Sport

Suhajda Szilárd felesége üzent azoknak, akik részt vettek a megemlékezésen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden csendes megemlékezést tartottak a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd tiszteletére.

A megemlékezésen ott volt a hegymászó családja, felesége, Legindi Tímea, édesapja, Suhajda Tibor, illetve Pintér László hegymászó szakíró, aki az expedíció egyik sajtósa volt, és aki egy rövid beszédet mondott, valamint a tíz éve elhunyt Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is. Mivel a megemlékezés nyilvános volt, bárki ellátogathatott, hogy tiszteletével adózzon, az érdeklődés pedig akkora volt, hogy este kilenckor még az utcán állt a sor, hogy a kihelyezett emlékkönyvbe írhassanak. A megemlékezést követően Legindi Tímea a Facebookon üzent mindenkinek, aki eljött, hogy a férjére emlékezzen:

Kedves Ismerősök! Kedves ismeretlen Ismerősök! Köszönjük, hogy ott voltatok velünk tegnap. Sokat jelent, sokat jelentett. Nagyon is!

A magyar hegymászó emlékére szerdán, a Nagy-Kevély csúcsán is szerveznek egy búcsúztatást.

Suhajda Szilárd első magyar hegymászóként próbált tisztán, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre. Május 24-én kezdte meg a csúcstámadást, majd a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt. Keresőcsapat indult a keresésére, egész éjjel másztak, a megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet, de minden erőfeszítés dacára nem találták meg a magyar hegymászót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik