteu
gól: Pandza 11 (1 hétméteresből), Kovács 6 (4), Ivancok 6, Wess 3, Dedic 3, Reichert 2, Hubert 1, ill. Klujber 9 (5), Simon 7, Debreczeni-Klivinyi 6, Füzi-Tóvizi 2, Szöllősi-Schatzl 2, Márton 2, Papp 2, Pásztor 2, Juhász 1, Győri-Lukács 1.

 

Szombaton játszották:
Norvégia – Svájc 44-29 (23-18)

 

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Magyarország 2 (65-70), 3. Svájc 2 (62-71), 4. Ausztria 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik