Élő Sport

Nem tudta feltartóztatni a Fradi a Viperst a BL-döntőben

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP
Bár egyszer sem vezetett az FTC, bő egy félidőn át méltó ellenfele volt a címvédő Vipers női kézilabdacsapatának a Bajnokok Ligája döntőjében. A magyar csapat küzdött, hajtott, ám a piros lapot kapott Tomori Zsuzsa nélkül nem bírt a csúcsformában játszó Katrine Lunde vezette norvégokkal. A Vipers 28-24-re győzött, ezzel zsinórban harmadszor lett Európa legjobbja.

A norvég hidegvérre mi sem jellemző jobban, hogy egy Bajnokok Ligája-döntő előtt egy órával Ole Gustav Gjekstad még a sajtóközpontban beszélgetett jókedvűen. Ha hinni lehet a pletykáknak, anno a győri vezetőknek éppen az nem tetszett benne, hogy a tárgyalásoknál túlságosan hűvös volt – hát milyen legyen egy norvég?

A szombati elődöntőben mutatott teljesítmény után nyugodt is lehetett, a Fradinak pedig adott volt a lecke: meg kell állítani az ellenfél őrült rohanását.

Nem is kezdett olyan elánnal a Vipers, de a védekezése kőkemény volt, Lunde kiválóan védett, elöl pedig Jerabkova és Vjahirjeva 3-3 góllal nyitott (6-2).

Bíró 14 perc alatt nem találkozott a labdával, jött Janurik, akit Roberts avatott fel (9-4). Elek Gábor ekkor látta elérkezettnek az időt az időkérésre. A fejmosás jót tett, visszajött három gólra a csapat, de a bosnyák bírók ítéletei annyira felbosszantották Eleket, hogy még a korábbi kiváló jugoszláv átlövő, az EHF-delegátus Tatjana Medved is odasétált hozzá, hogy megnyugtassa.

A 22. percben 12-9-nél Gjekstad is időt kért, de az eredménynél sokkal aggasztóbb volt, hogy egy ütközésnél Lekic megsérült, és le kellett cserélni. A lassabb tempó és a Fradi határozott védekezése azonban nagyon biztatónak tűnt, és amikor Zácsik harmadik irgalmatlan bombája is beakadt az utolsó másodpercben, szinte felrobbant a csarnok (14-13).

A második félidőt Vjahirjeva góllal és egy Januriknak címzett ordítással, Lunde pedig bravúros védéssel nyitotta, erre Janurik egy bravúrral, Márton pedig szélsőgóllal válaszolt (15-14).

Úgy tűnt, a norvégok ráébredtek, gyorsítani kell a játékot, a zárások megkerülésével három ziccerhez jutottak, majd Roberts lopott labdát – máris négy volt az előny (18-14). A baj nem járt egyedül, egy kemény védekezés során Tomori találta el Vjahirjevát, a bosnyák bírók videóztak, majd piros lapot mutattak fel a Fradi játékosának.

Hét perc elteltével Elek időt kért, mert a norvég fölény állandósult és a 20-14-es állás nem mutatott túl jól. 24-16 után aztán megrázta magát a Fradi, Janurik bravúrjai mellett Malestein, Kisfaludy és Lekic betalált (24-19), de egy fáradó, a védekezésben vezérét elveszítő magyar csapat nem tarthatta a lépést a kirobbanó erőben lévő riválissal szemben.

Nem beszélve Lundéról, aki 43 évesen is a mezőny legjobbja volt, félelmetes, amit kapustudományban képvisel.

Kicsit olyan volt ez a döntő, mint az 1995-os női világbajnoki finálé, amelyben a Laurencz László irányította magyar csapat erejét felülmúlva a félidőben még vezetett Dél-Korea ellen, végül simán kikapott.

A Fradi még hajrázott egyet, így a mérkőzést végül 28-24-re nyerte meg a Vipers, amely így zsinórban harmadszor lett Európa legjobbja. A Fradi 2002 után ismét a második helyen zárt a legrangosabb kupasorozatban.

Ezen a mérkőzésen búcsúzott Elek Gábor és Szucsánszki Zita is, a játékosnak egy koreográfiával köszönte meg a tábor a klubnál töltött 18 évet.

Az FTC 1971 és 2002 után harmadik alkalommal szerepelt a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében, de győznie még nem sikerült. A szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és a Győri Audi ETO KC után a Vipers a negyedik csapat, amely sorozatban háromszor BL-t – korábbi nevén BEK – tudott nyerni.

Kapcsolódó
Elszórakozta kilencgólos előnyét, de így is BL-harmadik lett az ETO
Majdnem utolérte a veszprémi átok a magyar bajnokot a női kézilabda BL bronzmeccsén.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, döntő

Vipers Kristiansand (norvég) – FTC-Rail Cargo Hungaria 28-24 (14-13)
MVM Dome, 20 ezer néző, v.: Prastalo, Balvan (bosnyákok)

gólszerzők: Naes Andersen, Vjahirjeva 6-6, Roberts 5, Jerábková 4, Knedliková 3, Höve, Jezic, Tchaptchet Defo, Valle Dahl 1-1, illetve Bölk, Lekic 5-5, Szöllősi-Zácsik, Cvijic 3-3, Klujber, Márton, Malestein 2-2, Kisfaludy, Stolle 1-1

lövések/gólok: 43/28, illetve 51/24

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 6/5

kiállítások: 8, illetve 6 perc

A Vipers már túl nagy falat volt, BL-ezüstérmes a Fradi

A második helyen végzett a Ferencváros a női kézilabda Bajnokok Ligájában, miután 28-24-re kikapott a Vipers Kristiansand elleni döntőben a budapesti MVM Dome-ban. A magyar csapat az első félidőben tartotta a lépést, csak egygólos hátrányban volt, de a norvég rivális nagyon bekezdett a szünet után, majd Tomori Zsuzsannát kiállították, ami után hamar eldőlt az összecsapás. A Győr lett a harmadik.

28-24

A Ferencváros farag ismét a hátrányból, mire a drukkerek közlik, mindenki álljon fel és úgy buzdítsa a csapatot. Cvijic ilyen hangulatban talált be, robbant is a csarnok.

28-21

Na most gyorsan kettőt faragott hátrányából az FTC, mire a Vipers időt kért, Gjekstad pedig elmondta, hogy nuygodjon le mindenki, szedjék össze a kipattanókat, és ne kapkodjanak. Knedlikova pedig azonnal gólt dobott.

27-19

Most semmi nem akar bejönni a Ferencvárosnak, a formába lendülő Malestein is nagyon a kapu mellé tüzelt az imént. Andersen viszont nem hibázik a szélen, lazán ejtette át a kapust. Innen óriási csoda kéne a Ferencvárostól.

26-19

Elképesztő meccs, amennyire lendületbe jött az imént a Vipers, most a Ferencváros került lendületbe, Malestein, Kisfaludy és Lekic révén sikerült egy 3-0-s rohanást megcsinálni. Jezic aztán megakasztotta a Fradi rohanását, majd Lunde mutatott be újabb védést, ráadásul még hetest is dobhatott a Vipers – Bíró nem tudott védeni.

24-16

Lundéra elfogytak a jelzők, a kapuson nem látszik a kor, 43 évesen is klasszis teljesítményre képes. Sorra mutatja be a védéseket, miközben a Vipers pötyögteti a gólokat a túloldalon, így már nyolc gól a különbség a csapatok között.

21-15

Tomori kiállítása után egyből gólt szerzett az emberelőnyben játszó Vipers, majd eladta a labdát a Fradi, Andersen büntetett. Kukelyt tarolták le, de hagyták végigmenni a Vipers támadását, Andersen talált be ismét, Malestein azonban megtöri a norvégok lendületét. Hetest harcolt ki az FTC, Klujber lövését azonban védte a kapus. Klujber aztán labdát szerzett, de nem sikerült befejeznie góllal a támadást, Lundéba dobta a labdát.

Tomori pirosat kapott

Vjahirevának ütött oda, a fejét találta el. Videóztak, de egyértelmű volt, hogy pirosat fognak erre adni.

18-14

Kijelenthetjük: rosszul indult a félidő. Két eladott labda, két Vipers-gól pillanatok alatt. Hirtelen négyre hízott a különbség.

15-14

Gyors norvég találattal indul a játékrész, majd Malestein szélről elengedett próbálkozását védte Lunde, de a túloldalon Janurik is bemutat egy bravúrt. Márton Gréta a balszélen kapja meg a labdát, visszaáll az egygólos különbség.

14-13 - Félidő

Micsoda lezárása volt ez a félidőnek! Nem elég, hogy Jezicet kiállították két percre, de Lunde védése után a Fradinál maradt a labda, Szöllősi-Zácsik távoli lökete pedig beakadt. Minimális a magyar csapat hátránya!

14-12

Óriási Janurik-védés után Szöllősi-Zácsik bombája lepattant a földre, majd támadott volna a Vipers, de jelezték, hogy visszanézik a találatot. Kiderült, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. Így viszont bombagól!

14-11

Szöllősi-Zácsik, egy napja is így kezdte, bombagól kilencről, ahogy tőle megszokhattuk. A túloldalon Janurik védett egy távoli, de középre tartó lövést, ez volt az első ferencvárosi védés a meccsen. A túloldalon Lunde lábbal hárított, majd Szöllősi-Zácsik ellen szabálytalankodtak, ezt követően pedig Bölk lövését blokkolták. Maratoni hosszúságú volt a ferencvárosi támadás, sajnos eredmény nélkül, mire a Vipers kegyetlen nagy góllal válaszolt.

13-10

Norvég időkérés után kimaradt a rivális első lövése, amire válaszul Cvijic maradt üresen a falban és közelről csökkentett a különbségen. Nem volt sokáig kettő közte, Tchaptchet Defo gyorsan betalált, ráadásul Lekic ül le a padra, miután a vállát fájlalta.

12-8

Bölköt kiszórták két percre, a fórt Valle Dahl használta ki, már passzívnál. A túloldalon is fent volt a játékvezető keze, amikor Lekic beköszönt, amire egy gyors Vipers-gól volt a válasz, Naes Andersen a kapu rövid oldalába talált be.

10-7

Bejött az időkérés, mert rögtön egy 3-1-es rohanást produkált az FTC. Ebből két gólt Bölk szerzett, aki nagy formában van eddig.

9-4

Szétkapta a Ferencváros védelmét a Vipers, Roberts pedig gólt dobott középről. Elek Gábor időt is kért, azt mondta, olyanok a játékosai, mint az ijedt nyulak.

8-4

Vagy bölk átlövésből, vagy Klujber hetesből – ez eddig a Fradi megoldása a gólszerzésre. Közben Knedlikova is mattolta Bírót, kapust cserél az FTC.

6-3

Na, megvan az első ferencvárosi akciógól is, Bölk nevéhez fűződik. Túl gyors a Vipers válasza, Vjahirjeva volt az elkövető. Bölk átlövésből eredményes ismét.

5-1

Üres kapus találattal hízik tovább a Vipers előnye – az előzmény, hogy Klujber akadt fent a védőjén, de nem fújtak semmit. Elek természetesen hevesen reklamált, sárgát kapott.

Olvasói sztorik