Élő Sport

Körömrágós meccsen kapott ki az elődöntőben, Eb-bronzért játszhat a női kosárválogatott

Jure Makovec / AFP
Jure Makovec / AFP
A magyar női kosárlabda-válogatott a végén fontos pillanatokban remegett meg, így végül 69-60-ra kikapott Spanyolországtól az Európa-bajnokság elődöntőjében. A mieink összesen 24-szer adták el a labdát a találkozón. Magyarország eddig hét alkalommal játszott Eb-elődöntőt, ebből hatot elveszített. Vasárnap a bronzért játszhat Székely Norbert csapata.

Székely Norbert együttese, amely csoportgyőztesként egyből a nyolc közé jutott, majd ott rendkívül izgalmas mérkőzésen verte a cseheket, az elődöntőben 0-5-tel kezdett, majd a folytatásban is hasztalanul próbálta megfékezni a 33 éves Alba Torrenst, aki 20 perc alatt 18 pontot szórt. Magyar részről a honosított Goree Cyesha remekelt, aki tíz pontot szerzett a nagyszünetig, amikor 38-28-ra vezetett az ellenfél.

Fordulás után 16 pontra meglépett a rivális, ez azonban főként Studer Ágnes révén négyre olvadt az utolsó negyedre. Többször is sikerült három pontra felzárkózni, de ennél közelebb nem jutottak magyarok a kontinenstorna egyik favoritjához, és végül hetedik Eb-elődöntőjükből a hatodikat is elvesztették.

A magyar válogatott összesen 24 alkalommal adta el a labdát a meccsen, amiből a spanyolok 23 pontot szereztek.

A meccs legjobbja, Torrens rendkívül fontos duplája a hajrában:

A már biztosan olimpiai selejtezőbe jutott magyarok a vasárnapi bronzcsatában a francia-belga elődöntő vesztesével találkoznak.

Magyarország 1997-ben jutott legutóbb a négy közé az Európa-bajnokságon, érmet pedig 1991-ben szerzett utoljára. A magyar válogatott eddig hét elődöntőt játszott az Eb-ken, ebből hatot elveszített.

Női kosárlabda Európa-bajnokság, elődöntő

Spanyolország-Magyarország 69-60 (18-14, 20-14, 12-18, 19-14)
pontszerzők: Torrens 27, Cazorla 16, Ginzo 10, Carrera 8, Gil 6, Dominguez 2, illetve Studer 13, Goree 12, Kányási 7, Kiss 7, Dubei 4, Varga 4, Lelik 4, Határ 4, Aho 3, Horváth 2

33-20

Az időkérés után Kányási dobott be két büntetőt, majd jól védekezett a magyar válogatott, de utána ötlettelenül támadott, így Goree már csak azért dobta rá a labdát, hogy ne telje le a támadóidő – ki is maradt a próbálkozás, eddig egy sikeres mezőnydobása van a magyar csapatnak a negyedben. Megint egy jó védekezés, de kimarad a magyar triplakísérlet, Torrens pedig nem hibázik a sarokból.

30-18

Nagy szerencsénk van, hogy a spanyolok sem játszanak olyan jól, ők is el-elrontják a lehetőségeiket. Kiss harcolt ki két büntetőt, mindkettőt értékesítette is. Torrens triplája azonban a spanyol válasz (Torrens már 13 pontos). Rontott dobások itt is, ott is, majd megint a spanyolok jelentkeznek egy triplával, a kapitány megint időt kér.

24-16

Most hullámvölgyben van a csapat, az időkérés után is letámadtak a spanyolok, aminek labdaeladás lett a vége. Ginzo dobott ebből megint kosarat, és még szerencsén volt, hogy egy hármas kiperdült a magyar gyűrűből. A magyar dobások viszont továbbra sem ülnek.

22-16

Gil harcolt ki két büntetőt és mindkettőt be is dobta, majd egy eladott labda után Ginzo dobott könnyű kosarat, Székely Norbert időt is kért.

18-16

Szép spanyol támadással indult a második negyed, de Ginzo átdobta a gyűrűt. Varga dobása perdül ki a gyűrűből, de kimaradt egy spanyol ziccer. Horváth dobja így a negyed első kosarát, aki úgy került dobóhelyzetbe, hogy a palánk alóli bedobásnál egy spanyol hátára dobta a labdát, ami visszapattant hozzá.

18-14

A negyeddöntő hőse, Dubei harcolt ki két büntetőt, de csak az elsőt tudta bedobni, a kimaradt második után a spanyolok szedték össze a lepattanót. Bő fél perccel a vége előtt Határ óriásit blokkolt, de még a spanyoloknak volt egy próbálkozásuk, Határ viszont megint betakarta Dominguezt, a támadóidő pedig lepörgött. Mivel eladtuk a labdát, a spanyoloké volt a negyed utolsó támadása, Ginzo homályt dobott.

16-13

Mintha Határ nem tudta volna, hol a gyűrű, mert beszaladt a palánk alá, nem is esett be a ziccere. Közben a spanyolok szép csendben építgetik az előnyüket, egészen addig, míg Varga Alíz be nem dobott egy középtávolit.

12-11

Torrens egyelőre megállíthatatlan, most egy lerohanást fejezett be egy kettessel. Studer hármasával tapadunk, de Gil egy szép leforgás után üresen tehetett fel egy ziccert. Marad a szoros állás, Goree ugyanis dob egy kosarat, és egy plusz dobást is kiharcolt, azt is értékesítette.

8-5

A távoli dobásaink egyelőre nem ülnek, Studer próbálkozása a gyűrűt sem találta el, de Goree összeszedte a lepattanót, és a gyűrű alól meg is szerezte az első magyra pontokat. Ezt egy spanyol támadófault követte, majd Goree egy hármast is elsüllyesztett a spanyol gyűrűben. Egyből egál, de nem sokáig, Torrens a sarokból dobott be egy hármast.

5-0

Kimaradt magyar dobással és egy spanyol hármassal indult a mérkőzés. Dubei ziccere is kimaradt, majd Torrens harcolt ki két büntetőt, be is dobta mindkettőt.

A meccs első kosara:

Elkezdődött a mérkőzés

Piros mezben a magyar csapat, fehérben a spanyol. A kezdő feldobásnál a mieink hozták el a labdát.

Nem akárkik a spanyolok

Az elmúlt években nyertek ezüstöt olimpián, volt három dobogós helyük a vb-ken, a mostanit megelőző 11 Európa-bajnokságon pedig csak kétszer nem végeztek az első háromban (2011-ben és 2021-ben). Az Eb-ken ebben az időszakban van három aranyuk, egy ezüstjük és öt bronzuk.

Jó kiindulási alap lehet a felkészülési győzelem

Székely Norbert a hetedik mérkőzésére készül szakvezetőként a spanyolok ellen, de ezek közül csak a legutóbbit, a hónap elején Sopronban vívott felkészülési meccset nyerte meg a válogatott.

Az egy jó kiindulási alap, amely ott lesz nálunk a fejekben és lábakban, de csak az elődöntő első három percében. Aztán utána már a taktikai és egyéb elemek határozzák majd meg a játékot.

Kovács Tamás / MTI

Két, egymást jól ismerő csapat találkozik egymással

A két csapat eddig tíz tétmérkőzést vívott egymással, az első hatot a magyarok nyerték, az utolsó négyet a spanyolok – ráadásul legalább tíz ponttal. A riválisok a selejtezőben is összefutottak, valamint két felkészülési meccset is játszottak a torna előtt, az utolsó összecsapást 12 ponttal Magyarország nyerte meg.

Olvasói sztorik