Sport

„Te vagy a világ legjobb pólósa” – így verte Csapó vezetésével a pólóválogatott a Szovjetuniót

Arcanum Digitális Tudománytár
Arcanum Digitális Tudománytár
Ötven éve rendezték az első úszó- és vízilabda-világbajnokságot. Az első vb elsőségét a magyar válogatott szerezte meg. A prímet a Csapó Gábor, Faragó Tamás, Szívós István szuper trió vitte, Szepesi György pedig élő rádióadásban szólaltatta meg a Madridból Belgrádba utazó Puskás Ferencet. Miénk itt a tér – dalolta 1973-ban az LGT. Stimmelt.

Az 1972-es müncheni olimpia első helyéről döntő mérkőzésen az egész tornán veretlen magyar válogatott 3-1-re vezetett a szovjet csapat ellen, de aztán Szívós Istvánt kipontozta Cornel Marculescu román játékvezető, majd Leonyid Oszipov szépített, Alekszandr Sidlovszkij egyenlített. Cservenyák Tibor 3-3-nál büntetőt védett, ám a győzelmet nem sikerült megszerezni, a döntetlennel pedig a Szovjetunió együttese vitte el a pálmát.

Marculescu nem akarta, hogy nyerjünk

– foglalta össze a lényeget dr. Szívós.

A tanulság kézenfekvő volt: kell Szívós mellé egy másik óriás. De ki? Gyarmati Dezső, a Rajki Bélát váltó szövetségi kapitány behívta a 22 éves Csapó Gábort. Méghozzá hirtelen elhatározással, mert a következő évben is világverseny volt: először rendezték meg az úszó- és vízilabda-vb-t.

Belgrádban 1973. szeptember 7-én újabb sorsdöntő mérkőzésen találkozott a magyar és a szovjet válogatott. Nálunk három behemót sorakozott, Szívós és Csapó mellett Faragó Tamás, és erről a trióról akkoriban azt írták: „Százévenként egyszer, ha előfordul, hogy ugyanabban a csapatban három, kétméteresnél magasabb, mégis meglepően mozgékony ember kerüljön össze.”

Csapó nem volt különösebben megilletődött. Azzal kezdte, hogy előbb átpöckölte a labdát őrzője, Vlagyimir Zsmudszkij, majd Szergej Severnyev kapus fölött is. A továrisok bámultak, mit merészel ez a kölyök… De hiába igyekeztek megnevelni, nem vett vissza. Dobott egy gólt előnyből is, majd 4-3-as vezetésnél bevarrta tízről.

Édesapja, aki elkísérte Belgrádba, azt üvöltözte mámorosan: „Fiam, te vagy a világ legjobb pólósa!”

Volt ok az örömre, hiszen 1964, a tokiói 5-2, a „Dömötör, lőj!” óta nagy versenyen először múlta felül a szovjet csapatot a magyar együttes (5-4). A Képes Sport helyszíni jelentésében az állt: „Kilenc éve vártuk, hogy pólósaink a szovjetek ellen is merjenek tudásukhoz mérten játszani.”

A Sportélet című havilap úgy vélte: „A magyarok elleni mérkőzésig a szovjet válogatott nyújtotta a torna legjobb játékát. Halálosan pontos gépezetnek hatott az együttes, kombinációiban néha még egy-egy sziporka is felvillant, és ilyenkor – nagy dicséret – a szovjet jégkorong-válogatottra emlékeztetett. Szinte ijesztő volt, játékosai milyen gyorsan és biztosan lőtték be emberelőnyös helyzeteiket. Sistergő szárnyváltások közben tapadt a kezükhöz a labda, és Alekszandr Dreval a bal szélről mindig betalált.”

A belgrádi magyar–szovjetet is Marculescu vezette, de ezúttal nem ármánykodott. Vagy csak nem vettük észre.

Magam azért örökre megjegyeztem, hogy pályája nagyban hasonlított Edgardo Codesaléra. Az uruguayi születésű, de utóbb Mexikóban élő futballbíró 1990-ben Rómában szépen elvezette az NSZK–Argentína vb-döntőt (1-0), majd egyszer csak a FIFA játékvezetői bizottságának korifeusaként tűnt fel. Marculescu meg egyenesen az Európai Úszó Liga elnöke lett.

Akár matematikai alapszabály is lehetne, hogy a FIFA és a LEN között a különbség nulla.

Ám a szovjet csapat fölött aratott diadal kevés lett volna az első vb elsőségéhez. Szerencsére a Molnár EndreGörgényi István, Szívós, Bodnár András, Sárosi László, Csapó, Faragó kezdő hetessel felvonuló garnitúra mások ellen is brillírozott.

A spanyolokat például úgy verte 7-3-ra, hogy már a második negyed elején négy gól volt a differencia. Az olaszokkal szemben a záró negyed 4-4-ről indult, de Faragó víz, levegő rakétát küldött a léc alá, és – biztos, ami biztos – Csapó is bebombázott egyet (6-4). Az Egyesült Államok legjobbjait elintézte a nagy hármas – Faragó három, Szívós két és Csapó egy góljával 6-2 –, majd Csapó kettőt, Szívós egyet lőtt a jugoszlávoknak, s ezúttal sokkal jobban örültünk a 3-3-nak, mint egy évvel korábban a szovjet meccsen.

Már csak Kuba maradt hátra. Kétség sem fért hozzá, hogy azt az akadályt simán veszi a csapat, mert a karibi vízilabdában nem akadt Teofilo Stevenson vagy Alberto Juantorena. A 8-4-es végeredmény semmiféle meglepetést nem okozott, inkább az keltett feltűnést, hogy Cservenyákot kiállították, és Faragó állt a kapuba.

Figyelem: nem kapott gólt.

Kapott viszont aranyérmet, utána meg dicséretet Puskás Ferenctől. A leghíresebb magyar a ruhástól vízbe lökött Gyarmati és szintén nedves segítője, Kárpáti György kedvéért Madridból Belgrádba utazott, majd boldogan ünnepelte a győzelmet. Az ováció közepette Szepesi György magához intette a mikrofonállásba, és élő adásban interjút készített Öcsivel, aki lelépése óta nemhogy nem járt itthon, de senki nem merte megszólaltatni nyilvánosan.

Szepesi vállalta a kockázatot, ahogyan aztán a nevéhez fűződött Puskás első hazalátogatása 1981-ben, valamint a szintén „disszidens” Östreicher Emil hivatalos menedzseri megbízatása a labdarúgó-válogatottnál, ami unikum a szocialista országok sportéletében.

A póló pedig újra hungarikummá vált, ennek megfelelően 1973-ban, majd 1974-ben, 1976-ban és 1977-ben is a vízilabda-válogatott lett Az év csapata hazánkban. Ez alatt egy-egy vb- és olimpiai, valamint két Eb-arany került a vitrinbe.

A vetélytársak alól kihúzták a sámlit, „az ezüst is kudarc” volt, ahogyan azt Rajki emlegette. Ő kétszer vezette ötkarikás diadalra a válogatottat, ám a hatvanas-hetvenes években már nem járt fényes sikerrel, ráadásul az 1970-es Európa-bajnokságon – miután kiderült, hogy a barcelonai uszodában nincs labda, a magyarok meg nem vittek magukkal – szimuláltatta a labdás edzést játékosaival. Sőt egy alkalommal megállította a tréninget, és leszúrta a pólóimitátorok egyikét: „Hogy passzolsz?!”

A medence takarító-személyzete meg sóbálványként meredt maga elé a parton.

Majd eljött az első világbajnokság, és feledhetetlen alakítást nyújtott jó néhány magyar vízi show-bálvány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik