Sport

Rengetegen mentek el a Suhajda Szilárd tiszteletére szervezett budapesti megemlékezésre

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden csendes megemlékezést tartottak a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd tiszteletére. Vasárnap szülővárosában, Békéscsabán volt gyertyagyújtás.

Arra kérünk mindenkit, hogy ahogy Szilárd lénye is tükrözte az életszeretetet, mi is egyesüljünk az ő álmaival, színes egyéniségével. Ezért kérésünk, hogy ne fekete ruhát viseljetek magatokon

– írták a sportember Facebook-oldalán.

A budapesti megemlékezésen ott volt a hegymászó családja, felesége, Legindi Tímea, édesapja, Suhajda Tibor, illetve Pintér László hegymászó szakíró, aki az expedíció egyik sajtósa volt, és aki egy rövid beszédet mondott, valamint a tíz éve elhunyt Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is. A jelenlévők aláírtak egy emlékkönyvet, amely előtt folyamatosan cserélődtek az emberek, este kilenckor még az utcán állt a sor. Sokan egy szál virágot vagy csokrot vittek magukkal.

Galéria
Varga Jennifer / 24.hu

A magyar hegymászó emlékére szerdán, a Nagy-Kevély csúcsán is szerveznek egy búcsúztatást.

Suhajda Szilárd első magyar hegymászóként próbált tisztán, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül feljutni a világ legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre. Ez világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít: a sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, eddig mindössze 221 mászás történt pótlólagos oxigén használata nélkül.

Suhajda május 24-én kezdte meg a csúcstámadást, majd a visszafordulási határidő lejárta után is folytatta a mászást. Ezután nagyjából 8700 méteres magasságból már nem jelzett a műholdas telefonja. Május 25-én egy másik expedíció serpája a reggeli órákban körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában látta őt.

A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat indult a keresésére, egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték. A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet: felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz, átnéztek minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől. Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül. Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik.

A család úgy döntött, ha megtalálják, akkor is az Everesten marad a hegymászó holtteste.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik