Élő Sport

Körömrágós meccsen kapott ki az elődöntőben, Eb-bronzért játszhat a női kosárválogatott

Jure Makovec / AFP
Jure Makovec / AFP
A magyar női kosárlabda-válogatott a végén fontos pillanatokban remegett meg, így végül 69-60-ra kikapott Spanyolországtól az Európa-bajnokság elődöntőjében. A mieink összesen 24-szer adták el a labdát a találkozón. Magyarország eddig hét alkalommal játszott Eb-elődöntőt, ebből hatot elveszített. Vasárnap a bronzért játszhat Székely Norbert csapata.

Székely Norbert együttese, amely csoportgyőztesként egyből a nyolc közé jutott, majd ott rendkívül izgalmas mérkőzésen verte a cseheket, az elődöntőben 0-5-tel kezdett, majd a folytatásban is hasztalanul próbálta megfékezni a 33 éves Alba Torrenst, aki 20 perc alatt 18 pontot szórt. Magyar részről a honosított Goree Cyesha remekelt, aki tíz pontot szerzett a nagyszünetig, amikor 38-28-ra vezetett az ellenfél.

Fordulás után 16 pontra meglépett a rivális, ez azonban főként Studer Ágnes révén négyre olvadt az utolsó negyedre. Többször is sikerült három pontra felzárkózni, de ennél közelebb nem jutottak magyarok a kontinenstorna egyik favoritjához, és végül hetedik Eb-elődöntőjükből a hatodikat is elvesztették.

A magyar válogatott összesen 24 alkalommal adta el a labdát a meccsen, amiből a spanyolok 23 pontot szereztek.

A meccs legjobbja, Torrens rendkívül fontos duplája a hajrában:

A már biztosan olimpiai selejtezőbe jutott magyarok a vasárnapi bronzcsatában a francia-belga elődöntő vesztesével találkoznak.

Magyarország 1997-ben jutott legutóbb a négy közé az Európa-bajnokságon, érmet pedig 1991-ben szerzett utoljára. A magyar válogatott eddig hét elődöntőt játszott az Eb-ken, ebből hatot elveszített.

Női kosárlabda Európa-bajnokság, elődöntő

Spanyolország-Magyarország 69-60 (18-14, 20-14, 12-18, 19-14)
pontszerzők: Torrens 27, Cazorla 16, Ginzo 10, Carrera 8, Gil 6, Dominguez 2, illetve Studer 13, Goree 12, Kányási 7, Kiss 7, Dubei 4, Varga 4, Lelik 4, Határ 4, Aho 3, Horváth 2

69-60

Torrens nem tette meg a szívességet, hogy eladja a labdát, pedig jól csapdáztak a magyar játékosok, de a mezőny legjobbja ezt a helyzetet is megoldotta. Beütöttünk egy faultot, Carrera pedig mindkét dobását pontra váltotta. Székely Norbert még kért időt, 21 másodperccel a vége előtt, 8 pontos hátrányban. Studer tett fel egy ziccert, faultolták közben, de a labda nem hullott a gyűrűbe. Kimaradt mindkét büntetője, a lepattanót összeszedték a spanyolok, Goree pedig beütött egy faultot. Gil csak az elsőt dobta be, volt még két dobásunk, de Studer mindkét hármasa pontatlan volt. Spanyolország jutott döntőbe.

66-60

Magyar időkérés után Goree dobott egy duplát, de aztán két büntetőt dobhattak a spanyolok. Cazorla állt a vonalra, nem hibázott, így az utolsó percnek is hétpontos hátrányban vágott neki Magyarország. Ugyanakkor eladtuk a labdát (24. alkalommal a meccsen!), hiába videóztak. Letámadással próbálkozunk, Dubei pedig odaütött Cazorlának, aki ezúttal sem rontott. Dubei még elsüllyesztett egy triplát, úgyhogy az utolsó fél perc 66-60-ról indult, spanyol időkéréssel.

62-55

Megint eladtuk a labdát, Torrens pedig a büntetővonal magasságából, emberről dob egy duplát. Hét pont a különbség másfél perccel a vége előtt. Nehéz lesz.

60-55

Egyenlítés helyett spanyol ziccer, öt pont a különbség. Ezután rosszul pattan el Leliktől a labda, vissza a magyar térfélre (épphogy csípte a vonalat), így egy újabb eladott labda, de lepörgött a támadóidő a spanyol támadásnál.

58-55

Cazorla tört be, majd tette fel sikeresen a ziccert, aztán labdát szereztek a spanyolok, de aztán elszórták ők is a labdabirtoklást. Kányási futotta körbe a spanyol védekezést, majd dobott kosarat a palánk alól. Kimaradt egy spanyol dobás, az egyenlítésért támadhattunk volna, de eladtuk a labdát…

56-53

Újabb eladott magyar labda, de Torrens tempója hosszú. Studer egy dobócsel után tört be, majd a palánk segítségével betalált, majd egy kimaradt spanyol próbálkozás után Kiss süllyesztett el egy triplát. Időt kérnek a spanyolok.

56-48

De kár érte, az újabb eladott labdát Torrens egy triplával büntette meg, 5-0-s rohanásban a spanyolok, Székely Norbert időt is kért. Az időkérés után Studer dobott egy homályt a triplavonalon túlról, de Torrens sem találta el a gyűrűt a másik oldalon.

53-48

Végre, Varga ziccere beakadt, majd Cazorla dobta át a gyűrűt. A következő magyar támadás kimaradt, majd egy könnyű kosarat kaptunk. Kiss ellen aztán támadóhibát fújtak, de Gil horogdobása kimaradt.

51-46

Oldalbedobással kezdtük a negyedik negyedet, és eladtuk belőle a labdát. Így aztán a spanyoloké volt a záró tíz perc első támadása, kimaradt az első dobás, de faultot fújtak, Gil azonban csak a második büntetőjét dobta be. Lelik dolgozott ki magának dobóhelyzetet, de lepörgött a gyűrűről a triplája. A spanyolok hármasa is lecsorog, de Aho eladja a labdát, de Torrenstől meg visszavettük a labdát. Sok hiba a negyed elején.

50-46

Újabb két spanyol büntető maradt ki, Határt pedig csak faulttal tudták megállítani. Mind a két dobása a gyűrűben landolt, a spanyoloknak maradt 10 másodpercük, de elszórták a labdát. Csak 4 pont a különbség.

50-44

Ouvina szépen megcsinálta a dobóhelyzetet Ginzónak, aki biztosan bedobta a tempót. Határ a támadóidő legvégén dobott be egy ziccert, majd kimaradt egy spanyol tripla, cserébe Kányási bedobott egy hármast. Visszajöttünk egy kicsit.

48-39

Hihetetlen, megint egy eladott magyar labda… Már a 13. meccsen. Pedig most nálunk volt a momentum, de most két bedobott büntetővel kicsit megnyugodhatnak a spanyolok, főleg, hogy utána megint eladtuk a labdát.

46-38

Na, alakul ez, kimaradt spanyol dobással, majd egy kiharcolt magyar faulttal folytatódott a mérkőzés. Lelik dobott egy duplát, majd a spanyolok jöhettek két büntetővel, de mind a kettő kimaradt. Bosszantó hiba következett, nem sikerült 8 másodperc alatt átvinni a labdát a spanyol térfélre, így elvették tőlünk a labdát, de letelt a riválisnál a támadóidő.

46-37

Aho fontos triplát dobott, így még belátható távolságon belül vagyunk, főleg, Ouvina eladta a labdát. Lelik dob is egy duplát, időt kérnek a spanyolok.

46-32

Studer ültette be a hintába a védőjét, majd elsüllyesztette a távoli kettest, most írják ki, hogy hivatalosan ezzel jutott el 11 pontig – amivel a legeredményesebb játékosunk. Torrens viszont megállíthatatlan, kiharcolt két büntetőt, mindkettőt bedobta.

44-30

Nyílik az olló, mert az újabb magyar próbálkozást követően Torrens ejti be a labdát a gyűrűbe, már 20 pontos. Végre megtörik a magyar kosárcsend, Kiss Virág dobott egy duplát.

42-28

A spanyolok szerzik a második félidő első pontját, Cazorla harcolt ki két büntetőt, de csak az első dobta be. Ugyanakkor Gil leszedte a lepattanót, majd Goree-ra fújtak egy faultot. Vazorla triplával büntetett.

38-28

Na, erről van szó: Studer előtt elcsent egy labdát, majd a kimaradt dobása után a lepattanót is összeszedte. Viszont visszajön a szokásos hiba, kétszer is eladtuk a labdát, közben meg kimaradt egy spanyol dobás. A spanyolok is el tudják szórni a labdát, Aho triplája azonban lecsorgott a gyűrűről, majd Dubei lépte el a támadást. Hektikusak az első percek, maradjunk annyiban.

Egy kis félidei statisztika

Amíg a spanyolok 40 százalékkal dobnak mezőnyből, a magyar csapat csak 31 százalékkal. Ami viszont igazán a különbséget jelenti az, hogy a 8 eladott magyar labdából tíz pontot szerzett Spanyolország, míg a rivális négy labdaeladásából egyelőre 0 pontot szerzett Magyarország.

Torrens a mezőny legeredményesebb játékosa, ő már 18 pontnál jár. Studer magyar oldalon 11-ig jutott eddig.

38-28 - félidő

Studer tört be bátran a negyed utolsó percében, ráadásul a kosara mellett még egy plusz dobást is kiharcolt, amit szintén értékesített. Egy kimaradt spanyol tripla után Goree próbálkozása perdült le, de összeszedtük a lepattanót, Studer pedig ezúttal egy hármast vert be. 8-2-es rohanással zárta le a félidőt a magyar válogatott.

36-22

Rossz passz Goree-tól, Cazorla dobott egy hármast a túloldalon. Goree egy duplával szépít, első magyarként érte el a tíz pontot.

Olvasói sztorik