Sport

A szerelem egy formája: vajon a Győr vagy a Fradi lovagolja meg a hullámot a történelmi Final Fourban?

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
Még sohasem fordult elő a női kézilabda Bajnokok Ligája történetében, hogy egy ország két csapattal is képviselhette magát a Final Fourban. Külön öröm számunkra, hogy a magyarok érték el az áttörést: a tavalyi BL-döntős, egyébként ötszörös győztes Győri Audi ETO KC mellett története során először az FTC-Rail Cargo Hungaria is bejutott a négyes döntőbe. Előbbi a címvédő norvég Vipers, utóbbi a dán Team Esbjerg ellen kezd.

A 2022-23-as női kézilabdaszezon legnagyobb meglepetését az FTC-Rail Cargo Hungaria csapata érte el. Már önmagában azzal is, hogy sokszori nekifutás után bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, de ahogyan megtette, az volt igazán nem mindennapi.

A Fradi ugyanis a nagyszerűen teljesítő, 14 csoportmeccséből 12-t megnyerő Metz ellen jutott tovább úgy, hogy a franciák – mondhatni a papírformának megfelelően – 32-26-os, sima győzelmet arattak Magyarországon. A zöld-fehér csapat ugyan fogadkozott, de hát ki hitt a csodában?

Úgy tűnik, a játékosok igen, mert a franciaországi visszavágó szünetében 17-17 volt az állás, majd a ferencvárosiak történetük talán legjobb második félidejével 33-26-ra győztek és kiharcolták a négyes döntőbe jutást. A siker egyik fő letéteményese a kapus Bíró Blanka volt, aki hat lövést hárítva 35,2%-os védési hatékonysággal segítette a drámai továbbjutást.

Kovács Anikó / MTI Bíró Blankától a hétvégén is sokat várnak

„Csapatként nagyon erősek vagyunk, hatalmas vereségek után is felálltunk. Végig hittünk magunkban, és most már azon kell dolgoznunk, hogy a szezon ezen szakaszában a lehető leghosszabb ideig tartsuk ezt a szintet” – nyilatkozta az európai szövetség honlapján.

A 28 éves kapus a szezon nagy részét kihagyta, így csak az Európa-bajnokság után decemberben térhetett vissza, azóta 12 BL-meccset játszott, 101 védést mutatott be és 31,7%-os védési hatékonyságot ért el.

Bíró azt is elismerte, nem hitt a Final Fourban, főleg a gyengébb csoportbeli teljesítmény után, amikor csapata történelmi, húszgólos vereséget szenvedett a Bietigheimtől (20-40), decemberben egy hét leforgása alatt kétszer is kikapott a CSM Bucurestitől, kétszer elvérzett a francia Brest-Bretagne ellen is (20-21, 21-24), de a norvég Vipers ellen sem tudott nyerni (26-26, 26-27).

A lehetetlen szót azonban nem ismerik a zöld-fehérek.

Meg fogunk dögleni a pályán, legalábbis én úgy gondolom. Nem úgy megyünk oda a Final Fourra, hogy már teljesítettük a legnagyobb célunkat. Nem lennénk sportolók, ha nem akarnánk ennél is többet

– mondta Elek Gábor edző a FradiMédiának.

„Nagyon jó lenne, ha két magyar csapat játszaná a döntőt, kiváló hangulat lenne, bízom benne, hogy így alakul” – nyilatkozta a Sport Tv-nek Tomori Zsuzsanna, aki címvédőként léphet pályára, hiszen tavaly a Vipersszel ünnepelt.

Meglovagolni a hullámot

Lehet szeretni vagy nem kedvelni Ambros Martínt, az eredményei önmagukért beszélnek. A spanyol szakember eddig négyszer nyert Bajnokok Ligáját a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatával, játszott döntőt a spanyol Itxako (2011) és az orosz Rosztov DON (2019) együttesével – az idén pedig megpróbálja ötödször is Európa csúcsára repíteni a friss magyar bajnokot.

Krizsán Csaba / MTI Ambros Martín ismét a csúcsra juttatná az ETO-t

„Számomra a Final Fourral való kapcsolat a szerelem egy formája. Természetesen plátói, de éppen ez hozza meg azt érzelemkitörést, ami egy ilyen versenyhez szükséges, akár nyersz, akár veszítesz. Alapvetően két meccsed van két nap alatt, hogy megszerezd a trófeát. Csak meg kell lovagolni a hullámot” – nyilatkozta az európai szövetség honlapjának adott interjúban.

Úgy fogalmazott, jelenleg vihar előtti csendet érez, de a hosszú szezon ellenére nyugodt, és készül a mérkőzésekre. Az emlékeket azonban nem lehet kitörölni, függetlenül attól, hogy jók vagy rosszak: akadtak hullámvölgyek is, hiszen két finálét is elveszített.

Előbb 2015-16-ban, amikor csúcsfavoritként nem bírt a CSM Bucurestivel, és végül hetesekkel a románok örülhettek. A másik a tavalyi döntő, akkor 33-31-re maradt alul a Vipers ellen.

„A Vipers ellen azért veszítettünk, mert mi csak jól, ellenfelünk pedig tökéletesen, nagyobb hibák nélkül játszott. Az a győzelmük teljesen megérdemelt volt. De a CSM elleni bukás rettenetesen fájt, hiszen hetesekkel kikapni szívszorító érzés. Nehéz volt elfogadni azt a vereséget, de mindenből tanul az ember. Mi azt követően két trófeát is nyertünk” – mondta.

Azt már nem tette hozzá, hogy igazából hármat, csak 2018-19-ben már nem a győztes, hanem a rosztovi vesztes oldalon ült a kispadon.

Az idei szezon azonban kicsit más volt, a csapat három meccset is veszített a csoportkörben, ami nem éppen megszokott – emlékezzünk csak a közelmúlt 55 meccses veretlenségre. Martín szerint ez csak arra bizonyíték, hogy nőtt a színvonal, nem véletlen, hogy nincs hibátlan csapat a mezőnyben.

Élesnek kell lennünk, és meg kell értenünk, hogy a négyes döntőben bármi megtörténhet

– tette hozzá.

Mörk vagy Lunde történelmet írhat

Két klasszis egy különversenyt is fut még a hétvégén: Nora Mörk és Katrine Lunde hetedik alkalommal nyerheti meg a Bajnokok Ligáját, amivel abszolút csúcstartó lenne.

A Larvikkal 2011-ben elért első Bajnokok Ligája-siker mellett Mörk 2017 óta győztes szériában van, 2017 és 2019 között háromszor is az ETO-val lett első, 2021-ben és 2022-ben pedig a Viperssszel szerezte meg a bajnoki címet. Az idei siker azért már nagyobb meglepetés lenne, mert nem a dán Team Esbjerget tartják a favoritnak.

Honfitársának, Katrine Lundénak ugyanez az álma és célja, a legendás kapus a Viborg (2009, 2010), a Győri ETO (2013, 2014) és a Vipers (2021, 2022) színeiben kettő-kettő alkalommal végzett az élen.

Kisbenedek Attila / AFP

Az örökranglistán egyébként még két hatszoros győztes található: Ausra Fridrikas (1993-94, 1994-95, 1997-98, 1999-2000 – mind Hypo; 2003-04, 2004-05 – mindkettő Slagelse) és Bojana Popovic (2003-04, 2004-05, 2006-07 – mind Slagelse; 2008-09, 2009-10 – mindkettő Viborg; 2011-12 – Podgorica). Hozzájuk csatlakozhatna a cseh Jana Knedlíkova, aki Mörkhez hasonlóan 2017 óta csak győztes csapatban szerepelt.

Az ötszörös győztesek között van Eduarda Amorim (Győri ETO), Görbicz Anita (Győri ETO), Heidi Löke (Larvik, Győri ETO, Vipers) és Jana Knedlíkova (Győri ETO, Vipers), míg Rima Sypkus (Hypo), Tanja Dzsandzsagava (Hypo), Tomori Zsuzsanna (Győri ETO, Vipers), Cristina Varzaru (Viborg, CSM Bucuresti) és Katarina Bulatovic (Slagelse, Buducnost, Győri ETO) négy-négy alkalommal volt BL-első.

Érdekesség, hogy a férfiaknál hét trófeával Andrej Xepkin a csúcstartó: az egykori szovjet, ukrán, majd spanyol válogatott beállós hatszor a Barcelonával és egyszer a Kiellel ért fel a csúcsra.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, Final Four

Június 3., szombat
Elődöntők
15.15: Győri Audi ETO KC – Vipers Kristiansand (norvég)
18.00: FTC-Rail Cargo Hungaria – Team Esbjerg (dán)

 

Június 4., vasárnap
15.15: a harmadik helyért
18.00: döntő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik